Main menu

header

…Eveniment teatral în orașul lui Bacovia. Gala Star, ineditul festival, unicat în România, one man și one woman show, a ajuns la o ediție jubiliară. Gala Star X (24-28 aprilie 2015) s-a impus prin același entuziasm creator, în pofida crizei financiare, și printr-un frumos evantai de manifestări și prezențe. În a X-a ediție, concursul de interpretare, cu opt concurenți, toți din România. Nume grele în recitalurile extraordinare (Marcel Iureș - cu „Absolut”, Marius Manole - „Însemnările unui nebun”, Radu Gheorghe - „One Mon Shaw”), mult aplaudate de un public avid de frumos. A existat și un buchet de recitaluri ale teatrului-gazdă, dintre care s-au detașat minunata, tulburătoarea actriță Eliza Noemi Judeu, în „Alcoforado’s Sound” (după „Scrisorile portugheze”), și Daniela Vrânceanu, în „Amalia respiră adânc”, de Alina Nelega, ambele în regia pasionatei Firuța Apetrei. Cât despre „recitalurile extraordinare”, nu cred că ele pot însuma și tineri aflați la porțile Thaliei!... Printre cei care au impresionat în mod deosebit s-au numărat japoneza Yumiko Tsuji, care a recitat, în niponă, poezii de Matei Vișniec, Matei Chioariu, impunător prin forța scenică și de improvizație în monologul „Seeking Wild”, Isabela Neamțu, cu vervă și vitalitate în „Laughing Wild” (ambele în regia valorosului Horia Suru), ca și prospețimea lui Ingrid Robu, într-un spectacol totuși prea lung („Fetița soldat” de Mihaela Michailov). Cum s-a bucurat de interes și un recital extraordinar în premieră, „Sublocotenentul Gusti”, după Arthur Schnitzler, în interpretarea și regia lui Alexandru Bogdan.

…Gala Star X a însemnat și finalizarea celui de-al doilea concurs al dramaturgilor de monodramă, câștigat, anul acesta, de Crista Bilciu (poetă, traducătoare și regizoare din Târgu-Mureș, cu piesa „Pe jumătate cântec”), ceilalți doi nominalizați fiind Carmen Dominte („Știu că nu asta vrei să auzi”) și Ion Bogdan Martin („Mireasa pierdută. Mireasa regăsită”). Toți și-au ascultat textele în spectacole-lectură, deschise de piesa premiată la primul Concurs de monodramă de anul trecut, „Monolog în doi cu moartea la ușă” de Mircea M. Ionescu (membru al Juriului la această ediție, alături de Monica Andronescu și Doru Mareș).

...La Gala Star X, multă lume bună din Templul Thaliei: fermecătorul „Domn Shakespeare” - Maestrul Emil Boroghină (membru marcant al Juriului împreună cu actrița japoneză Yumiko Tsuji și cronicarul dramatic Carmen Mihalache), Florica Ichim, alchimistul revistei „Teatrul Azi”, Marinela Țepuș, director-manager al Teatrului Nottara, reputații oameni de teatru Ștefan Oprea, Constantin Paiu, Ion Parhon, actori și regizori, ziariști. Și, nu în ultimul rând, minunata, reputata, mult aplaudata actriță și muziciană Anca Sigartău, proaspăt director-manager al Teatrului „Bacovia”. Cu fairplay, Anca Sigartău a declarat că această Gală este opera noilor săi colegi, în frunte cu Tiberiu Șerban - directorul Festivalului, și Doru Mareș, un competent și frenetic secretar literar, mereu plin de idei.