Main menu

header

mircea_m_ionescu… Vremuri grele pentru teatrul românesc, sub blestemata Ordonanţă 63, aruncată criminal peste cultura română la începutul lui iulie. Încă nu ştim ce teatre îşi vor reduce (şi cu cât) efectivele, dacă nu cumva, mult mai grav, ce lăcaşe ale Thaliei vor dispare. Şi, totuşi, cu sabia deasupra capului, Măria Sa Actorul, suflet din scripturi alese, îşi respectă crezul de-o viaţă, Arta şi Spectatorul.

… În această vară fierbinte (şi la propriu şi la figurat), până la 5 septembrie, 11 teatre din Capitală (Comedie, Constantin Tănase, Evreiesc, Excelsior, Ion Creangă, Metropolis, Masca, Mic, Nottara, Opera comică pentru copii şi Ţăndărică) susţin în fiecare week-end, în patru parcuri, o veritabilă stagiune, numită „Bucureşti - cartier de vară”. Tot în această perioadă are loc o premieră notabilă la naţionalul timişorean Mihai Eminescu, „În vizită”, de interesantul dramaturg german contemporan Roland Schimmelpfennig. Un spectacol jucat în noua sală inventiv creată în fostul manej imperial din oraşul de pe Bega, cu un cuplu de top, regizorul Alexandru Dabija şi scenograful Helmut Sturmer. Semne că în teatrul românesc vara este ca toamna, cu spectacole pentru sufletul şi mintea spectatorilor.

… Minunaţii actori români par să sfideze dezinteresul faţă de artă, afişat iresponsabil de efemerii conducători ai ţării, şi susţin o stagiune de vară plină, dar pregătesc temeinic şi ridicarea cortinei, în septembrie, cu veritabile recitaluri de gală. Remarcabila Valeria Seciu repetă rolul unei… mari actriţe, în piesa „Satisfucktion”, de Thomas Bernard, la Teatrul Foarte Mic. Mulţi susţin că spectacolul va însemna darul de preţ pentru cele 71 de primăveri, ce-au încoronat, duminica trecută, o legendă a scenei noastre. La mulţi ani, minunată Doamnă a teatrului românesc!... Recitaluri şi la Comedie, care va prezenta, într-un spaţiu nou, la Complexul Romexpo, o comedie de mare haz („Femeia care şi-a pierdut jartierele”, de Eugene Labiche), montată de Silviu Purcărete, cu George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele şi Mihaela Teleoacă (pe rol cu Dorina Chiriac), pe un afiş-magnet. Triptic interesant în pregătire şi la naţionalul bucureştean: „Spitalul special” (al regretatului Iosif Naghiu, text ce-a primit Premiul UNITER), „Insula” (a lui Mihail Sebastian) şi „Dineu cu poveşti” (de Francis Weber, cu Ion Caramitru în scaunul regizorului şi Horaţiu Mălăele ca interpret principal). În pregătire, la Metropolis, este o piesă cu un titlu de mare efect - „Baba care ascultă ABBA”, de Catherine Aigne - cu valoroasa Luminiţa Gheorghiu în rolul principal. Naţionalul sibian readuce merituos, în prim-plan, dramaturgia autohtonă cu „Opinia publică”, a lui Aurel Baranga, comediograf de ecou în anii ’60-’70, iar naţionalul clujean anunţă un reviriment cu „Ultimul mesaj al cosmonautului către femeia pe care a iubit-o cândva în fosta URSS”, de David Greig.

… Sub vremuri apocaliptice pentru cultura română, remarcabilii noştri actori nu vor să ne lase singuri în deşertul sufletesc al prezentului…