Main menu

header

...Săptămâna trecută, undeva, pe malul Dunării, am întâlnit o sală realmente entuziasmată. Nu de vreo şuşă vulgară sau sub vreun potop manelist, ci de un spectacol de teatru autentic. Un ilustru text clasic al titanului Moliere („Burghezul gentilom”), rescris în cheie modernă de marele literat rus Mihail Bulgakov („Jourdain cel scrântit”) şi modelat încântător pentru timpul şi spaţiul de azi de eruditul regizor Emil Gaju, temeinic şcolit la Moscova şi la Bucureşti (i-a fost cursant distinsului Ion Toboşaru) şi, deloc întâmplător, profesor la Academia de Arte din Chişinăul de locaţie.

…Pentru Teatrul Valah din Giurgiu, „Jourdain cel scrântit” n-a însemnat doar întâia premieră din acest an. Ci şi prima montare a unui music-hall (gen greu, care cere actori-dansatori şi cântăreţi), cu „aripa tânără” (sau necunoscută, cu patru excepţii). Demers curajos, care însă a depăşit toat e aşteptările printr-o fermecătoare bucurie de a juca, în numele „Teatrului Încântării, al Bucuriei, al Luminii”, cum mărturisea inventivul director de scenă.

O fervoare a jocului ce a cucerit sala de la debut cu secvenţa de „teatru în teatru” şi, mai ales, prin evoluţia debordantă a Echipei de 13 actori, minunat costumată de Olimpia Damian şi meşteşugit condusă de un regizor care iubeşte comicul fin, dinamica grupului şi muzica clasică. …Fiecare Echipă îşi are vârfurile ei. La Giurgiu, pe scenă, motorul spectacolului a fost Cosmin Creţu (Jourdain).

Cu har, vervă seducătoare şi o condiţie fizică de invidiat (anii de la „Masca” i-au servit din plin!), noul director al teatrului (fiul bolnavului de teatru Mircea Creţu, cel care a ctitorit, practic, Valahul giurgiuvean) a catalizat energiile şi le-a stimulat artistic. Lângă el, alte două nume cunoscute ale trupei: Julia Ionescu (excelentă în Profesoara de scrimă şi în Tânăra marchiză) şi Aura Călăraşu (contrapunct matur în furioasa Soţie a lui Jourdain). În rest, „aripa tânără” a trupei Valahului, dintre care unii (Ana Odagiu, Silvian Vâlcu, Larisa Geamănu, Carina Stănculescu, Eugen Fetescu - din Chişinău) au jucat în premieră într-un spectacol profesionist. Revelaţia dintre cei noi s-a numit Sabina Grădinaru (Brenda, aghiotantul lui Jourdain), cu farmec personal şi mobilitate (nu doar fizică!), urmată de Ionuţ Popovici (pitoresc în solul falsului sultan). Cu siguranţă, spectacolul acesta se va juca mult. Pentru a ferici şi alţi spectatori, dar şi pentru a scoate „lungimea” de la mijlocul reprezentaţiei sau a permite talentaţilor, însă neexperimentaţilor din „Aripa tânără” să balanseze artistic între ludicul realist şi cel de parodie.

În ton cu replica finală: „Totul e minciună pe lumea asta. Totul e un joc”.

Mircea M. Ionescu