Main menu

header

530 24 2de Dana Purgaru

Unul dintre pericolele la care sunt expuse cățelele care nu au fost castrate o reprezintă anumite procese tumorale localizate la nivel genital, multe dintre ele fiind greu de observat în faza incipientă, conform medicului Daniel Lescai, doctor în medicină veterinară, șef de clinică la Spitalul Veterinar Salvavet-Ilioara.

Ocupă circa 3% din totalul formelor de neoplasm la câine

Tumorile vaginale apar la cățelele nesterilizate, în special la cele care nu au fătat niciodată. Cauza lor o reprezintă influența hormonală, și pot fi atât benigne, cât și maligne. În funcție de tipul de țesut afectat, poartă diferite denumiri. „Ele pot fi sub forma tumorilor benigne de tipul leiomiomului, fibromului, fibroleiomiomului, polipilor, adenoamelor și histiocitoamelor. Formele maligne pot fi regăsite sub denumirile de adenocarcinom, hemangiosarcom, carcinom spinocelular, mastocitom și carcinom epidermoid”, conform medicului veterinar. Potrivit acestuia, tumorile benigne sunt cele care afectează mai des cățeaua, iar, per total, tumorile vaginale ocupă aproximativ 3% din totalul formelor de neoplasm la câine.

Cele maligne duc la deces

În general, tumorile vaginale se dezvoltă în interior și se observă la exterior abia după ce acestea evoluează. De asemenea, în cazul cățelelor cu blană lungă, aceste excrescențe pot atinge dimensiuni considerabile fără să fie observate, mascate de părul din zona perineală. Proprietarii pot însă să le depisteze și urmărind alte simptome. „În unele cazuri, pot fi întâlnite cățele care să aibă dificultăți la urinare, scurgeri purulente sau sanguinolente de la nivel vaginal, tenesme (efort de evacuare), roșeață sau, atunci când se exteriorizează, se poate observa o formațiune globuloasă, lucioasă, cu vase de sânge sau nu, de diferite mărimi și poate chiar cu perioade în care se retrage în vagin”, conform medicului Daniel Lescai. În cazul în care nu se iau măsuri - pe cale chirurgicală -, problema poate provoca nenumărate neplăceri și chiar deces. „Tumoarea poate duce la dificultăți în urinare, disconfort și durere, infecții și inflamații zonale, împiedicarea fătării și a copulației și poate fi o țintă a autotraumatizării prin lins, mușcat sau prin lovire. Tumorile maligne pot metastaza și pot afecta în acest fel perioada de supraviețuire și calitatea vieții”, a completat specialistul.

Zonele afectate, examinate prin analize de laborator

În ceea ce privește tratamentul, este necesar un consult de specialitate. „Formațiunile vaginale trebuie îndepărtate, uneori fiind imposibilă eliminarea în întregime a țesutului modificat. În cazul celor maligne este necesară și chimioterapia sau radioterapia. Pentru toate formele de tumori vaginale, sterilizarea reprezintă un punct esențial, ce duce la scăderea riscurilor de recidivă și de avans al altor leziuni de același fel. În general, evoluția este bună în cazul formelor benigne. În toate cazurile, aspectul macroscopic nu este caracteristic unei forme benigne sau maligne, necesitând confirmare prin analize de laborator a zonelor tumorizate”, a completat medicul Daniel Lescai.

Proprietarii de cățele este bine să știe că, pentru a preveni aceste probleme, cea mai bună opțiune este castrarea, deoarece lipsa stimulului hormonal asupra aparatului genital va duce la evitarea unor riscuri generate de apariția unor tumori în această zonă.