Main menu

header

... Spectacolul cu nr. 100 vizionat de mine în 2019 - „Fluturi, fluturi”, textul original, „Contesa” la „Teatrelli” -, a însemnat reîntâlnirea cu trei personaje de preț. Cu dramaturgul italian Aldo Nicolaj (1920-2004), as al comediilor tăioase și, mai ales, recordmanul monodramelor scrise, peste 50, dintre care trei sferturi tratează psihologia feminină! Interesant este că o prietenă, Paola Borboni, actriță de top, l-a sfătuit să scrie piese cu un singur personaj. Iar Aldo Nicolaj n-a uitat în plină glorie acest lucru, dedicându-i Divei o piesă, la 50 de ani de strălucită carieră artistică, „Fluturi, fluturi”, ce a străbătut lumea. În România, acest text a fost jucat de un „careu de Regine” din Teatrul Românesc. Regretatele Olga Tudorache (în 1981, la Teatrul Mic) și Melania Ursu (în 1998, la Naționalul clujean), mai nou Mihaela Arsenescu Werner, la Naționalul ieșean, în 2013, și Adela Mărculescu, toamna aceasta, la „Teatrelli”.

Într-un fel, prolificul regizor Dan Tudor l-a imitat în generozitate pe Aldo Nicolaj, dedicând un spectacol fascinantei Adela Mărculescu, stea a Naționalului bucureștean, unde a realizat creații memorabile în „Vrăjitoarele din Salem”, „Dulcea pasăre a tinereții”, „Părinți teribili”, „Vecina de alături”, „Mașinăria Cehov”, „Trilogia antică”, „Omul care a văzut moartea”, „Idolul și Ion Anapoda” și multe altele, ovaționată și pe scena de la „Metropolis”, în „Tartuffe sau Impostorul”, „Floarea de cactus”, „Hagi Tudose” etc. Pentru a omagia vârsta de aur a unei Actrițe de legendă, 81 de ani ce vor fi împliniți, anul acesta, la 21 decembrie, regizorul Dan Tudor a dedicat un minunat Spectacol pentru Adela Mărculescu. Celebra piesă a lui Aldo Nicolaj, pentru o veritabilă „Contesă” a Scenei noastre. Un spectacol în armonie și ritm, în care fascinează, a nu mai știu câta oară, Adela Mărculescu, imperială în veritabilul său recital. În nuanțe complexe, ca un fluture rar, mereu în zbor, între umor și tensiune dramatică, într-o simfonie a tinereții sufletului fără bătrânețe. Cu rara ei distincție, „Contesa” se leagănă între drama singurătății din timpul bătrâneții și forța imaginativă a unui suflet tânăr, reinventând personaje, iluzii, stări de viață care, într-un fel, o țin la altitudinea din acel timp, când avea lumea la picioare, și din care nu mai poate evada. Un remarcabil Recital de Gală, această creație Adela Mărculescu - distinsă Regină a Teatrului Românesc.

... La bijuteria de spectacol a contribuit din plin regia lui Dan Tudor, atent la fiecare nuanță, mizând pe valențele Actorilor ce au avut șansa participării la Regalul teatral: tânăra Miriam Rizea, surpriză plăcută, prin nonșalanță, ritm, prezență de spirit în rolul secundar Slujnica Foca, și... Dan Tudor, și el o surpriză, actorul aplaudat de atâtea ori pentru comicul lui debordând, fermecând în dramatismul Fiului părăsit la naștere de „Contesă” și revenit după 46 de ani să-și cunoască mama. Totul în scenografia-personaj al Corinei Grămoșteanu, într-un spectacol de colecție!