Main menu

header

În sfârșit un vot ideal, pentru un film genial, chiar dacă nu era inițial printre cele care păreau să aibă cele mai mari șanse, respectiv „Roma” lui Alfonso Cuaron, marea lovitură a Netflix-ului, sau „Bohemian Rhapsody”, o nostalgie splendid redată, un omagiu tulburător, adus lui Freddie Mercury. „Green Book: O prietenie pe viață” e din categoria acelor pelicule pe care nu le uiți de la un an la altul, care deja intră în categoria celor legendare, care se petrece într-o Americă a anilor ’60, în care, știm bine deja, din „Ghici cine vine la cină”, care sunt relațiile dintre albi și afro-americani.

E o lume în care un foarte talentat pianist de culoare, rafinat și bogat, are nevoie de un șofer-bodyguard și-l angajează pe un italian, care pare un mafiot mărunt, un găinar mai degrabă, de care te atașezi în cele din urmă și îi invidiezi amiciția, care cu siguranță te cucerește, în mare parte fiind meritul celor doi actori, care par făcuți pentru rolurile respective: Ali Mahershala, deja cu un Glob de Aur și un Oscar, pentru această performanță, dar și Viggo Mortensen, care ar fi meritat statueta cea mai râvnită, dacă n-ar fi fost la concurență, ghinion, cu Rami Malek. Cei doi, Don și Tony Buză, străbat Sudul Statelor Unite într-o mașină elegantă, o limuzină, în care albul e la volan și „cioroiul” e pe bancheta din spate și cu toate acestea sunt multe localuri și hoteluri care nu apar în Cartea Verde și la care n-are ce căuta ciocolatiul. Pentru macaronar va fi o experiență din care va învăța să vorbească mult mai corect, să-i scrie nevestei epistole poetice, să se poarte civilizat și să-l admire pe unul dintre cei pe care altădată l-ar fi disprețuit sau cotonogit. O poveste adevărată, ecranizată de un regizor care, până acum, a făcut împreună cu fratele său comedii îndoielnice ca „Mary cea cu vino-ncoace” sau „Eu cu mine și Irene”. De unul singur a creat capodopera!

„Green Book: o prietenie pe viaţă“ („Green Book“)

SUA, 2018

Regia: Peter Farrelly

Cu: Viggo Mortensen, Ali Mahershala, Linda Cardellini, Don Stark, P.J. Byrne, Iqbal Theba, Brian Stepanek, Cynthia LeBlanc, Johnny Williams

Distribuit de: Odeon Cineplex