Main menu

header

Iată un film greu de definit ca gen. E și SF, și paranormal, și de aventuri, și pentru adolescenți, și pentru visători, aduce cu „Labirintul/ The Maze”, are ceva din „Saga Amurg” și din vrăjitoriile lui „Harry Potter”, chiar dacă e mai puțin sentimental. Un fel de sfârșitul lumii, în care nu e foarte clar dacă se încearcă o exterminare a copiilor sau neputința de a găsi un leac contra unui virus bizar, care dă și supraputeri. Tinerii sunt împărțiți pe culori, în funcție de harurile pe care le au, portocaliul e maximum, iar personajele principale sunt alese să aparțină aproape tuturor raselor (politically correct). Avem doi băieți și două fete, în prim-plan o puștoaică foarte creață și ciocolatie, lagăre bizare, greu de distins răii de buni, arme multe și destulă violență, dar și un periculos citit al gândurilor și de modificare a lor, care, să sperăm, că or să rămână, deocamdată, pentru încă vreo câteva decenii, doar în scenariile de la Hollywood. O remarcă pe care probabil mulți și-o vor însuși, „chiar dacă n-ai condus niciodată o mașină, dacă știi să mergi pe bicicletă, o să te descurci”.

Periculos îndemn! Urmăririle par să fie laitmotivul, iar privirile intense pot deveni înspăimântătoare: de la incendiile devastatoare, la un fel de transă, în care îl poți convinge pe celălalt să facă tot ce-ți trece ție prin minte. De fapt este vorba despre o ecranizare a unui roman scris de Alexandra Bracken, care s-a tradus și la noi la Editura Trei. Actrița din rolul principal, Amandla Stenberg (Ruby Daly), e deja cunoscută din „Jocurile foamei”, unde era Madeline. Regia e semnată de o femeie: Jennifer Yuh, o sud-coreeancă, specializată în peliculele cu Kung Fu Panda.

„Minţi primejdioase“

„The Darkest Minds“

SUA, 2018

Regia: Jennifer Yuh

Cu: Amandla Stenberg, Harris Dickinson, Miya Cech, Skylan Brooks, Gwendoline Christie, Wade Williams, Bradley Whitford, Golden Brooks

Distribuit de: Odeon Cineplex