Main menu

header

O rasă obţinută din Siameză, cu foarte multe variante de culori

  Pisica Orientală provine din cea Siameză, deosebirea fiind dată de culoarea diferită a blănii şi de ochii verzi. În rest, aceste două rase nu se deosebesc prea mult şi sunt la fel de apreciate.

Thailanda, ţara de origine

  Rasa Orientală este originară din Thailanda şi a fost creată prin încrucişarea unor pisici din rasa Siameză cu pisici din alte rase, pentru a produce Siameze de culori diferite. Standardele pentru pisicile din rasa Orientală sunt aceleaşi ca şi pentru pisicile Siameze, indiferent de culoare sau de tip. Au o mărime medie, capul formează un triunghi echilateral perfect, ce porneşte de la nas şi se lărgeşte treptat către urechi, cu linii drepte.

Ochii au culoarea verde

  Figura este alungită şi dreaptă, iar urechile sunt mari şi late la bază. Ochii sunt migdalaţi şi uşor oblici, de culoare verde. Corpul este longilin, zvelt şi musculos totodată, coada este lungă şi subţire la vârf, iar picioarele sunt lungi. Părul este scurt, asemănător cu al Siamezelor. Sunt admise toate culorile şi desenele de blană şi se spune că se prezintă în peste 300 de culori şi de modele diferite.

Sunt energice şi au nevoie de spaţiu

  Din punct de vedere al temperamentului, această pisicuţă este jucăuşă, foarte curioasă, sociabilă, afectuoasă, gălăgioasă, activă şi destul de posesivă. Are o energie ridicată, de aceea trebuie să i se pună la dispoziţie un spaţiu generos, cu tot felul de jucării, care mai de care mai atractive, cu care să exerseze arta vânătorii. Să nu vă mire dacă vă aduce jucăriile pe care le aruncaţi, precum un căţel.

Adoră să li se acorde multă atenţie

  Sunt pisici inteligente, cărora le place să stea pe lângă stăpâni şi să „vorbească” cu aceştia, la fel ca şi Siamezele. Fac parte din familie şi se comportă ca atare. Din această cauză trebuie să vă asiguraţi că le acordaţi suficient timp în fiecare zi, pentru a nu se simţi respinse şi neimportante. Se înţeleg foarte bine cu copiii din casă şi aproape la fel de bine şi cu alte pisici sau cu alte animale din locuinţă, mai ales dacă au crescut împreună cu acestea.

Nu suportă frigul

  Blana scurtă este uşor de îngrijit, năpârleşte foarte puţin şi trebuie periată de câteva ori pe săptămână, preferabil cu o perie din păr natural.
Hrana zilnică nu trebuie să depăşească 80 kcal/kg pe zi şi orice tendinţă de îngrăşare trebuie stopată imediat, deoarece o pisică Orientală nu trebuie să fie grasă. De asemenea, acestor pisicuţe le place căldura şi sunt extrem de nefericite atunci când le este frig.

Pot depăşi 15 ani

  Pisicile Orientale nu au probleme de sănătate specifice rasei, este însă recomandat totuşi un control anual începând cu vârsta de 8 ani, pentru verificarea ficatului şi a funcţionării rinichilor, ca şi pentru curăţarea danturii. Speranţa de viaţă poate depăşi 15 ani.
Daniela Purgaru