Main menu

header

553 24 3de Dana Purgaru

18 noiembrie 2015. La cinci zile după atentatele din Franța, care au zguduit lumea întreagă, o echipă de polițiști ia cu asalt un bloc dintr-un cartier din Paris. Printre ei și câinele diviziei antitero a Poliţiei franceze, pe nume Diesel. Urmează un schimb de replici cu o femeie aflată într-un apartament, bănuită de legături cu rețelele teroriste. Încolțită de polițiști, dar și de câinele special antrenat pentru astfel de situații, aceasta se aruncă în aer. Odată cu ea moare și patrupedul, considerat astăzi erou.

A deschis calea forțelor speciale

Câinele diviziei antitero a fost trimis în clădirea de apartamente în care se ascundea persoana bănuită de legături cu rețeaua teroristă ISIS, înaintea militarilor, pentru a se evalua astfel gradul de periculozitate al misiunii. Persoana suspectă a ieșit cu un AK-47 și a început să tragă, iar Diesel a căzut victimă rafalei de gloanțe. De asemenea, mai mulți polițiști au fost răniți ușor în momentul asaltului, însă, dacă nu ar fi avut deschizător, exista posibilitatea să fi sfârșit precum curajosul patruped. „Diesel, un Ciobănesc belgian Malinois, câine de asalt al RAID, a fost ucis de terorişti în operaţiunea aflată în desfăşurare”, a anunţat Poliţia franceză pe pagina de Twitter a instituţiei.

Potrivit unor surse citate de presa franceză, Diesel a fost ucis în momentul exploziei provocate de detonarea unei bombe kamikaze aflată asupra unei femei. Câinele se afla într-un imobil situat la intersecţia dintre străzile Corbillon şi Republique din cartierul francez Saint-Denis.

Antrenat să depisteze explozibil

553 24 5Apreciat pentru calităţile sale deosebite, printre care viteza, curajul, supunerea, Ciobănescul belgian Malinois este rasa preferată de trupele speciale RAID. Forțele speciale antrenează de obicei acești câini pentru a adulmeca prezența bombelor și a avertiza astfel soldații. În timpul raidului care a dus la moartea celebrului terorist Osama bin Laden, trupele speciale americane US Navy Seals au folosit tot un Malinois, pe nume Cairo, foarte bine antrenat pentru a „sonda” terenul cu nasul și a securiza astfel perimetrul. El purta o vestă Kevlar cu accesorii și chiar cu posibilitatea de parașutare, dar și o cameră cu infraroșu cu vedere la 180 de grade.

Internauţii din lumea întreagă au început deja să-i aducă un omagiu câinelui-erou, folosind hastagul #jesuischein şi #RIPDiesel pe conturile de Twitter şi Facebook