Main menu

header

624 34 1…Fulminant început de primăvară la Teatrul de Comedie! Într-o lună și… patru zile, trei premiere pe care le-ați revedea cu drag. Frumoasa nebunie a început la 3 martie, cu „Kimberly”, spectacol realizat la mare meserie de regizoarea Andreea Vulpe, după piesa americană a lui David Lindsay-Abaire, în scenografia superbă a Cristinei Milea și cu un fabulos recital al celor două doamne ale teatrului românesc actual, Virginia Mirea și Mihaela Teleoacă… Peste trei săptămâni, la 24 martie, o piesă engleză („Reguli de viață”, de Sam Holcroft), într-un spectacol al eșalonului tânăr al „Comediei”, de la regizoarea Ioana Petre la „careul” talentatului nou val (Andreea Vasile, Smaranda Caragea, Ionuț Grama, Cătălin Babliuc), secondați de veșnic tinerii și încântătorii Manuela Ciucur (admirabilă în rolul mamei Edith) și Puiu Dănilă, spumos în minirolul de nici două minute al tatălui venit la seara de Crăciun, din spital, într-un scaun cu rotile.

…Și a venit regalul de comedie din Sala Mare, la 7 aprilie, cu spectacolul „Drumeția sau Despre sexualitate azi” („Inima mea e curată” - titlul original). Piesa unui autor german (Martin Heckmanns), nu prea cunoscut la noi, dar text excelent scris, de la construcție dramatică la replică și dramă, ajuns pe mâna unui regizor român de top, Vlad Massaci, care, îmi permit să afirm, a reușit cel mai bun spectacol al lui din ultimii ani! Și ce spectacol!

…Unul alert, la care s-a râs cu lacrimi, pur și simplu. Povestea e una contemporană. Cinci părinți sunt convocați de soții Blomberg să discute, îngrijorați, despre derapajul odraslelor, după cum o dovedesc înregistrări ale unor întâmplări din drumeția lor, sigur, gesturi cu tente și perspective erotice. Cei cinci părinți, două familii și psihiatrul Ludger, a cărui soție tot întârzie să apară, par șocați de lipsa de prejudecăți a copiilor, de precocitatea lor, afișând o îngrijorare exagerată, în afara vremurilor, mai ales că imaginile cu pantalonii în vine ai unui băiat din grup în fața fetelor au fost postate pe internet! Sigur că unii părinți par vehemenți în critica lor, însă, sub golirea sticlelor cu vin și a glumelor de sub crucifixul martor la poveste aflăm că, de fapt, grupul de copii nu reprezintă decât o copie a părinților. Un lung și încurcat lanț de infidelități al celor cinci, sexy-grup-ul și alte derapaje erotice fiind dezvăluite de părinții amețiți de vin, adulteri de profesie; altfel, oglinda, caricatura de ieri a celor criticați, azi, cu fariseism. Se râde cu lacrimi sub jocul fascinant al actorilor, într-o nebună poftă de comic sănătos. Delia Nartea (Hanne Blomberg), Alexandru Conovaru (Michael Blomberg), Sandu Pop (Wolfgang), Florin Dobrovici (Ludger) sunt absolut irezistibili, încântători, într-o distribuție ce mai cuprinde două actrițe (Mădălina Ciotea, în rolul Steffi, și Maruca Băiașu, în scurta apariție a adolescentei Marie Blomberg). Cu siguranță voi mai merge la încă o terapie de râs, la „Comedie”, din moment ce pe rol cu Sandu Pop va juca și alt nume greu - Șerban Pavlu!