Main menu

header

607 24 1de Andrei Dicu

Coarnele de rinocer sunt la mare modă pe tot Globul. Fie că vorbim despre folosirea lor ca obiecte decorative sau ca... leac împotriva mahmurelii (în Vietnam şi în China), ele au dezvoltat o industrie ilegală, de proporţii, în ciuda eforturilor Interpolului şi a unor arestări ocazionale.

6.500 de dolari costă kilogramul de „alb”

În Africa de Sud, trăiesc aproape 70% dintre cei 29.500 de rinoceri rămaşi pe Pământ, în scădere de la mai multe sute de mii în Africa înainte de anul 1800, când s-a intensificat amprenta europeană asupra teritoriului. Rinocerii sunt răspândiţi pe două continente şi sunt împărţiţi în cinci specii: rinocerul alb, negru, marele unicorn, rinocerul indian, rinocerul de Sumatra şi rinocerul de Java. Potrivit Asociaţiei Proprietarilor Privaţi din Africa de Sud, 6.200 dintre rinocerii din ţară sunt deţinuţi de particulari şi sunt folosiţi în scop comercial pentru safariuri fotografice, vânătoare legală, producţie de coarne şi reproducere. Cornul de rinocer este cea mai valoroasă extremitate a corpului din lume pe o piaţă exotică, în care sunt preţuite ciudăţeniile naturii, precum fildeşul de elefant, penisul de tigru şi coada de girafă. Spre deosebire de coarnele multor specii, inclusiv ale bovinelor, cornul de rinocer nu este făcut din os, ci din cheratină, o proteină găsită inclusiv în părul şi în unghiile noastre, iar dacă scurtezi cornul de rinocer, acesta creşte la loc. Odată la un an sau doi, crescătorii de rinocer din Africa de Sud îşi tranchilizează animalele cu săgeţi, taie până la două kilograme de corn de la fiecare rinocer şi depozitează totul în seifuri şi în alte locuri sigure, sperând într-o zi în care va fi legal să vândă coarne. Pe piaţa neagră, cornul de rinocer alb se vinde cu până la 6.500 de dolari la kilogram.

Poliţia lucrează „mână-n mână” cu braconierii

607 24 2Braconarea rinocerilor a atins proporţii dezastruoase în ultimul deceniu. În 2007, Africa de Sud a raportat pierderea a numai 13 animale de acest tip. În 2008, au fost 83. Anul trecut, au fost 1.175, lucru ciudat, pentru că, potrivit Animal Planet, „numărul total estimat exportat ilegal din Africa de Sud a fost de 2.100 de coarne, în 2015”. În Kruger, unde trăiesc aproximativ 9.000 de rinoceri, braconierii ucid în medie cam doi-trei zilnic. Xolani Nicholus Funda, ranger-şef la Kruger, unde are loc cel mai mare braconaj de rinoceri din lume, a declarat pentru BBC: „Este un război total! Aceasta este frustrarea noastră! Războiul rinocerilor este similar cu acela al drogurilor. Implică mulţi bani şi mituire. Întregul sistem de justiţie e, de fapt, o frustrare. Pierdem procese în instanţă. Suntem înconjuraţi de posturi de poliţie pe care nici nu le recunoaştem ca posturi de poliţie, pentru că lucrează cu braconierii”.

Vânătoarea sportivă, portiţa legală

În 1977, comerţul ilegal cu coarne de rinocer a fost interzis de participanţii la Convenţia privind Comerţul Internaţional cu Specii Periclitate de Faună şi Floră Sălbatică (CITES), tratatul care reglementează, pe plan global, comercializarea speciilor sălbatice. Din păcate, interdicţia se aplică numai comerţului între ţări şi are o excepţie pe care traficanţii au întors-o în favoarea lor. Potrivit CITES, exportarea cornului (sau a trofeului) de la un rinocer alb împuşcat cu permis la o vânătoare sportivă este legală. Din acest motiv, de câţiva ani, traficanţii vietnamezi au început să se înscrie la organizatorii sud-africani de vânătoare, cu scopul de a ucide rinoceri pentru coarnele lor, iar anul trecut, o organizaţie din Laos a angajat inclusiv prostituate drept pseudovânători.

Ducele şi ducesa de Cambridge au plecat înaintea crimei

În luna aprilie a acestui an, braconierii au împuşcat un rinocer indian cu un AK-47, în Parcul Naţional Kaziranga, din India, la câteva ore după ce ducele şi ducesa de Cambridge vizitaseră parcul pentru a promova conservarea. Peisajul este cumplit. Rinocerii nu rag când sunt împuşcaţi, ci se tânguie. O mamă împuşcată va plânge de durere, uneori făcând, fără să vrea, ca puiul ei înduioşat să se întoarcă la ea. În aceste condiţii, braconierii taie coloana vertebrală a puiului cu o macetă, pentru a economisi un glonţ, iar apoi vor lua şi cornul lui.

Medicament pentru cancer, muşcături de şarpe şi mahmureală

Între timp, un comerţ ilegal înfloritor aprovizionează Vietnamul şi China, unde cornul de rinocer e adesea măcinat într-o pudră şi ingerat ca medicament pentru aproape orice, de la cancer la muşcături de şerpi marini şi la mahmureală. Inspiraţi de relatările eronate ale presei occidentale, oamenii folosesc în ultima vreme cornul de rinocer ca afrodiziac. Din acest motiv, pe pieţele negre asiatice, coarnele se vând şi de 10-15 ori mai scump decât în Africa de Sud, ajungând la sume de până la peste 100.000 de dolari la kilogram. Un singur rinocer mascul care poartă zece kilograme de corn poate cumpăra o viaţă nouă pentru un braconier.

Operaţiunea Crash: 405 luni de închisoare şi proprietăţi confiscate de 75 de milioane de dolari

Lansată în 2011, Operaţiunea Crash, condusă de Interpol, este cea mai complexă investigaţie multistatală privind traficul de coarne de rinocer. În luna iunie a acestui an, au fost condamnaţi 30 de oameni, la 405 luni de închisoare în total şi cu proprietăţi confiscate în valoare de 75 de milioane de dolari. Operaţiunea din vara acestui an a vizat, în principal, banda de hoţi irlandezi cunoscută sub numele de „Rathkeale Rovers” condusă de un fost asociat al lui Pablo Escobar la Cartelul Medelin.

„Războiul rinocerilor este similar cu acela al drogurilor. Implică mulţi bani şi mituire“ Xolani Nicholus Funda

100 de mii de dolari costă kilogramul de corn de rinocer pe piaţa neagră din Asia

Dawie Groenwald, 1.739 de acuzaţii de braconaj

„Măcelarul de la Prachtig” este porecla de care se bucură, mai în glumă, mai în serios, Dawie Groenwald, cel mai căutat traficant de coarne de rinocer, un operator de safari milionar, fost poliţist. Alături de el, încă nouă inculpaţi se ocupă, în total, cu 1.872 de capete de acuzare (dintre care 1.739 îl vizează exclusiv pe Groenwald) într-un rechizitoriu sud-african. „Banda Groenwald”, cum i-a botezat presa sud-africană, este acuzată de ucidere ilegală de rinoceri, decornare ilegală, comerţ cu coarne, extorcare şi spălare de bani. În SUA, Groenwald şi fratele său, Janneman, au fost inculpaţi pentru păcălirea a mai mult de 10 clienţi americani, vânători care au ucis rinoceri în mod ilegal la Prachtig. Fugiţi în SUA, ei ar putea fi, totuşi, extrădaţi cât de curând. În schimb, procesul pe care Groenwald îl finanţează şi care contestă interdicţia impusă de ţara sa privind vânzarea de coarne de rinocer a suspendat, deocamdată, procesele penale intentate împotriva sa. În Cehia, anchetatorii au făcut legătura între Groenwald şi o organizaţie de traficare a coarnelor, după ce au descoperit că o serie de coarne expediate în Vietnam proveneau de la rinoceri împuşcaţi de vânători cehi, la Prachtig. Evident, Groenwald neagă că ar cunoaşte scopul acestor vânători. Pe vremuri, i s-a interzis să vâneze în Zimbabwe şi a fost exclus din Asociaţia Vânătorilor Profesionişti din Africa de Sud. De curând, i s-a alăturat un alt personaj dubios, John Hume, proprietarul celei mai mari ferme de rinoceri din lume, care urmăreşte acelaşi obiectiv: să pună capăt interdicţiilor sud-africane şi internaţionale asupra traficului şi a vânzării de coarne de rinocer.