Main menu

header

mircea_m_ionescu... Început de aprilie. Între zilele 5 şi 10 ale lunii, capitala teatrului românesc s-a mutat pe scenele - şi în Sala Mare şi în Sala Studio - din Bacău. La a VII-a ediţie a Galei Star. Soli ai Thaliei din cinci ţări (Bulgaria, Italia, Japonia, Republica Moldova şi România). Actori cu nume sonor şi mulţi aflaţi la începutul drumului. Critici dramatici de top. Juriu de elită: actriţele de legendă Irina Petrescu şi Catrinel Dumitrescu, regizorul Geirun Ţino, directorul Teatrului „Pygmalion” Viena. La Gală, şi alţi directori de teatre, regizori, doi-trei dramaturgi. Cu toţii atraşi de ineditul Festival One woman şi One man show, născut ca încă o dovadă că Actorul nu se pierde în prezentul saturat de tehnică şi şuşanele comerciale. În Caietul-program al Galei Star sunt două rânduri demne de reţinut: „Gala îşi propune să demonstreze că se poate pune semnul egal între spectacol şi actor”.

... Anul acesta, la secţiunea Concurs s-au înscris opt actriţe şi şapte actori (bucureşteanul Toma Dănilă s-a retras cu câteva ore înainte de a intra în scenă!). Tineri de la teatre cunoscute (Naţionalul „Mihai Eminescu” din Chişinău, „Maria Filotti” din Brăila, „I.D. Sârbu” din Petroşani, Teatrul de Nord din Satu-Mare, Teatrul Municipal din Baia Mare şi „Ariel” din Râmnicu-Vâlcea), de la opt companii şi teatre particulare, printre care şi „Atelier 313” din Bulgaria, Teatrul U.S.A. (Teatrul Unui Singur Actor) din Chişinău şi unul din Tokyo.

... Dincolo de premii, de laude şi nemulţumiri, mizez pe viitorul Elizei Noemi Judeu şi al Dianei Decuseară, două actriţe urmărite în concurs. Eliza Noemi Judeu, angajată la „Bacovia”, a venit cu un minunat spectacol, „Femei singure”, după Dario Fo, montat cu har de Gheorghe Balint la teatrul particular „Buzunarul cu teatru” din Bacău. Actriţă de o plasticitate încântătoare, cu o nobilă gamă de stări, cu ironie fină şi profunzime a rostirii cuvântului unui mare dramaturg... Pe aceeaşi linie feministă şi spectacolul „Mi-e frică de Marea Neagră” (textul, foarte bun: Irina Nechit), regizat la Naţionalul „Mihai Eminescu” din Chişinău de Vitalie Drucec, cu o Diana Decuseară încântătoare în claritatea limbii române şi în trecerile, cu măsură, cu poezie şi dinamism, de la spaimă la vis (şi invers) în povestea unei soţii.

... Gala Star a fost aureolată şi anul aceasta de câteva Stele ale teatrului românesc: recitalurile extraordinare ale Mihaelei Teleoacă (în „Moştenirea”, de Lucia Verona, regia lui Dan Tudor, la Comedie); Anca Sigartău, ovaţionată minute bune la finele spectacolului „Puşlamaua de la etajul 13”, de Mircea M. Ionescu, montat de Dan Tudor la Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu; Oana Pellea, sublimă în „Vocea umană”, de Jean Cocteau, producţie a Teatrului Metropolis, în regia doamnei Santa Manu, distinsa profesoară a atâtor generaţii, şi premiera din festival „Vorbe, vorbe, vorbe...”, de şi cu Ion Caramitru şi tânărul violencelist Adrian Naidin. Şi nu pot omite „La colonna infinita”, după Mircea Eliade, prezentată de compania italiană „Telluris”. Ca un semn că şi teatrul este o coloană infinită...