Main menu

header

583 24 4de Dana Purgaru

Reprezentanta unei specii de salamandră oarbă din Slovenia, care a depus în februarie 64 de ouă, a devenit mămică, dând naştere unor... dragoni. Fenomenul este inedit şi de mare interes pentru public şi pentru oamenii de ştiinţă, deoarece această specie se reproduce doar o dată sau de două ori într-un deceniu.

Fenomenul s-a petrecut la Peştera Postojna din Slovenia

Olm, aşa au fost numiți din punct de vedere tehnic micuții dragoni, au fost filmați în timp ce au ieșit din ouă. Literatura de specialitate confirmă că puii Olm luptă mult pentru a scăpa de peretele oului şi, în mod normal, aceştia întreprind mai multe încercări. Toate ouăle sunt observate îndeaproape de cercetători, care consideră că cel puţin 22 dintre ele sunt susceptibile de a ecloza. „Dacă totul va merge bine, puii de dragon vor creşte mari. Deşi ei nu vor putea respira cu foc, acest lucru va fi momentul potrivit pentru focuri de artificii!”, a declarat reprezentantul personalului de la Peştera Postojna din Slovenia.

Descendență evolutivă de sute de milioane de ani

Potrivit datelor științifice, aceste creaturi amfibii au o descendenţă evolutivă uimitoare, ce pare să se întindă în urmă cu 200 de milioane de ani. Acestea s-au adaptat la un set anume de condiţii de mediu. Aceste salamandre trăiesc în acea peşteră de aproximativ un secol, și numai unul din 250 de ouă eclozează cu succes. Atât sursele de lumină, cât şi schimbările puternice în chimia mediului lor acvatic distrug imediat ouăle. Din aceste motive, cercetătorii au creat un acvariu special, considerat un avantaj enorm pentru speciile pe cale de dispariţie ale căror habitate sunt din ce în ce mai rare şi nu le permit să trăiască din cauza uzurpării umane şi a poluării masive.