Main menu

header

… Nu este ușor să alegi din numai… 103 spectacole de teatru văzute într-un an, cel abia trecut, primele 10! Sigur, totul este relativ, discutabil, însă un punct de vedere trebuie să existe, chiar dacă unii îl pot acuza de subiectivism. Cu gândul curat, însă, fără vreo prejudecată, m-am încumetat să aleg un „Decalog personal teatral” al anului 2019. Nu voi alcătui un Podium, mă voi limita la a trece în revistă Spectacolele care m-au mișcat profund, dincolo de cele bazate pe texte românești la care m-am referit nu demult.

… Încep cu superbul, tulburătorul „Zbor deasupra unui cuib de cuci” realizat, la Teatrul „Metropolis”, de remarcabilul director de scenă Victor Ioan Frunză. Am vizionat de două ori spectacolul și l-aș mai vedea… Nu pot uita nici „Pescărușul” reputatului Andrei Șerban, la „Unteatru”, modern, însă respectând lăudabil textul lui Cehov, într-o vreme în care masacrarea dramaturgilor este o modă. Un spectacol în care am aplaudat jocul încântător al unui „Trio feminin”: Claudia Ieremia, Sabrina Iașchievici și Alina Rotaru. Aplaudați și Alexandra Săceanu și Richard Bovnoczki în „Class”, spectacol de mare profunzime psihologică în triunghiul școa- lă-copii-părinți, o reușită a regizorului Felix Alexa la Naționalul bucureștean.

… Răvășitor spectacol de teatru-document „Dosarele Siberiei” (scenariu - Petru Hadârcă și Mariana Onceanu), urcat în scenă „cum laudae” de Petru Hadârcă, la Naționalul „Mihai Eminescu” din Chișinău, reprezentație la care am plâns rememorând atrocitățile perioadei staliniste!... La polul opus, să plângi râzând, debutul regizoral al unui comediant de top, Mihai Bendeac, cu „Nunta lui Krecinski”, la „Comedie”… O remarcabilă Istoriei a României, „Balul”, realizată la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, în limbaj nonverbal, de valorosul regizor Radu Nica, și autor al scenariului, alături de Mihaela Michailov… Fermecător și Recitalul unei Regine a scenei, Maia Morgenstern - „O lecție de bune maniere”, montat la TES de Alexandru Berceanu, profund „Fiul cel Mare” al lui Vampilov, „Nottara”.

… Deloc în cele din urmă, două Musicaluri de gală, chiar dacă, zice-se, nu este decât apanajul americanilor. Două Musicaluri de ecou mondial n-au complexat doi tineri regizori români, dimpotrivă, i-au stimulat, ei reușind spectacole fascinante. Primul, „Scripcarul pe acoperiș”, răsunător, decenii, pe Broadway, a fost montat, după Oradea, pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, de Andrei Munteanu, cu o distribuție minunată, în care excelentul actor Claudiu Istodor a reușit, poate, rolul vieții!... Un Musical de zile mari și la Excelsior, „Familia Addams”, cu uluitoare carieră pe scenele lumii și pe marele ecran. Regizor Răzvan Mazilu, cunoscut mai mult ca un coregraf de elită, a realizat un spectacol extraordinar, cu un Lucian Ionescu de senzație și o cvasinecunoscută Camelia Pintilie, ovaționată.

… Au mai fost seri magice în teatrele noastre, în 2019, mesaj tonic pentru Teatrul Românesc! Au existat și „umbre”, anul trecut. Curând, gânduri sincere și despre ele!