Main menu

header

...Abia s-a încheiat Festivalul Theaterstock, un fel de Woodstock de Bacău sau, de ce nu, Bacăustock, o super-Sărbătoare a artei spectacolelor care a ținut 16 zile! Lumea teatrului românesc nu și-a luat, însă, vacanță. La București, sâmbăta aceasta, trubadurii Thaliei sunt chemați la un Festival de zile mari - „Undercloud”, cu afiș realizat după tabloul „Primăvara, 2015” al apreciatului pictor Ștefan Câlția. Între 22 şi 31 august va fi prezentă, în spațiile de joc de la Muzeul Țăranului Român, crema cea vestită a teatrelor independente, tot mai multe și mai interesante. Și nu doar din România! Căci această a VIII-a ediție a „Undercloud”-ului (Festival Internațional de teatru independent de orice!) se desfășoară sub sigla Programului european EFFE 2015-2016, patru litere care înseamnă Europe for Festivals. Festivals for Europe. Ctitorul și președintele Festivalului de la București, regizorul Chris Simion, flancat în selecția spectacolelor de teatrologii Irina Ionescu și Dan-Marius Zarafescu, anunță zece zile redutabile pentru teatrul independent și spectatorii români.

...Va fi o Secțiune Concurs, unde 12 spectacole (din 33 ale întregului Festival) realizate de tineri creatori, moderni și motivați, vor fi prezentate unui juriu select (regizorul și eminentul profesor Sanda Manu; dramaturgul Matei Vișniec, stabilit la Paris; actorul George Ivașcu; teatrologii Irina Ionescu și Octavian Saiu). Valoarea Festivalului se va baza și pe alte două Secțiuni: Invitați din România și Invitați din Străinătate. Fiecare cu un evantai de nume, vechi și noi, din teatrul românesc și străin, cu tineri actori și regizori care, prin teatrul independent, bat tot mai convingător la porțile gloriei. În Secțiunea invitațiilor de acasă spectatorul român se va întâlni cu Oana Pellea, Lia Bugnar, Ilinca Manolache, Theodora Stanciu, Vlad Zamfirescu, Marius Manole, Claudiu Bleonț, Florin Piersic Jr, Șerban Pavlu, Gheorghe Ifrim, Marian Râlea, Mihai Nițu și mulți alții. Și cu remarcabilul om de teatru George Banu, strălucitor chiar la Paris, care își va lansa două volume („Parisul personal” și „Casa cu daruri”), în timp ce redutabilul teatrolog Octavian Saiu, venit de la Antipozi, va oferi publicului românesc o nouă carte - „Hamlet și nebunia lumii”.

...Secțiunea Invitați din străinătate gravitează în jurul unui „Focus Republica Moldova”, cu trei incitante spectacole zămislite în Laboratorul de teatru Foosbook din Chișinău: „Sex&Perestroika”, „Nekrotitanium” și „Bash”. Și tot în această Secțiune, un spectacol de Cartea Recordurilor, din Israel, „Căderea” de Albert Camus, în interpretarea lui Niko Nitai (totodată și regizorul one-man-show-ului), care se joacă de... 45 de ani! Alte două puncte de atracție ale Festivalului le reprezintă, indiscutabil, un spectacol din Italia („Occident Express” de Matei Vișniec) și „Ashes Afar” - recomandat de renumitul Festival de la Edinburgh.

...Zece zile de „Undercloud”, semn că finalul de august va fi, la București, „sub nori”, cu o ploaie de stele!