Main menu

header

Despre Cristian Mungiu şi „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, toată lumea a aflat că a luat Palme d’Or la Cannes. Unii au văzut şi filmul. Mai mulţi ca de obicei, dar se putea şi mai bine.

În schimb, toată lumea era curioasă să vadă ce va urma în cariera sa. Autorul a decis o soluţie ingenioasă. Un film colectiv. După o idee a sa şi a lui Hanno Höfer, pe care au pus-o în aplicare, în afară de ei, alţi trei regizori: Ioana Uricaru,  Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu Jr. În plus, poveştile pline de umor, adesea involuntar, şi foarte percutante sunt din perioada comunistă, pornite de la legende urbane. Adică poveşti spuse din gură în gură, cu siguranţă cu un sâmbure de adevăr. Legenda activistului în inspecţie descrie, în detaliu, cum se pregăteau, pe la sate, când urma să treacă pe acolo convoiul oficial, care ar fi putut să şi oprească. Toţi se agită să transforme locul altcumva decât e în realitate, să se dovedească eficienţi şi slugarnici. După două decenii, lucrurile nu s-au schimbat prea tare. Legenda fotografului oficial este de departe cea mai reuşită. Ea se petrece în lumea presei comuniste, unde fiecare detaliu e comentat şi cenzurat, ca să nu fie interpretat ca o aluzie de Tovul sau de Tova. Vorba lui Toma Caragiu: „Ca o şopârlă”. Vizita preşedintelui francez Giscard D’Estaing, care, după ce că era capitalist, mai era şi foarte înalt, în vreme ce tovarăşul, cu centimetrii stătea mai prost, pune tot felul de probleme de retuşuri. Legenda politrucului zelos este încercarea de a alfabetiza cu forţa chiar şi un cioban care nu prea se lasă. Şedinţa pregătitoare aminteşte perfect de spiritul vremii. Legenda miliţianului lacom aduce în prim-plan obsesia românului: porcul. Greu de găsit, complicat de justificat că-l ai şi aproape imposibil să-l tai în bloc. Fireşte, n-am să vă spun poanta la niciuna, ca să nu vă stric porţia de haz.

„Amintiri din Epoca de Aur: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!”

România, 2009
Regia: Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu Jr.
Cu: Alexandru Potocean, Teo Corban, Emanuel Pârvu, Avram Birău, Paul Dunca, Viorel Comanici, Alexandru Conovaru,  Ion Sapdaru, Virginia Mirea, Gabriel Spahiu, Călin Chirilă, Romeo Tudor, Ion Chelaru, Ştefan Iancu
Distribuit de: Mobra Film Production