Main menu

header

mircea_m_ionescu… Septembrie nu înseamnă doar începerea şcolilor, ci şi debutul într-o nouă stagiune teatrală. Pe toate scenele ţării este forfotă mare în aceste zile, ba unele teatre şi-au şi deschis stagiunea. Se anunţă un evantai frumos de piese, cele autohtone fiind în continuare în inferioritate numerică (sper nu şi valorică!).

… Naţionalul bucureştean va deschide cu „Vizita bătrânei doamne” de Durrenmatt, în regia bulgarului Alexandr Morfov, cu Mircea Albulescu, Maia Morgenstern şi Mircea Rusu capete de afiş, cealaltă premieră fiind „Purificare” de Petr Zelenka, montată de Alexandru Mâzgăreanu. Teatrul Metropolis a şi chemat publicul la o piesă nouă, din fericire una românească, „Love stories”, titlul ales de regizorul Claudiu Goga pentru textul lui Radu F. Alexandru, premiat de UNITER, şi aici „aşii” fiind Maia Morgenstern şi Mircea Rusu. Pe aceeaşi scenă, Victor Ioan Frunză propune primul spectacol de teatru-serial din România, cu „Îngeri în America” de Tony Kushner, beneficiind de doi actori de marcă - Virginia Mirea şi George Ivaşcu.

… Lanţ de atractive premiere nu doar în Capitală. Vestit în lume, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu oferă, lăudabil, la început de stagiune două texte româneşti, „Insula” de Gellu Naum, în direcţia de scenă a valorosului Vlad Massaci, şi „Ispita Cioran”, spectacol de tramvai semnat de Gavriil Pinte. Tot pe Cibin, „Domnul Puntila şi sluga sa Matti” de Bertolt Brecht, în viziunea scenică a Ancăi Bradu… Naţionalul timişorean anunţă un trio divers: „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, în regia Adei Lupu (directoarea instituţiei), „Alergătorul” de Mattias Andersson (regia-Olivia Grecea) şi „Deşteptarea primăverii” de Frank Wedekind, montată de Cristian Ban…

… Veşti bune şi de pe Dunăre. La Galaţi, se pregăteşte de aplauze „Woyzeck”-ul germanului Georg Buchner, în regia remarcabilului vienez Ţino Geirun… La Brăila, două premiere în cadrul Festivalului internaţional „Zile şi nopţi de teatru”, una cu textul sârboaicei Biljanca Srblianovici „Poveşti de familie”, în regia lui Vlad Cristache, alta - o dramatizare a filmului american „Domnului profesor cu dragoste”, pusă în scenă de actorul pietrean Horia Suru… Iar în amonte, la Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu, un triptic românesc: „Nunta” de Ion Băieşu, fireşte comedie de mare haz, în regia încântătorului Dan Tudor, într-o distribuţie cu trei nume de top, Adriana Trandafir, Eugen Cristea, Andrei Duban; „Ultima noapte de dragoste a lui Don Juan” de Tudor Popescu, cu actriţa româno-canadiană Claudia Motea, în duet cu Vasile Toma, sub bagheta regizorului bulgaro-român Vili Perveli Nikolov, care a montat şi spectacolul pentru liceeni „Cănuţă la Bacalaureat”, dramatizare după trei schiţe de I.L. Caragiale.

… Începe o nouă stagiune, dar şi un evantai de festivaluri. Luna aceasta, al Teatrului Scurt la Oradea, cel amintit de la Brăila, iar, la început de octombrie, Festivalul de Comedie de la Galaţi. Frumoasă toamnă în Templul Thaliei!