Main menu

header

803 2 2Cred în oamenii care inspiră. Cred în puterea acelor artiști care înțeleg că talentul și pasiunea lor reprezintă o menire pentru cei din jur, fiind 100% responsabili de actul lor artistic, de felul în care aleg să se prezinte și să-și exprime sufletul. Iubesc artiștii care înțeleg că profesia aceasta are un singur bilet - doar dus - și nu se dau jos la stațiile intermediare, menținându-și traiectoria indiferent de vremuri sau de curente. Acesta-i și cazul bunei mele prietene și colege Paula Seling.

O cunosc de pe vremea în care amândoi băteam la porțile afirmării, la începutul anilor ’90 și ne pregăteam intens la același bun și cald om care ne-a sprijinit, Petre Gălușanu. Timpul ne-a purtat cumva pe drumuri diferite, dar am încercat să ne menținem și să oferim calitate. Asta face Paula de ani întregi. Are publicul ei, are o seriozitate anume și o conștiinciozitate și nu se dezice de la a face artă la cel mai înalt nivel. Vocea ei are o căldură anume și o tehnică greu de atins. Este un profesionist până-n măduva oaselor și, dincolo de toate aceste lucruri formidabile, care-s vizibile pentru oricine, cu ochiul liber, Paula este în spatele camerelor o persoană simplă, decentă, cu o frumusețe aparte a caracterului și cu un fel nemaipomenit de a interacționa cu cei din jurul ei.

Nu se consideră vreo divă, deși are toate caracteristicile ca să fie. Nu epatează și nu face mare caz de talentul și performanțele ei. Și credeți-mă, are numeroase performanțe în acești aproape 25 de ani de când cântă, de la trofee la Festivalul Mamaia sau Cerbul de Aur, până la reprezentarea României la Eurovision, cu mare succes, alături de Ovi, în 2010 și în 2014. Mai mult decât atât, o iubesc pe Paula pentru că nu a făcut compromisuri. Nu i-a păsat de ce se poartă și a cântat doar ce a simțit și a iubit, fie că este vorba despre superbe piese de muzică ușoară, compuse de ea sau de alții, colinde minunate, folclor autentic sau cântece bisericești.

Și cred eu că mare parte din tot parcursul Paulei Seling se datorează educației temeinice de-acasă, din Maramureș, loc pe care-l poartă-n suflet și-n cânt, cu mare dragoste. Este tipul acela de artist polivalent, determinat, care-și pune ceva în minte și duce la bun sfârșit cu performanțe notabile. De ani și ani, la fel ca mine, Paula este un simbol al Crăciunului, prin vocea sa și prin minunatele melodii dedicate sărbătorilor, care sunt fie tradiționale, fie compuse chiar de ea. Este un suflet sensibil, iar asta transpare în arta sa, în modalitatea de a oferi oamenilor o anumită eleganță, o atitudine decentă și un produs artistic la cel mai înalt nivel.

Pentru mine, Paula este exact artistul complet, care trebuie să aibă succes și care-și merită pe deplin toate laudele. De ce? E simplu. Muncește cu simț de răspundere, iubește ce face, cântă cu sufletul, se dăruiește publicului său, vorbește bine, a făcut și televiziune, a evoluat și-a experimentat și nu se dezice de la nimic din ce ar putea să îi aducă un plus de valoare. Talentul este deja înscris la arhive, glasul său fiind complex, capabil de inflexiuni și de-un stil care o caracterizează pe deplin, având numeroase piese celebre, în ani și ani.

Și e și-un coleg de nădejde. Te poți baza pe sprijinul Paulei, are mereu vorbe frumoase despre munca fiecăruia și își vede în liniște de drumul ei, fără să considere vreo clipă că este în vreo competiție absurdă cu cineva anume. Paula Seling este unul dintre artiștii români în fața căruia eu am toată stima pentru că și ea, la fel ca și mine, ne facem singuri producțiile, muncim cu sânge, creștem treptat și avem grijă la tot ce rămâne în urma noastră. Paula este, fără doar și poate, eleganță și profesionalism!