Main menu

header

…Un roman atipic, din 2003 („O întâmplare ciudată cu un câine în miezul nopții”), de englezul Marc Haddon, care a făcut senzație în lumea-ntreagă, a fost dramatizat de alt britanic, Simon Stephens, și a ajuns pe prima noastră scenă, la Naționalul bucureștean, în traducerea lui Andrei Marinescu. Unde am urmărit un spectacol de senzație, un triumf al mijloacelor tehnice de ultimă generație, veritabil recital de Echipă magică, în care fiecare s-a întrecut pe sine (Bob Pricop - regie, Adrian Damian - decor, Dan Adrian Ionescu & Mizdan - video, Alexei Țurcan - muzică, Andrei Florea - lighting design). Am început cronica aceasta cu ei, pentru că realmente au strălucit în tendința lor de inovare scenică, argumentată, nu gratuită, încântând și emoționând profund. Am urmărit o nebunie de Spectacol, în care personajul central este uluitorul decor cu două oglinzi laterale și una în fundal, unde, în final, vor apărea, prin proiecție, și spectatorii din sală. Chiar dacă astfel de manevre s-au mai văzut și la o trupă din Praga („Lanterna magică”), am trăit o fascinantă noapte ciudată la TNB, unde m-am trezit înflăcărat de o revelație greu de egalat în viitorul apropiat. Mă încumet să văd acest spectacol încărcat de Premiile Galei UNITER 2017! Oare, nu s-ar putea face o excepție, înscriindu-l la Gala din anul acesta, de la Oradea, fără vreun spectacol-etalon?

…Dincolo de uluirea tehnică, cu inventivii Bobi Pricop și Adrian Damian la pupitru, gala de teatru de la TNB s-a datorat și textului rar, și unor interpretări de excepție. Povestea sau monologul lui Cristopher nu-i doar pentru adolescenți și autiști, ci și pentru adulți. Puștiul de

15 ani, lovit de sindromul Asperger, dar cu o inteligență rară, as la matematică, găsește câinele vecinei mort, cu o furcă înfiptă-n spate. Anchete, suspiciuni, mister. Christopher Boone se decide să scrie cartea acestei crime, amintind de detectivul Sherlock Holmes, chemat să găsească ucigașul unui cal de curse. Moartea câinelui devine un pretext pentru adevăruri târzii și dureroase din viața familiei lui Christopher (mama nu a murit, ci a fugit cu un altul!), a școlii, a oamenilor maturi din jur. Încât, în final, problema nu o reprezintă cei cu dizabilități declarate, ci noi, cei din jur, sănătoșii roși de boli ascunse, de suflet, sociale.

…Valoarea acestui spectacol-eveniment nu poate ocoli (dimpotrivă!) actorii, dintre care tânărul Ciprian Nicula (remarcat la Gala Hop) a încântat prin superjocul lui inteligent și natural, trăind sub flacără fiecare moment, fără a uita de gestica aparte impusă de un asemenea rol atât de dificil. Ciprian Nicula și-a făcut, la TNB, o intrare en fanfare în galeria actorilor-minune. L-au secondat cu personalitate și vibrație Emilian Oprea - tatăl și iubitul mamei, Ana Ciontea - vecina, Rodica Ionescu și Carmen Ungureanu - mama, care, în timpul citirii de la distanță a tulburătoarelor scrisori neajunse la fiul ei, este, parcă, prea statică. Într-un minunat spectacol dinamic, în care și ideile se mișcă superb!