Main menu

header

...În lumea teatrului românesc, un segment nu pare acoperit nici de texte, nici de spectacole: viața, problemele de astăzi ale adolescenților. În ultima vreme, câteva excepții: Naționalul craiovean („Profa de religie”), Brăila („Domnului profesor cu dragoste”) și Giurgiu („Școala de proști”). Cu atât mai trist, cu cât există și teatre de copii și tineret!

Unul dintre teatrele pentru cei tineri, „Excelsior” - ctitoria de suflet a regretatului mare actor Ion Lucian -, a irupt spectaculos săptămâna trecută, cu o premieră de real succes: „The History Boys” (cu un subtitlu pus la București, „Povești cu parfum de liceu”) de englezul Alan Bennett (născut la Leeds, în 1934). A fost mai mult decât a șasea premieră din mandatul noului director, actorul și regizorul Adrian Găzdaru (fostul timonier al teatrului moldav „Bacovia”). A fost un Eveniment! Nu doar pentru „Excelsior”, ci și privind problemele tinerei generații aflate la răscruce de sensuri.

...La realizarea acestui Eveniment au contribuit mai mulți factori. Un text de excepție, cu palmares, nu glumă: aureolat cu Premiile britanice Lawrence Olivier și Tony, pentru cea mai bună piesă; premieră la Royal National Theatre din Londra și record de reprezentații la New York, pe Broadway... Un tânăr regizor, Vlad Cristache (care mai semnează pe afiș traducerea și scenografia), nume aflat pe val, fie și cu unele oscilații anul trecut... Și o distribuție remarcabilă, practic, cu trei generații: minunatul Mihai Dinvale (Profesorul Hector), nu doar liderul de vârstă, Daniela Ioniță-Marcu (Doamna Lintott), Cristian Nicolaie (Directorul școlii) și Radu Iacoban (Profesorul Irwin)... Cei opt elevi aflați în febra pregătirilor pentru admiterea la Oxford, Cambridge sau aiurea, în frunte cu excelentul George Albert Costea (rolul lui Poster), de la Naționalul craiovean, împreună cu tinerii și încă necunoscuții, dar talentații Alexandru Ion, Gabriel Costin, Cezar Grumăzescu, Mihai Conrad Mericoffer, Dan Clucinschi, Alexandru Voicu și Radu Mateucă. Toți

12 de „trei vârste”, într-o încântătoare dispoziție de joc, debordanți, plini de umor, puși pe șotii, cu remarcabilă prezență de spirit, cântând, bucurându-se necenzurat, întristându-se sincer, fotografie fidelă a unei generații, de la elevi la dascăli. O clasă de băieți, în care se discută despre literatură, istorie și holocaust, despre homosexualitate, muzică și film, despre filosofia vieții, diferită de la profesor la profesor. Și, automat, remarcabilul spectacol de la „Excelsior” devine unul și pentru profesorii de astăzi, mai obtuzi sau mai deschiși problemelor noii generații. Memorabil în acest sens rolul creat de Mihai Dinvale, un atât de uman Profesor Hector, pe care îl așez lângă Prospero, realizat de admirabilul actor în „Furtuna”, montată de Cătălina Buzoianu la Teatrul Mic.

...Acest spectacol rar, „The History Boys” de la „Excelsior”, are, cred, o „problemă”. Este prea lung (2 ore 50 de minute, la premieră!), având în vedere publicul tânăr căruia i se adresează.