Main menu

header

Toată lumea bănuieşte că tiroida este regina balului dat de glandele endocrine. Că prea toţi oamenii când aud de glande rostesc pe nerăsufalte numele de tiroidă. Sunt lăsaţi să creadă că şefa glandelor e tiroida, când, în realitate, medicina spune că împărăteasa glandelor este hipofiza din creier. În practică însă, cele mai cunoscute şi mai des întâlnite boli ale glandelor sunt ale tiroidei.

Ne explică soarta tiroidei asistent universitar doctor Monica Gheorghiu, important medic endocrinolog la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”. Se mai întâmplă un fenomen. Graşii îşi caută mereu alibiuri şi dau vina pe tiroidă atunci când sunt obezi. În realitate, numai 10%-15% din cazurile de obezitate sunt date de tiroidă. Restul aruncă degeaba vina în cârca acestei glande, fiindcă răspunsul trebuie căutat în farfuria cât un munte de mâncare. Tiroida este o glandă ce menţine şi reglează metabolismul şi este firesc ca alături de alţi factori, şi nu puţini, să aibă o influenţă şi asupra greutăţii. Dar să vedem care sunt semnele şi ce atitudine se ia în tratament când tiroida produce mai multe secreţii decât este normal (în hipertiroidism). Guşa nu e un semn clar de perturbare a secreţiei tiroidei, ci de mărire în volum a tiroidei. La noi, în zonele subcarpatice mai ales, sărăcia de iod din apă a făcut să existe această guşă, care a devenit între timp un fenomen ţinut în frâu. Care sunt semnele de hipertiroidie, de prea mult hormon tiroidian? Simptomele nu sunt clare şi se pot confunda cu semnele date de nevroza anxioasă. Apar tremurături ale extremităţilor, omul slăbeşte uşor, are transpiraţii chiar în stare de repaus. Ca să fie de vină hipertiroidia trebuie să existe în plus o perturbare a somnului, adică insomnia şi un puls rapid. Cauzele secreţiei prea bogate de hormoni în tiroidă sunt mai multe, dar cea mai importantă este boala Basedoff. Cei mai mulţi dintre bolnavi au şi ochii bulbucaţi. În boala Basedoff, guşa e mărită, dar fără nodul. O altă cauză de hipertiroidie este guşa cu mai mulţi noduli, în mare parte necanceroşi. În cazul în care puncţia descoperă noduli canceroşi, ei trebuie scoşi şi la nevoie se extirpă toată tiroida, pacientul luând hormoni tiroidieni din cutie.

Când tiroida secretă mai puţini hormoni, adică e vorba despre hipotiroidie, apar nişte semne. La copil, pielea e mai uscată, plânge răguşit, e bleg, adoarme chiar la sân, limba este mai mare şi gura o ţine căscată, i se cojeşte pielea, părul este aspru. Acest copil cu hipotiroidie creşte puţin în înălţime, iar dacă boala nu este tratată, intelectul său e slab. În timpul sarcinii, dacă mama are hipotiroidie, trebuie să continue să ia hormoni din cutie pentru ca micuţul său să nu aibă un intelect mic. Hipotiroidia la adult apare mai frecvent la femeile peste 50 de ani. Una dintre cauze este tiroidita Hashimoto. Este o boală autoimună, în care anticorpii organismului atacă propria tiroidă. Ani în şir, această tiroidită Hashimoto nu dă simptome. Alteori apare o guşă, iar când, după ani, se ajunge la hipotiroidie se dau hormoni din cutie. Femeia trebuie să-şi facă analizele de două-trei ori pe an şi, când s-au stricat cifrele analizei, să treacă la hormonii sintetici. Ea nu trebuie să aştepte să se îngraşe, să-şi deregleze ciclul, să acumuleze lichid în pleura plămânului, în învelişul inimii şi în abdomen, când se ajunge la hipotiroidism sever. Adulţii cu puţină secreţie a tiroidei au pielea uscată, prezintă lichid în ţesuturi, sunt buhăiţi, cu nasul lat, le cade părul din sprâncene, de pe cap şi de la  subsuoară, au puls mic, vorbire lentă şi sunt somnolenţi, au o faţă tâmpă şi gândesc lent. 50% dintre cazurile de hipertiroidie, mai ales Basedoff, se vindecă în unu-doi ani dacă este tratată. Ceilalţi 50% ajung la mâna chirurgului, care le taie o bucată sau toată tiroida ori îi tratează cu iod. E mai uşor să tratezi hipotiroidismul decât excesul de producţie a tiroidei, aşa că bolnavii de hipertiroidism sunt trecuţi în hipotiroidism şi iau hormoni din cutie.