Main menu

header

590 25 1de Dana Georgescu

Oricine care a văzut porci domestici, crescuți în gospodării, sau chiar sălbatici știe că cel mai mult acestora le place să stea în noroi și să se tăvălească acolo unde e mizeria mai mare. Acesta nu este însă un moft și nicio joacă. Oamenii de știință pretind că obiceiul are chiar rol... vital.

Tăvălitul în noroi nu este o joacă

Pentru porci, noroiul reprezintă un magnet, iar în urma unui studiu efectuat la Universitatea Wageningen, cercetătorii au aflat de ce aceste animale manifestă o predilecție pentru tăvălitul în nămol. În primul rând, este vorba despre o tehnică eficientă pentru termoreglare, având în vedere că porcii nu au glande sudoripare, şi deci nu sunt în măsură să îşi ajusteze temperatura corpului. Același lucru este valabil și pentru rinoceri, porci mistreți și elefanți. De asemenea, nămolul de pe piele joacă și un rol de „loțiune de plajă”, acționând ca un ecran contra razelor solare puternice - mai ales în cazul hipopotamilor -, dar și de „soluție antiparazitară”. În acest din urmă caz, rinocerii albi, bizonii americani și porcii mistreți obișnuiesc să se tăvălească în noroi pentru a scăpa de „chiriașii” nepoftiți de pe blană și de pe piele, în special de purici, căpușe și enervantele muște. În plus, știința a demonstrat că băile de noroi au rol important în camuflare (metodă preferată de porcul mistreț), dar și în reproducție. Spre exemplu, potrivit lui Marc Bracke, cercetătorul care a condus studiul și a parcurs în acest sens literatura de specialitate, spune că unele copitate, precum căprioarele, se rostogolesc prin ţărână și prin noroi ca să elibereze feromoni pentru a-şi atrage partenerii.

Un obicei cu rădăcini înfipte adânc în istoria evoluției speciilor

În urma analizei a mai reieşit că acest comportament considerat de noi bizar este posibil să fi fost moştenit de la alte animale înrudite cu porcii care au trăit cu mult timp în urmă. „Noi toţi am evoluat din peşti, aşa că acest obicei de a sta în apă ar putea fi păstrat de atunci”, a declarat cercetătorul olandez, potrivit BBC. Plecând de la această teorie, el consideră că porcii sunt genetic înrudiţi cu alte animale iubitoare de apă precum hipopotamii şi balenele. În plus, omul de știință spune că „această preferinţă de a sta în ape cu adâncime mică reprezintă un moment de cotitură în evoluţia balenelor către mamifere terestre” şi că le oferă animalelor - și chiar și nouă! - o senzaţie de mulţumire.