Main menu

header

  „Hamlet 2” este o parodie despre un actor ratat, care, sătul de reclamele imbecile, decide să se facă profesor de teatru într-un liceu cu elevi dificili (ca şi cum ar mai exista şi altfel, şi la noi, şi la ei!). În plus, are şi o nevastă (Catherine Keener) destul de plictisită de insuccesele partenerului, care nu reuşeşte deloc să-şi conceapă un moştenitor. Cronicarul de temut e un puşti care scrie la revista şcolii şi în fiecare an îl ia peste picior pe profesorul care încearcă să transforme în piese filme celebre precum „Erin Brockovich”. Ca să nu îi mai cadă victimă, se întâlneşte cu duşmanul şi îl întreabă ce are de făcut. Acesta îi propune un text inedit, drept pentru care nefericitul nostru se gândeşte să scrie o urmare la... „Hamlet”. De partea lui va fi o infirmieră, nimeni alta decât Elizabeth Shue, care îşi joacă propriul rol, doar că spune că s-a săturat de Hollywood şi că preferă bolnavii.
  Se face montarea cu un decor ce seamănă ameţitor, pe alocuri, cu acela din „Furtuna” recentă de la Teatrul Mic, se amestecă psihanaliza, cu Einstein, Iisus şi fireşte cu personaje shakespeariene, dar de ce să ne mai mirăm, câtă vreme în România, mai nou, „A fi sau a nu fi” a devenit „Să fii sau să nu fii!”, iar groparii se adresează cu ireverenţiosul „Mamaie”, ca prin spitale terminale sau autobuze arhiaglomerate, într-o lipsă totală de respect pentru vârsta a treia prin care, dacă or apuca-o, vor trece oricum cu toţii. Actorul principal este un englez, Steve Coogan, care a studiat la Şcoala Politehnică de Teatru din Manchester, şi care, după un enorm succes, s-a mutat în America. Reuşita îl urmăreşte şi în scenariul peliculei, sfârşind apoteotic pe Broadway.
Irina-Margareta Nistor
HAMLET 2
Regia: Andrew Fleming
Cu: Steve Coogan, Catherine Keener, Elizabeth Shue, Joseph Julian Soria, Skylar Astin, Phoebe Strole, Melonie Diaz, Arnie Pantoja