Main menu

header

…Ultima ediție a FNT-ului nu a însemnat doar 40 de spectacole românești din stagiunea 2015-2016, din nouă orașe: Iași, Târgu Mureș, Cluj, Turda, Sibiu, Timișoara, Brașov, Ploiești și București (Capitala, cu producții din 14 teatre, de stat și particulare). Nici prezența uluitoare a Trupei Maly Drama Theatre din Sankt Petersburg, care a prezentat o montare novatoare a cunoscutei piese cehoviene „Livada de vișini” a titanului contemporan al teatrului universal Lev Dodin… A 26-a ediție - „Antologia ultimei stagiuni teatrale românești”, cum plastic a denumit-o remarcabilul regizor Alexa Visarion, s-a mai remarcat prin două elemente de ecou…

…O Ediție dedicată încântătoarei Miriam Răducanu, creatoare de școală coregrafică în teatrul nostru, autoarea neuitatelor „Nocturne” de la Teatrul Țăndărică, Fenomen al anilor ’60! Nu întâmplător, la această ediție, pe lângă uluitorul Gigi Căciuleanu (cu „Un minut de dans sau UF!!!”; „Vivaldi și anotimpurile”) pe scena FNT-ului și două nume de referință ale teatrului-dans contemporan, Angelin Preljocaj (Franța) și Carolyn Carlson (SUA), cu două producții memorabile realizate în Hexagon: „Fresca” (fascinația transcendenței după un basm chinezesc) și „Acum” (o „poetică a spațiului”).

…În această a 26-a ediție a existat și un minifestival: cel al lansărilor de carte. Nume celebre ale teatrului românesc în mai multe ipostaze prinse în volume rare. Un evantai de lansări, în ordinea desfășurării lor: „Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative”, coordonator Oltița Cântec (Editura Timpul); „Parisul personal. Familia din Rivoli 18”, de George Banu (Editura Nemira); „Consecințele bilingvismului în teatrul lui Matei Vișniec”, de Emilia David (Editura Tracus Arte); „Viață secundă - comentarii și mărturii despre teatru”, de George Banu și Mircea Morariu (Editura Teatrul Azi - Fundația Culturală „Camil Petrescu”); „Marginalii lui Cehov”, de Călin Ciobotari (Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”); „Eugen Ionesco. De la teatrul suprarealist la teatrul postdramatic”, de Alina Gabriela Mihalache (Editura Muzeului Literaturii Române); „Alexa Visarion sau destinul vocației”, ediție coordonată de Elena Saulea; „Universul filmic - Alexa Visarion”, de Vasilica Bălăiță (ambele în Editura Junimea); „Commedia dell’arte, o istorie a spectacolului în imagini”, de David Esrig (Editura Nemira); „Liviu Ciulei, acasă și în lume”. Antologie teatrologică de Florica Ichim și Anca Mocanu (Editura Teatrul Azi - Fundația Culturală „Camil Petrescu”); „Regizori contemporani ai teatrului european”, de Maria Delgado și Dan Rebellato (Tracus Arte); „Gabor Tompa: din opera unui regizor. De la Trei surori la Livada de vișini” (Editura I.C.R); „Vârstele scenei”, de Ștefan Oprea (Editura Junimea). O fascinantă Bibliotecă de teatru. Vizitată, la lansări, de prea puțini actori, regizori, cronicari, directori de teatru, dramaturgi!?! Dacă cei în domeniu nu se dovedesc interesați, ne mai mirăm că volumele de teatru sunt tot mai puțin citite de marele public?!