Main menu

header

…În orașul lui George Ciprian, Ion Băieșu și Paul Ioachim, nume marcante în istoria dramaturgiei autohtone, la Buzău, de 13 ani se ține un festival interesant din plecare, el fiind axat mereu pe unul dintre creatorii spectacolului teatral. La început, pornindu-se de la cunoscuta comedie a lui George Ciprian, „Capul de rățoi”, s-a discutat despre „Capul de… regizor”! Peste ani, la ediția a XII-a (într-un an, festivalul nu a avut loc!), ținută în perioada 6-13 iunie, în mai multe spații din Buzău, eroul a devenit scenograful. El a fost, acum, Numărul 1 la „Gala Vedetelor-VedeTeatru”, cum sună evenimentul excelent organizat de Teatrul „George Ciprian” (director Gina Chivulescu) din localitate în rodnică și veche colaborare cu Teatrul „Nottara” (director Marinela Țepuș) din Capitală. O Gală revenită în Sala teatrului, încântătoare în haina nouă și modernă în privința spațiului rezervat publicului.

…Cu gândul la Măria Sa Scenograful a fost alcătuită și selecția spectacolelor din Concurs, dar și în multe dintre secțiunile adiacente. Ba a avut loc și un interesant Colocviu intitulat sugestiv „Scenograful-vedetă”. În așteptarea dezbaterilor, mi-au traversat fugar memoria spectacole văzute cu decoruri și costume semnate de nume grele ale scenografiei românești. De la Liviu Ciulei (da, a făcut și scenografie, plină de idei!), Helmut Sturmer, regretatul Vittorio Holtier, soții Boruzescu, Doina Levintza, Puiu Antemir, Dan Jitianu, Lia Manțoc, Ion Dogar Marinescu, Francois Pamfil, Adriana Grand, Dragoș Buhagiar, la „noul val”, cu Iuliana Vâslan, Maria Miu, Andrada Chiriac și alții.

…Colocviul în sine a oferit trei cupluri de regizor-scenograf, fiecare exemplificând alchimia creației cu proiecții din spectacolele realizate. Perechea Adriana Grand - Victor Ioan Frunză, fiecare cu Premiul UNITER în domeniu la ultima ediție, are un evantai de bijuterii, care au fermecat la premieră, amintind acum: „Regele moare”, „Furtuna”, „Familia Tot”, „Scene din viața insectelor”, „Tartuffe sau Impostorul” (prezent și mult aplaudat în Gala de la Buzău), „Steaua fără nume” și „Mobilă și durere”, de Teodor Mazilu, care a monopolizat Premiile de la ultima ediție UNITER și, respectiv, festCo. Un duo fascinant, mereu inventiv, încântător, garanția creațiilor de excepție… A avut un spectacol („Un pic prea intim”, producția Teatrului „Nottara”), la „Gala Vedetelor”, și cuplul Cosmin Ardeleanu (scenograf) - Cristi Juncu (regizor), ei insistând în discuții mai ales pe zbuciumul creator pentru orice reprezentație… Fără a avea vreun spectacol în festival, remarcabilul regizor Vlad Massaci ne-a făcut să înțelegem gestația febrilă din simbioza care arde mult pentru montarea unei piese, stilul calm al regizorului fiind un contrapunct necesar la cel teribilist, alert al scenografului Andu Dumitrescu.

…Concluzia: când mergem la un spectacol este bine să aruncăm un gând bun nu doar actorilor, regizorului, poate dramaturgului, dar și scenografului, ctitorul spațiului în care vom trăi o frântură magică de timp.