Main menu

header

588 24 1de Dana Purgaru

Scheletul lui Hatzegopteryx thambema, supranumit „Înfricoşătorul zburător din Hațeg”, cel mai mare animal zburător din lume, poate fi admirat, în premieră, la Muzeul Antipa din Capitală.

Scheletul a fost descoperit în România

Dino Parc Râșnov împreună cu Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național de Geologie și Paleontologie din Departamentul de Geologie al Universității din Bucureşti au dezvăluit, la sfârşitul lui iulie, în cadrul unei conferințe de presă, scheletul impresionant al lui Hatzegopteryx thambema. Exponatul a fost reprodus la scară reală de Dino Parc Râșnov în colaborare cu cel care a descoperit, în 1978, fosilele pe teritoriul României, profesorul universitar Dan Grigorescu. „Ne putem mândri astăzi cu imaginea reconstituită a celui mai mare animal zburător care a trăit vreodată în întreaga lume, pe care l-am descoperit în Țara Hațegului cu mulți ani în urmă. Această realizare nu ar putea fi cu adevărat cunoscută fără efortul și sprijinul Dino Parc Râșnov, al Muzeului «Grigore Antipa», al Muzeului de Geologie și al celorlalte instituții care s-au implicat cu adevărat de-a lungul timpului și au susținut domeniul cercetării în țara noastră”, a precizat profesorul Dan Grigorescu, de la Universitatea din Bucureşti.

Giganticul zburător poate fi admirat în cadrul expoziției „Aripi peste timp”, deschisă până la 14 august la Muzeul Antipa, ce include și un pteranodon animatronic. În aceeași perioadă, un craniu de dinozaur de trei metri lungime și un Triceratops, pot fi vizitate la Muzeul Național de Geologie.

Directorul muzeului: „«Aripi peste timp» vorbeşte şi despre viitor”

„O pagină din trecutul geologic al lumii poate fi citită acum la Antipa, iar reconstituirea unei faune importante la nivel mondial, descoperite pe teritoriul României, deschide o fereastră către timpul îndepărtat când aceste animale populau Ţinutul Hațegului. «Aripi peste timp» are o dublă semnificație: pe de o parte, ne aduce în prezent trecutul paleontologic al României, iar, pe de altă parte, ne vorbește despre viitor. Despre ce poate să facă un parteneriat între instituții”, a declarat doctor Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Adrian Apostu, managerul Dino Parc Râșnov, locul în care vor ajunge exponatele la mijlocul acestei luni, a declarat că expoziţia are un puternic scop educativ. „Ne bucură faptul că avem o colaborare temeinică și constantă cu comunitatea științifică din România, mai ales atunci când vorbim despre Muzeul Antipa și Muzeul de Geologie. Cu ajutorul domnului profesor Dan Grigorescu, am reușit să reproducem, la o scară 1:1, cel mai important exponat al Dino Parc Râșnov din acest mo- ment. Această expoziție, realizată în parteneriat, este încă o reconfirmare a caracterului științific și educativ al parcului nostru”, a adăugat Adrian Apostu, managerul Dino Parc Râșnov. „Chiar dacă am avut exponate similare în trecut, cele din acest an sunt de-a dreptul impresionante. Am discutat și cu domnul Apostu și am stabilit că Triceratopsul va rămâne pentru o perioadă mai lungă în curtea Muzeului de Geologie, ca emblemă a instituției noastre”, a afirmat Rodica Tiță, coordonator științific al Muzeului de Geologie.

După 14 august, toate exponatele din cadrul expoziţiei „Aripi peste timp“ vor ajunge la Dino Parc Râşnov

Gigantul aerului avea aripi de 12 metri şi cap de 3 metri

Cu o deschidere a aripilor de circa 12 metri, un craniu de aproximativ 3 metri, nemaiîntâlnit la niciun animal din trecut, cu oase puternice ale membrelor, în pofida capacității de a zbura, care implica uşurințā, Hatzegopteryx thambema este cel mai mare pterozaur descoperit până în prezent. Hatzegopteryx thambema a trăit acum circa 68 de milioane de ani, la sfârșitul Perioadei Cretacice. Numele său este compus din cel al regiunii în care a fost descoperit, Haţeg, și „pteryx”, grecescul pentru „aripă”.