Main menu

header

773 2 1Lucian Blaga spunea că veșnicia s-a născut la sat. Știa el ce știa, asta pentru că acolo, în lumea simplității românești, se regăsesc virtuți, tradiții, înțelepciune și un fragment important din ceea ce însemnăm noi ca popor, fără farduri, fără completări sau compromisuri. Dar mulți nu știu asta și cred eu că este important să cunoaștem universul satului românesc, cu fața lui reală, cu oamenii speciali. Și mare mi-a fost surprinderea să descopăr, acum vreo câteva luni, un tânăr de 25 de ani, care se încăpățânează să arate frumusețile satului românesc, autentice, mergând pe coclauri.

Iosif Ciunterei e un tânăr atipic. Nu-l atrag, de mic, activitățile specific generației sale. El iubește România, cea reală, cea din lumea satului, pe care o povestește în istorii minunate, pe coclauri. Astfel, din propria inițiativă, din resurse proprii, merge prin satele noastre și pre- zintă oamenilor, pe YouTube, pe canalul „CU IOSIF PE COCLAURI“, tradiții, bătrâni simpatici, amintiri, simboluri autohtone și multă trăire pură, sinonimă cu patriotismul sincer. S-a născut în Feldru, în Bistrița, iar satul n-a ieșit niciodată din el, trăindu-i odihnele sufletului.

Da, chiar dacă-i oarecum greu de crezut, iată că un tânăr ambițios, plin de talent, ia la pas România și scoate la lumină frumuseți ale patriei, satul de altădată, eternitățile bătrânilor noștri, oameni și istorii, locuri de povestit și tradiții de odinioară. E destoinic și implicat, plin de har și de-o pasiune nebună, fără limite sau granițe, și face ce nu fac oameni mult mai importanți ai țării - păstrează și promovează autenticul, de care avem mare nevoie într-o lume a evoluției continue, care ne știrbește din spirit. Nu se plânge, ba dimpotrivă, a ridicat la rang de artă această continuă descoperire pe care-o oferă în dar tuturor celor care simt că e nevoie de o continuitate a simțirii românești de odinioară.

Iosif a studiat intens, s-a cizelat pe sine și este exemplul cel mai bun al unui tânăr al zilelor noastre care-și dedică viața celor din jur și care face ceva util, măreț pentru țara sa. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie, specializarea Etnologie, la Cluj, apoi a continuat cu un masterat în cadrul Facultății de Litere, specializarea Antropologie Culturală și Folclor, din cadrul Universității București. Dar practica l-a pus în evidență. După legi nescrise, cu arma supremă a cuvântului său, care-i bine articulat, în dulce grai românesc, cu știință, credibilitate și simțire, cu omenie, inteligență, naturalețe, verticalitate și genă bună, el așază simplitatea în eternitate, alungând cumva trecerea timpului și evoluția nemiloasă.

Iosif spune România pe îndelete și sunt fericit că există printre noi astfel de eroi. Și dacă mai mulți ar fi ca el, nu ne-am irosi complet, n-am deveni o țară de împrumuturi, gata în orice moment să se vândă pe nimic, uitând că are în spate minuni de spus pentru viitor. Și-l admir enorm pe Iosif pentru că singur, pe cont propriu, cu orice risc, face această muncă temeinică. Și nu-i pasă dacă alții nu văd imensitatea muncii sale, ori felul prin care el contribue la imaginea României noastre. Eu n-am rețete despre cum ar trebui să fie cineva, dar pot spune cu mâna pe inimă că Iosif Ciunterei, un băiat simplu din Bistrița, este povestitorul veșniciei românești. Și e decent, îi pasă, e curios, caută și se implică, dăruind totul celor din jur, din- tr-un altruism greu de descris. N-are vanități și e un adevărat talent, realizându-și munca singur, pe cont propriu. Și tare fericit aș fi dacă i-ați privi dăruirea și ați ține mai mult la satul românesc, la tradiții, la trecut, pentru că fără trecut am fi pierduți complet... Faceți asta din drag de România noastră...