Main menu

header

613 25 1de Roxana Istudor

Relația dintre oameni și pisici nu încetează să uimească prin paradoxurile ei. Pe de o parte, nenumărate autorități locale din toată lumea consideră pisicile un pericol și le eutanasiază cu milioanele. Pe de altă parte, doar în SUA există circa 100 de milioane de pisici cu stăpân, iar numărul lor crește.

De nedomesticit și de necontrolat

În timp ce mulți se întreabă cum suportă oamenii aceste feline care iau în stăpânire totul, alții deschid baruri cu pisici în Asia, Europa și America de Nord, care se bucură de un succes enorm. Există cosmetică pentru pisici, tot felul de obiecte care să le ajute să nu se plictisească, un întreg arsenal de îngrijire care să le facă traiul cât mai confortabil. Toate astea în timp ce aceste feline prezintă similitudini îngrijorătoare de comportament cu al verilor mai mari, leii. „Pisicile sunt un dezastru pentru mediu. Ucid între 1,5 și 4 miliarde de păsări în fiecare an doar în Statele Unite. Nu pot fi complet domesticite și nu au o ierarhie care să ne ajute să le controlăm”, explică jurnalista Abigail Tucker, autoarea cărții „Leul din sufragerie. Cum au reușit pisicile să cucerească lumea”.

Calmează și distrag atenția de la probleme

Totuși, există nenumărate studii care atestă un mare număr de efecte ale prezenței pisicilor asupra sănătății oamenilor. Unul dintre ele este reducerea stresului și anxietății prin coborârea nivelului chimicalelor din organism - simpla mângâiere a acestor animale, care în general au nevoie de o minimă îngrijire, poate îndepărta mintea omului de la griji. Scăderea riscului de accident vascular este un alt beneficiu. Studiile din ultima perioadă au demonstrat că deținătorii de pisici au un astfel de risc mult mai scăzut nu doar față de cei care nu au animale de companie, ci și față de proprietarii celorlalte specii care fac parte din această categorie. Eliberarea hormonului calmant numit oxitocină este, de asemenea, rezultatul prezenței unei pisici în preajmă. Această substanță are efect calmant, inducând o stare de afecțiune și de încredere. Chiar și în cazul copiilor diagnosticați cu autism s-a constatat o calmare vizibilă în timp ce mângâiau o pisică.

Coboară colesterolul și atrag sexul opus

Pisicile îi ajută pe stăpânii lor să reducă riscul producerii de accidente cerebrale și de apariție a bolilor cardiovasculare, chiar cu procente surprinzătoare, de 40%, arată o cercetare a Universității din Minnesota. Tot în dreptul proprietarilor de pisici s-au înregistrat niveluri mai scăzute ale trigliceridelor și colesterolului. Beneficiile pe care le generează prezența unei pisici în viața omului mai includ creșterea sociabilității (un studiu recent a demonstrat că femeile sunt mult mai atrase de bărbații care au pisici, pentru că acest fapt este un indicator de inteligență și de sensibilitate); compania discretă și evoluția unei relații care poate deveni de o afectivitate semnificativă (cercetările elvețiene arată că, pentru mulți proprietari, relația cu pisica lor este echivalentă afectiv cu o relație romantică), precum și, deloc de ignorat, impactul asupra mediului: s-a stabilit de cercetători că, pe timpul vieții, o pisică lasă o urmă de poluare echivalentă cu a unui autoturism de mici dimensiuni, arată healthfitnessrevolution.com.

„Dacă animalele ar putea vorbi, pisicile ar avea grația rară de a nu spune niciun cuvânt în plus“ (Mark Twain)

Creşte rezistenţa organismului uman la alergii

Prezența pisicii ca animal de companie îi face pe mulți să se gândească la părul pe care îl lasă, dar s-a constatat că, dimpotrivă, acesta contribuie la creșterea rezistenței organismului uman la alergiile tot mai frecvente din viața omului contemporan, precum și la sporirea rezistenței sistemului imunitar. Totodată, proprietarii de pisici au tensiunea arterială mai scăzută, grație tocmai prezenței liniștitoare, oarecum statice, a pisicii. În cadrul unui studiu recent, au fost puse în aceeași cameră mai multe persoane care au înregistrat tensiune mărită în timp ce vorbeau între ele cu glas ridicat. Apoi în încăpere li s-au adus pisicile: când au început să discute cu ele, toți acești oameni au avut imediat tensiunea mult diminuată și aceasta a rămas constantă.