Main menu

header

irina_nistorCe poate fi mai romantic decât un film despre idile din vremuri de restrişte, când totul e mai complicat şi mai dulce? Şi când ele sunt spuse de un maestru al genului, care le-a experimentat pe pielea lui, e şi mai ispititor. Claude Lelouch, „părintele” minunatei pelicule „Un bărbat şi o femeie”, care i-a cucerit deopotrivă pe europeni şi pe americani, recidivează cu o femeie şi mai mulţi bărbaţi, uneori, chiar simultan. O fată crescută de un proiecţionist pasionat are câte o aventură cu un neamţ, în plină ocupaţie franceză, cu doi yankei, unul alb şi unul negru, dar şi cu un avocat, care o apără când e acuzată de crimă. Personajul masculin cel mai interesant e şi muzician, cântă la pian cu patimă, pentru că e şi în realitate mare jazzman. Ce noroc pentru spectatorul sătul de trişerii! Culmea e că şi joacă remarcabil!

Autorul scenariului şi realizatorul lui totodată ne asigură că toate întâmplările sunt adevărate şi dedicate cinefililor fideli. În plus, ne-o prezintă şi pe noua lui iubită, Valérie Perrin, căreia i-a încredinţat rolul mamei băieţelului refugiat în sala de cinema, care este, undeva, departe în timp, chiar Lelouch în copilărie.

Auschwitzul cu atrocităţile sale e şi el prezent. O ocazie de a-i da o mică partitură şi tulburătoarei Anouk Aimée, cusătoreasa ridicată şi dusă în lagăr împreună cu fetele ei, interpretate de două dintre cei şapte copii ai lui Claude. Maestrul a vrut să facă un portret al celui mai de preţ sentiment de pe lumea asta şi a venit să turneze în România. Poate luăm şi noi „microbul” marii iubiri!

„Iubiri din trecut” („Ces amours-là”)

Franţa, 2010
Regizor: Claude Lelouch
Cu: Audrey Dana, Laurent Couson, Raphael, Samuel Labarthe, Jean-Jacques Ido, Gilles Lemaire, Dominique Pinon, Judith Magre, Liane Foly, Zinedine Soualem, Salomé, Anouk Aimée, Valérie Perrin
Distribuit de Media PRO Distribution