Main menu

header

mircea_m_ionescu… Anul a început încântător pentru teatrul românesc. Cu un spectacol rar, de istorie şi poezie, de entuziasm şi nobile aduceri aminte. Sărbătorirea celor 50 de ani de la ctitorirea Teatrului de Comedie, redută prin decenii a culturii române, a însemnat o gală a legendelor, scrisă în filigran de suflet, un miraculos drum prin arhiva sentimentală a teatrului românesc…

… În seara legendelor, la 5 ianuarie, exact la 50 de ani de la întâia premieră de la Teatrul de Comedie („Celebrul 702” de Alexandru Mirodan, în regia lui Moni Ghelerter, cu Radu Beligan, Sanda Toma, Florin Scărlătescu, Mircea Şeptilici, Dem Savu, Nicolae Gărdescu şi Ion Lucian, atunci, în ianuarie ‘61!), istoria a devenit un imn, un maiestuos onor dat, de şi pentru generaţii întregi, de actori şi regizori din scripturi alese, de trubaduri minunaţi sub balconul Thaliei şi Melpomenei, pe textele unor titani ai literaturii româneşti şi universale. În seara de 5 ianuarie 2011, scena de la Comedie a devenit un miracol, din moment ce au apărut în faţa publicului, într-un ocean de ovaţii, monştri sacri precum maestrul Radu Beligan (întemeietorul în timp-record al teatrului şi primul lui director), Sanda Toma, Mircea Albulescu, Ion Lucian, schimbul de ştafetă de vis - Horaţiu Mălăele, Vladimir Găitan şi George Mihăiţă (actualul director) - şi regizori de calibru, precum Lucian Giurchescu şi David Esrig.

În spatele celor care ne-au mai răsfăţat o dată, cu discursuri de suflet, proiecţiile onorau istoria cu alte personalităţi din galeria de viţă nobilă a teatrului românesc, care au înnobilat scena de la Comedie: Grigore Vasiliu-Birlic, Ştefan Ciubotăraşu, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Amza Pellea, Gheorghe Dinică, Ştefan Tapalagă, Mihai Pălădescu, Cornel Vulpe, Aurel Giurumia, Silviu Stănculescu, Nineta Gusti, Vasilica Tastaman, plecaţi în nemurire, Marin Moraru şi Mişu Fotino (prezenţi în sală), Stela Popescu, Iarina Demian, Melania Cârje, Anca Pandrea, Maria Ploae, Iurie Darie, Virgil Ogăşanu şi mulţi alţii. Plus un evantai de regizori de top, printre care: Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Lucian Giurchescu, David Esrig, Dinu Cernescu, Ion Cojar, Valeriu Moisescu, Horea Popescu, Alexandru Tocilescu, Florin Fătulescu, Ducu Darie şi alţii.

… Teatrul de Comedie a cutezat în aprilie 1964, în vremuri de restricţii, să ni-l aducă acasă pe Eugen Ionescu, cu „Rinocerii”, spectacol memorabil - cu un cuplu de senzaţie: Ion Lucian şi Radu Beligan - care a primit Premiul Naţiunilor la Paris, în ‘65. După succesul repurtat, autorul a lăcrimat, afirmând că actorii de la Comedie l-au făcut să înţeleagă cu adevărat ce text a scris!

O asemenea aniversare s-a bucurat şi de un un excepţional volum („Teatrul de Comedie 50 de ani” - concepţie proiect: George Mihăiţă, coordonare proiect: Corina Constantinescu), care este mai mult decât un album. Este o istorie, o superbă arhivă sentimentală, în care există toate cele 152 de premiere (5 ianuarie 1961-27 octombrie 2011), cu autorii, regizorii, scenografii şi măria sa, actorul!