Main menu

header

De la Eugene O’Neill la Tennesse Williams, de la Edward Albee la Sam Shepard, dramaturgia americană a fascinat prin tragism contemporan, prin radiografierea dură a relațiilor de familie, a zborurilor frânte spre fericire, a adevărurilor târzii, a necomunicării și nefericirii. Ba și a patologiei relației, subiect generos în literatura americană, de la eroi la autori celebri, Edgar Alan Poe, un exemplu, căsătorindu-se cu o verișoară de 13 ani!

…În ultima vreme, regizorul Claudiu Goga (directorul teatrului din Brașov) s-a încumetat să monteze două texte americane violente, stranii la o primă vedere. Primul, „Nebun din dragoste”, de Sam Shepard, la Naționalul bucureștean, acum două stagiuni; celălalt, „Acasă, în miezul verii” (titlul în engleză „August: Orange County” - piesă laureată cu Premiul Pulitzer, în 2008) de Tracy Letts, în 2014, la Naționalul ieșean. Ambii autori sunt actori și regizori! Ambii, maeștri în descoperirea minciunii ascunse prin familii și a radiografiei psihanalitice. „În nebun din dragoste”, o iubire pătimașă, toridă, devastatoare între Eddie (Gavril Pătru) și May (Diana Cavallioti), care vor afla că sunt frați, ceea ce pentru ei nu mai contează. Vina a purtat-o tatăl lor (Mihai Călin), care a iubit, cu aceeași nebunie, două femei. Al patrulea personaj, Martin (Ioan Andrei Ionescu), un copil adoptat, privat de iubire. Un spectacol dinamic, în forță, cu tensiune, în tăieturi de diamant, cu o interpretare pe măsură, Gavril Pătru și Diana Cavallioti fiind impresionanți.

…Spectacolul de la Iași, tot o dură poveste de familie, spusă de un alt autor. O piesă cu 13 personaje, mai greu de controlat regizoral, de pus în temă. Poate și de aceea a pornit puțin mai greu în uriașa vilă cu etaj adusă pe scenă. Dar cu un final remarcabil, în stil american. Tema, aceeași, și la Shepard, și la Letts. Abordarea, diferită. Ceea ce i-a reușit notabil și regizorului român. Și „În miezul verii”, vise, singurătate, iubire, nefericiți, alcoolism, cancer, droguri, ratați, adultere în familie, sinucidere. Academicianul și poetul Beverly Weston (Emil Coșeru) va avea un copil ascuns aproape două decenii cu a lui cumnată. Care puștan se iubește nebun, în taină, cu o verișoară!... Subiectul era cunoscut publicului larg din filmul după ecranizarea piesei, iar Meryl Streep (Violet Weston) și Julia Roberts (Barbara Fordham) i-au adăugat strălucire, fiind nominalizate la Oscar! În spectacolul teatral de la Naționalul ieșean, Mihaela Arsenescu Werner (Violet Weston) și Doina Deleanu (Barbara Fordham, fiica lui Violet și a lui Beverly) merită, cred, și ele câte un Premiu! UNITER sau de interpretare la unul dintre nenumăratele Festivaluri autohtone. Ambele actrițe sunt absolut încântătoare! Recital de forță scenică, sensibilitate, furie, regret, egoism, neputință, registru complex. „Acasă, în miezul verii”, producție înnobilată cu Premiul „Cel mai bun spectacol” la Festivalul de teatru contemporan de la Brașov, cel care a tras cortina teatrului de ținută peste 2014!