Main menu

header

...Două Legende ale Teatrului Românesc: Constantin Tănase și Grigore Vasiliu Birlic, comici nepereche, născuți în Moldova!

...Constantin Tănase, Regele satirei românești, s-a născut la 5 iulie 1880, la Vaslui. A vrut să urmeze cariera militară, dar a fost respins la vizita medicală la Liceul Militar din Iași. El va pune bazele Trupei Cărăbuș, din Capitală, în 1919, și, mai ales, va face din cupletul politic o fascinație virulentă! Poate uita Istoria acel cuplet „Davai ceas” care i-a scandalizat pe gradații Armatei Roșii?!

...Grigore Vasiliu Birlic, un veritabil Louis de Funes al filmului și teatrului din România, inegalabil în grimasele sale, s-a născut la 24 ianuarie 1905, la Fălticeni. Toată lumea îl vedea, de când era copil, un mare actor de circ, dar familia s-a opus, considerând arta ceva neserios!?!... Și ajunge să studieze „Dreptul”, la Cernăuți. Teatrul reprezenta, însă, pentru el, un „microb” fără leac, încât a dat de 7 (șapte) ori la Conservator. A intrat ultima oară și a ajuns un Actor memorabil!

...Două Legende la care unii, spre cinstea lor, s-au gândit și anul acesta, la Vaslui și la Fălticeni, organizând spre lauda lor, cu fonduri atât de mici, mai vechi Festivaluri ce poartă cele două nume dăltuite-n literele de aur ale Istoriei Teatrului Românesc.

...La Fălticeni, abia s-a încheiat ediția a 8-a (20-26 august) a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, organizată cu mult patos și dragoste de Legendă de Asociația „Fălticeni Cultural”, cu neobositul, inventivul ei președinte Preot Vasile Liviu Mihăilă. 11 trupe de teatru din București (2), Chișinău, Craiova, Caransebeș, Cluj, Focșani, Iași, Panciu, Piatra-Neamț, Râmnicu Vâlcea cu spectacole la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, Sala „Draga Olteanu” și Sala „Pictor Aurel Băeșu”. Nume sonore în cele două jurii ale Concursurilor pentru consacrați și pentru tineri (Cezara Dafinescu, Magda Catone, Dan Puric, Dana Săvuică, Ovidiu Cuncear, Ana Maria Fasolă etc.) și o premieră a Teatrului „Birlic” Fălticeni, „Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, în colaborare cu actorul și regizorul Andrei Ciobanu din Iași!

...La Vaslui, se pregătește, la această oră, cu entuziasm a 25-a ediție a Festivalului Umorului „Constantin Tănase” (30 septembrie - 7 octombrie). Un Festival cu mare ecou în lumea comicului românesc, ctitorit în 1970 de marele teatrolog Valentin Silvestru. Anul acesta, revine-n Festival o Secțiune apreciată, Expoziția de fotografie Satirico-Umoristică, sunt la „ora selecției” textele de la Concursul de dramaturgie și spectacole din întreaga țară, care vor înnobila serile teatrale din Piața Civică, Casa de Cultură, Salonul de Caricatură de la Muzeul Județean etc.

...Fălticeni și Vaslui, frumoase lumini rare pe Harta Festivalurilor de teatru din România, purtând nume de Legendă: Grigore Vasiliu Birlic și Constantin Tănase!

...La niciunul dintre cei doi Prinți ai comicului și spiritului românesc nu am trecut ultimul an din viață! Pentru că ei au rămas Nemuritori!