Main menu

header

590 25 4de Dana Georgescu

Oamenii de știință au descoperit recent că papagalii nu sunt buni doar la imitat, așa cum se spune, ci sunt cu adevărat inteligenți. Studiul arată că aceste păsări, dar și corbii, deopotrivă, sunt cel puțin la fel de inteligenți ca maimuțele. Ba chiar au mai mulți neuroni decât acestea.

Creierul unei păsări are de două ori mai mulți neuroni pe gram decât cel al mamiferelor

Evident, volumul creierului păsărilor e cu mult mai mic decât cel al primatelor, însă numărul neuronilor e mai mare, aceste celule fiind foarte mici, au descoperit oamenii de știință de la o universitate din Praga. În acest sens, cercetarea a scos la iveală faptul că, în general, creierul unei păsări are de două ori mai mulți neuroni pe gram decât cel al mamiferelor. Un număr mai mare de neuroni înseamnă, printre altele, abilități cognitive superioare.

Se recunosc în oglindă

În cadrul studiului au fost luate în considerare 32 de specii de păsări, printre care și emu sau bufnița A rezultat că papagalii, corbii și ciorile sunt speciile cu cel mai mare număr de neuroni. Acestea nu numai că se pot recunoaște în oglindă, dar au și capacitatea rară de a învăța sunete și de a le folosi în comunicarea cu oamenii. Specialiștii au mai concluzionat că o complexitate mare a cântecului păsării denotă și o inteligență crescută. În acest sens, se crede că atât strămoșii ciorilor, cât și cei ai corbilor aveau un cântec mult mai complex decât se întâmplă azi.

Speciile de păsări mai puțin inteligente sunt emu, găinușele sălbatice și porumbeii, cu o densitate a neuronilor semnificativ  mai mică decât a papagalilor şi a ciorilor