Main menu

header

…După trei remarcabile colaborări dintre Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, ce au fost, pe rând, gazde și oaspeți de preț, încântând săli pline, primăvara aceasta a venit rândul unui alt minunat schimb de spectacole. La final de aprilie, Teatrul Evreiesc de Stat din București și-a deplasat la Chișinău întreaga „artilerie grea”, cu răsunătoarea Maia Morgenstern, „Stea de dimineață” a teatrului românesc, prezentând șase spectacole, unul și unul. Pe scena Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale” Chișinău, aplaudatul turneu al TES a cuprins „Varșovia - ghid turistic”, „Amantul”, „Mic și-al dracului”, „Miss Daisy și șoferul ei” - lecție de teatru oferită de Maia Morgenstern și Mircea Rusu - „Băiatul din Brooklyn”, pentru ca Zilele Teatrului Evreiesc de Stat București să se încheie la Chișinău în ovații, la excelentul „Mazl Tov… And Justice for All”, o bijuterie de spectacol, jucat admirabil, cu umor și frumoase cântece tradiționale evreiești. O reprezentație ce a adunat, parcă, întreaga trupă de elită a teatrului, din care nu puteau lipsi Maia Morgenstern și fiica sa Cabiria, Nicolae Călugărița, Geni Brenda, Mihai Ciucă, Arabela Neazi, Viaceslav Grosu, Dorina Păunescu, Roxana Guttman, N. Botezatu, Radu Gheorghe (în dinamica orchestră) și mulți alții…

…Ovații așteptăm și la cele șase reprezentații ale Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale”, pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală, în perioada 9-14 mai. Trupa lui Sandu Grecu, remarcabil director de teatru și de scenă (el semnează cu strălucire regia tuturor spectacolelor ce vor fi reprezentate la București!) vine cu șase piese de cert succes, de public și de critică. Două piese ale marelui dramaturg rus Cehov („Cerere în căsătorie” și „Nunta”), capodopera lui Bulgakov („Maestrul și Margareta”), două piese ale celui mai jucat dramaturg român contemporan în lume, Matei Vișniec - „Angajare de clovn”, încununat, anul trecut, la Gala UNITEM (UNITER-ul basarabean) cu Premiul pentru „Cel mai bun spectacol” și ultima lucrare dramatică a redutabilului scriitor român stabilit la Paris, „Migraaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă”, premiera mondială despre fenomenul migrației umanitare, dar și economice, mai direct spus „invazia” Europei! Al patrulea dramaturg din turneul Naționalului din Chișinău este Mircea M. Ionescu, prezent cu „Pușlamaua de la etajul 13 sau Dragă societate”, spectacol - cu o formidabilă Alexandrina Grecu - ce a cucerit, luna trecută, Premiul Juriului la UNITEM 2017. „Clovnul” lui Matei Vișniec și „Pușlamaua” lui M.M.I. - ambele în regia de excepție a lui Sandu Grecu - au fost invitate și la remarcabilul Festival Internațional de la Sibiu, la 9 și, respectiv, 18 iunie!

…Pe minunatul „pod de teatru” de peste Prut, Thalia a unit și mai mult sufletele, demonstrând că Arta este soluția nemuritoare pentru armonia omenirii și depășirea uriașei crize, materiale, însă și morale, abătută (și) peste București și Chișinău!