Main menu

header

32-1Dacă mai aud pe cineva că spune „România, ţara de...” îi dau cu ceva în cap. O să vă enumăr într-o zi locurile de aur ale băilor termale, aducătoare de sănătate, odihnă şi mulţumire sufletească, şi va fi de ajuns.

32-2Din păcate, multe dintre ele au fost total părăsite, au devenit ruine despre care mai circulă doar poveştile pline de nostalgie ale trecutului. Sigur era nevoie de mulţi bani pentru a le moderniza, dar cred că măcar ce s-a investit în inutilele săli de sport devenite pieţe de legume pe la ţară ar fi fost necesar aici - şi mă gândesc la Geoagiu, Băile Herculane, până şi Băile Felix, pentru a le face să funcţioneze la adevărata lor capacitate. Săptămâna trecută am fost invitată de Primăria din Amara la un spectacol oferit de oraş turiştilor şi pacienţilor din complexul balnear. Proiectul susţinut din fonduri europene urmăreşte promovarea valorilor extraordinare ale acestui complex. Reuşitele în domeniul sănătăţii pentru diverse maladii reumatice sunt extraordinare, iar manifestările artistice vin să completeze atmosfera de odihnă şi bucurie a pacienţilor. Unde mai pui că la Amara există o grădină de vară frumoasă, cu toate dotările necesare. Spun sincer, am profitat de ocazie să aflu mai multe detalii despre Amara, această staţiune despre care nu mai auzisem prea multe în ultima vreme. Ştiaţi că localitatea este atestată încă de prin 1859? Păstori veniţi din locurile Muscelului şi-au construit colibele în jurul lacului aducător de sănătate şi i-au dat numele Movila Galbenă. Abia în 1896 se înfiinţează un serviciu al băilor şi încep să apară sezoane de cură. În timpul Primului Război Mondial, soldaţii nemţi au distrus bruma de clădiri improvizate pentru băi, iar după plecarea lor au fost refăcute şi au funcţionat ani în şir. În 1937, Amara a fost decretată staţiune balneară. În anii ’48-’49 s-a dezvoltat staţiunea, dotându-se cu cele necesare pentru asistenţă sanitară. În 1971 s-au înfiinţat trei complexuri balneare şi, în sfârşit, în 2002, Amara este declarată staţiune de interes naţional. Valoarea curativă a nămolului din acest lac a fost demonstrată de-a lungul anilor şi subliniată de cei mai mari specialişti. Toate aceste calităţi i-au determinat pe edilii oraşului să acceseze fonduri europene pentru a organiza o largă promovare pentru staţiunea şi oraşul Amara. Spectacolul la care am participat face parte din activitatea de divertisment din week-end-urile de vară, pentru bolnavii care vin aici să-şi îngrijească sănătatea. Grădina de vară, cum v-am spus, este superbă, iar publicul, dornic de muzică şi haz (foto 1).

32-3Intrarea este liberă. Am susţinut împreună cu Gheorghe Gheorghiu şi frumoasa Agnes un spectacol de două ore în faţa unor oameni cu chipuri radiind de bucurie şi ne-am încărcat şi noi cu energia dăruită de aplauzele lor. Mulţumesc organizatorilor, începând cu primarul Victor Moraru (foto 2) şi amabilei şi frumoasei Iuliana Manole (foto 3), şefa comitetului de organizare, şi le urez mult succes în străduinţa lor de a aduce complexului şi localităţii Amara recunoaşterea meritată! Citeam undeva despre combinarea turismului de sănătate cu cel de tratament, care poate asigura staţiunilor balneare româneşti atât posibilităţi de dezvoltare economico-financiare, cât şi o implicare medico-socială ce contribuie la ameliorarea stării de sănătate şi a calităţii vieţii cetăţenilor.