Main menu

header

De patru ani, Bucureştiul are privilegiu unui foarte ingenios festival: ANIMEST. Iniţial, nimeni, în afară de organizatori, n-ar fi pariat pe succes. Se ştie că lumea nu prea merge la Desene decât dacă are copii ori nepoţi sau e ceva cu adevărat la modă. Chiar şi aşa, nu e mare înghesuială. Dar acest foarte original proiect a umplut săli întregi, inclusiv cinematograful mamut „Patria”, pe unde, din păcate, cam suflă vântul. Pe vremuri, aici se făceau toate premierele oficiale şi veneau vedete occidentale chiar şi în perioadele de foarte tristă amintire.

În acest început de toamnă, lumea a ieşit din casă şi a văzut pelicule inedite, de un umor nebun, ce-i drept, cam cinic uneori. S-a râs cu poftă la „Simpsoni”, filmul, dar şi la o prelegere-atelier a unuia dintre creatori, aterizat direct de la New York. Mike Reiss, un fel de Woody Allen un pic mai tânăr, a povestit despre cei 20 de ani ai serialului tv (cât de la Revoluţia noastră!), la care se lucrează cu un avans de 12 luni, şi din culise am aflat că în numărul următor, de Halloween, Dracula va fi ultraprezent.

Ca bonus a venit şi cu o altă animaţie a sa, „Răţoiul Gay”, ce a mers din poantă în poantă şi a stârnit hazul nemţilor, răceala spaniolilor, la noi fiind primit cu căldură. Totul a început cu un filmuleţ de trei minute, până a ajuns unul de peste 70, cel proiectat în România. Nu rataţi lungmetrajul său „Sejur cu surprize”, ce va apărea curând pe DVD şi pe care Mike îl consideră o ratare, pentru că n-a făcut decât a suta parte din încasările „Simpsonilor”...

O altă delicatesă a fost „Max şi Mary”, o producţie australiană, cu o iubire aproape imposibilă şi unde apar şi oiţe mai ceva ca mioriticele din afişul manifestării. Dacă n-aţi apucat să mergeţi, pândiţi-l în 2010, că merită!