Main menu

header

596 24 2de Gabriela Militaru

În urmă cu 15 ani, Statele Unite ale Americii (și lumea întreagă) au fost zguduite din temelii de atacul terorist din 11 septemrbie 2001. Mii de oameni, tineri şi în vârstă, şi-au pierdut viaţa după ce două avioane au intrat, la comandă, în turnurile gemene din New York. Din fericire, au existat şi mulţi supravieţuitori printre care, în mod neaşteptat, şi câinele Cody. Povestea ei este pe cât de dureroasă la început, pe atât de emoționantă pe parcurs.

„Păstrează cu ea secrete din ziua aceea”

La momentul atentatului Cody avea 2 ani și a fost salvată dintre dărâmături după ce câteva zile a reuşit să supravieţuiască miraculos printre zidurile căzute. Potrivit cotidianului The Daily Record, căţeluşa, un amestesc de Husky, Ciobănesc german şi Labrador, a fost apoi mutată într-un adăpost temporar din Brooklyn, urmând să fie eutanasiată în curând. Din fericire, ea a fost salvată şi de aici de o asociaţie de protecţie a animalelor care a mutat-o pe Cody într-un adăpost permanent din Madison, New Jersey. De aici, căţeluşa a avut norocul să fie adoptată de familia Pagano, Sam şi Pam şi de fiii acestora, Peter şi Tommy, în căminul lor din Morris Township, New Jersey. În ciuda tratamentului minunat şi a iubirii cu care a fost înconjurată, Cody a rămas marcată de evenimentele la care a fost părtaşă. „Păstrează cu ea secrete din ziua aceea și nu știm despre ce este vorba. Știm doar că viața ei s-a schimbat din acea zi, așa cum s-a întâmplat cu multe alte ființe”, spune Pam Pagano, „mama adoptivă” a lui Cody. „Acum totul este îngropat, dar îmi amintesc că am văzut fumul ridicându-se spre cer. Noi eram la 30 de kilometri și am văzut totul clar. Îmi imaginez ce a fost pentru Cody, care s-a aflat chiar acolo”, povestește Pam.

„A devenit centrul universului nostru”

În 2001, femeia doar ce începuse munca de infirmieră și, lucrând în ture de noapte, avea răgaz pe timpul zilei să îngrijească cățelușa speriată, în timp ce restul familiei nu se afla acasă. Deși Cody este cățelușă, iar numele ei aduce mai mult cu unul de băiat, cei doi fii ai lui Pam și Sam l-au ales tocmai pentru că „nu era un nume de fetițe”. Cody avea cel mai sigur 2 ani atunci când familia Pagano a adus-o acasă. „Am găsit câinele perfect. Inițial ne doream un câine mic, dar de cum am văzut-o pe Cody ne-am îndrăgostit de ea”, mărturisește emoționată Pam. Copiii familiei Pagano, pe atunci elevi la școală, s-au îndrăgostit și ei rapid de Cody. „A fost un mod foarte bun de a-i face pe copii să uite de acea zi de coşmar. Deși erau mici, înțelegeau ce se petrecuse. Puteam vedea turnurile din cartierul nostru și tot ce se întâmpla acolo. După ce au căzut, am văzut și am resimțit fumul timp de mai multe zile. Am pierdut un vecin drag în atentat. Cody ne-a ajutat pe toți și a devenit centrul universului nostru”, își amintește Pam.

Le-a servit drept parteneră la balul de absolvire a liceului

596 24 3În următorul deceniu și jumătate, Cody a fost nedespărțită de Peter, Tommy și prietenii acestora. Ba mai mult, ea le-a servit drept parteneră la balul de absolvire a liceului. Iar Sam obișnuia să facă jogging împreună cu Cody, care adora să alerge alături de „tatăl ei adoptiv”. „Băieții o iubesc la nebunie și prietenii lor la fel. Iar ea ne iubește la fel de mult. Când ne întoarcem din vacanță, ne înconjoară și ne strânge pe toți la un loc”, mărturisește Pam. Acum, Cody are 17 ani, adică aproape 100 în ani umani. Este, deci, o centenară. „Nu mai poate urca scările, dar are o atitudine extraordinară. Încă ne mai târăște după ea prin parc pentru o plimbare de câțiva kilometri”, spune Pam. În restul timpului, Cody își petrece timpul pe veranda familiei Pagano, iar vecinii spun că uneori li se pare că le zâmbește și asta îi face și pe ei să surâdă. Potrivit familei adoptive, cățelușa nu mai este atât de agitată ca în urmă cu câțiva ani, însă pare acum mult mai înțeleaptă. „Câteodată, când o pisică vine să o necăjească, Cody o lasă pur și simplu în pace și cască relaxată ca și cum ar spune «Asta nu-i nimic, am văzut lucruri mult mai grave». Așa că, acum, după 15 ani de la tragicul eveniment, sunt recunoscători pentru timpul petrecut cu ea și pentru tot ce ne-a învățat despre iubire și despre viață”, spune Pam Pagano. „Noi credem că este cel mai bun câine din lume. Este cel mai bun câine pe care Dumnezeu l-a dat vreodată”, adaugă ea.