Main menu

header

…Dramaturgul italian de talie mondială Aldo Nicolaj (1920-2004) m-a atras, la început, prin biografia sa demnă de un roman: atașat cultural în Guatemala, prizonier de război într-un Lagăr din Germania, ctitor de teatru, traducător, fan al literaturii ruse, producător tv (printre reușite aflându-se și „Frații Karamazov”). Apoi i-am citit unele texte („Soldatul Piccico”, „Telegrama”, „Clasa de fier” - montată la Budapesta, în 1974, „Repetiție generală” - aflată pe scena din Praga în 1977). În 1984 aveam să-i văd și prima piesă montată în România, „Ex”, la Teatrul Nottara, în regia lui Mircea Cornișteanu, cu un „trio feminin” de excepție - Lucia Mureșan, Anda Caropol și Ioana Crăciunescu. Anul trecut, o piesă de Aldo Nicolaj („Furnici”) a prilejuit un interesant spectacol la UNATC. N-am avut șansa să vizionez monologul („Apropo, ați chemat pompierii?”) de la Teatrul „Ioan Slavici”, din Arad, în schimb, la început de februarie, am fost în sală, tot la „Nottara”, la premiera „Hamlet în sos picant”, în generosul proiect „Actor și regizor”. O parodie a dramaturgului italian care, ca orice parodie, deconectează, place dacă are ritm și nu sare calul. În privința textului, uneori parcă are acel „prea mult”, pe care negreșit autorul nu și l-ar fi permis dacă Shakespeare, cel parodiat, ar fi trăit în 1989, când a fost scris… „Hamletul din bucătărie”.

…Spectacolul de la „Nottara” a beneficiat în persoana apreciatului actor Alexandru Jitea (și cadru universitar la UNATC) de un regizor matur, inspirat și inteligent, care s-a ferit să „sară calul”, impunând parodiei un ritm debordant, pe care, spre lauda sa și a unor actori, l-a ținut până în final, cu mici sincope. Totul în inspirata scenografie a Lilianei Cenean, care a adus aerul epocii lui Shakespeare prin costumele personajelor într-o bucătărie din vremea noastră.

…Parodia de pe Bulevard, într-o cascadă de veselie, și-a tras marele succes de public și din jocul absolut încântător al Luminiței Erga, în rolul Reginei Gertrude (care bea la greu în bucătăria Castelului Elsinore, în două scene în care s-a râs cu lacrimi!), o prestație de mare Actriță. Au secondat-o, pe scara aplauzelor, valorosul Gabriel Răuță, în rolul bucătarului-șef Froggy (școlit… gastronomic în Franța!), tratat cu nerv și har comic, și mai noua colegă Isabela Neamțu, exuberantă în bucătăreasa Cathy. Din „garda tânără” recent angajată la „Nottara”, Corina Dragomir s-a remarcat în reușita caricatură a Ofeliei, una cu ochelari și cu un buchet de mărar în mână, care mănâncă iaurt; pe rol, cu dezinvoltură, și Oana Cârmaciu, interpretând-o pe Inge, fata zglobie a bucătarilor. În privința rolurilor masculine, tineri talentați, care trădează însă lipsa experienței pe o scenă de elită: Bogdan Costea (în Hamlet), Răzvan Bănică (Horatio), Vlad Bălan (Breck), Rareș Andrici (Eliot) etc. Sper ca unul-doi să ajungă „nume” curând… Dincolo de toți și de toate (mă refer la text!), un spectacol care, sunt sigur, ani buni va fi căutat de public!