Main menu

header

...Puțini știu cine-i NETA. Un nume din patru inițiale - New European Theatre Action, ce reprezintă la ora actuală, după un deceniu de la înființare, un ecou tot mai profund în lumea teatrului european (și nu numai!). Ctitorită în 2005, având ca membru fondator și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, rețeaua cu 67 de teatre naționale, festivaluri și companii din 19 țări forează un univers pe cât de ciudat, pe atât de interesant: lumea tumultoasă din sud-estul Europei. O lume misterioasă, insuficient cunoscută în Europa de Vest și peste Ocean, însă remarcabil tratată artistic. Balcanii și Estul Europei - atelierul de creație al rețelei NETA - oferă forme atipice de abordare a artei scenice, cu o dramaturgie vibrantă, pe alocuri dură, neocolind politicul, care explorează profund, fără compromisuri, craterul prezentului, în care fierb tenebre ale războiului, strigăte de ajutor în tumult de violență socială și nelibertate, în galopanta animalizare a Mărieri Sale Omul.

...La București, între 28 august și 4 septembrie, în superbele Săli (toate noi!) din TNB, întâiul Festival Internațional NETA în România. Inițiatorul proiectului e directorul Naționalului bucureștean și președintele UNITER, Ion Caramitru, nu doar actor și regizor de legendă, dar și manager de elită, care vine, la patru luni după inaugurarea Templului TNB (capodopera mandatului său managerial!), cu această inedită Gală NETA ce aduce în Capitala noastră 11 spectacole din 10 țări: Albania, Bulgaria, Croația, Georgia, Italia, Macedonia, Muntenegru, Slovenia, Rusia și România. Selecția celor 11 spectacole ale acestui Festival NETA s-a bazat pe temele naționalitate și migrație, căutarea identității și a dimensiunii Realității în arta scenică actuală. Cum Motto-ul Galei este „Teatrul - erou al timpului prezent”, se anunță un evantai de producții și coproducții (o soluție de viitor!) de mare diversitate. De la „Medeea-mama mea” de Ivan Dobcev și Stefan Ivanov, într-o strălucită montare a Teatrului-Laborator „Sfumato” din Sofia (am aplaudat spectacolul, anul trecut, în Bulgaria!), „Un Dilas obișnuit” de Radmila Vojvodici, oferta Teatrului Național din Podgorica, Muntenegru, „Noaptea lui Helver”, spectacol de teatru-dans adus de la Sankt Petersburg, Rusia, la „Cuvântul Tată” - creația colectivă a Teatrului „Koreja” din Lecce, Italia, și „Butoiul cu pulbere” de Dejan Dukovski, spectacolul Naționalului bucureștean, în regia lui Felix Alexa, Un veritabil magnet - și prezentarea în variante moderne a unor texte celebre. De la „Electra” lui Sofocle, montată de un „copil teribil” al regiei actuale, ucraineanul Andriy Zholdak, pe scena Naționalului din Skopje, Macedonia, la „Lungul drum al zilei către noapte” de Eugene O’Neill, regizat de remarcabilul Spiro Duni la Teatrul Național din Tirana, Albania etc.

...Între 28 august și 4 septembrie, Europa de Sud-Est își va arăta, transfigurate artistic, chipurile și măștile Prezentului în sălile moderne ale Naționalului bucureștean, conectat la Secolul al XXI-lea!