Main menu

header

…Citesc într-o cerere trimisă la Administrația Națională a Penitenciarelor: „Noi, 48 de deținuți din penitenciarele Bistrița, București - Jilava, București - Rahova și Codlea, condamnați la 298 de ani, 6 luni și 213 zile privare de libertate, vă invităm să participați la «Festivalul Multiart pentru deținuți. Dana Cenușă - Descătușare prin cultură», ce va avea loc, în intervalul 20-21 noiembrie 2019, la Teatrul Nottara!”

…Un Festival unic în lume organizat de Administrația Națională a Penitenciarelor din România, în colaborare cu Teatrul Nottara, ajuns la Ediția a XI-a. Mai mult, ultimele cinci ediții „Multiart pentru deținuți” au făcut parte din aplaudatul „Fest(in) pe Bulevard”! Din 2015, pe scena cu legende de la „Nottara” au apărut 729 de deținuți-actori, în 74 de spectacole, pregătite de instructori și regizori profesioniști! Am participat la ultimele patru ediții ale unei tulburătoare Gale nepereche, încântat de magia teatrului și eliberarea, fie și de-o Clipă, mirabil timp, prin Cultură.

…Toamna aceasta au participat în Concurs numai patru trupe de teatru (anul trecut - şapte!), pe care le prezint în ordinea apariției pe scena din Sala Mare.

…Cea de la Penitenciarul București - Jilava, cu spectacolul colectiv „Reversul magic al libertății”, în care regizorul Mihaela Săsărman a prins în spectacol fapte din viața de dincolo de gratii scrise de… deținuți, 16 la număr! Un antrenant spectacol-verite, de la autorul colectiv la interpreți!... Trupa Penitenciarului Codlea, cu șapte persoane private, deocamdată, de libertate, care au prezentat un remarcabil spectacol „Făgăduiala”, după Durrenmatt, în excelenta regie a lui Gabriel Costea, apreciatul actor al Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov, prezent la a 10-a ediție „Multiart”, obținând și Premiul pentru regie, iar Spătariu Virgil, premiul ex-aequo pentru Cel mai bun actor (pentru rolurile „Procurorul”, „pescarul”, un „muncitor”, „alt țăran”), împreună cu Viorel Popa, de la Penitenciarul Rahova - București, pentru interpretarea cu nonșalanță a rolului „Directorului” în spectacolul premiat „Șase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello… Al patrulea spectacol în Concurs, „Scrisori refulante” al trupei de teatru de la Penitenciarul Bistrița, pe texte și în regia lui Dora Adriana Puiu. Totodată, în premieră și un „Magic Show”, primul spectacol de magie, realizat cu deținuți la Penitenciarul București - Jilava de un as al genului - Andrei Teașcă.

…Și o premieră neplăcută: indisciplina unora dintre cei… liberi! Câțiva spectatori care nu și-au supravegheat minunatele mici odrasle, lăsându-le să vorbească, să trântească scaunele, să preseze cu zgomot sticle din plastic în timpul spectacolelor. Dar și un regizor, apreciat, de altfel, Iulian Gliță, care a depășit, iresponsabil, cu 47 de minute (!?!), timpul de o oră afectat spectacolului „Șase personaje în căutarea unui autor” (excelent travestiul lui Gabriel Gheorghe în „Fata vitregă”), golind mult sala pentru ultima reprezentație dintr-un Program aplaudat!