Main menu

header

5 reţete din bucătăria tradiţională malteză

603 26 1de Gabriela Militaru

Bucătăria malteză este, în esență, una rustică, bazată pe mâncăruri preparate în casă. De esență mediteraneană, gastronomia malteză abundă în influențe spaniole, siciliene și nord-africane. De aceea, delicatesele lor sunt bogate în paste, măsline, fructe de mare sau cous-cous.

Read more: 5 reţete din bucătăria tradiţională malteză

Cartea de bucate a lui Salvador Dali a fost reeditată

602 26 1de Gabriela Militaru

Salvador Dali a fost întotdeauna un personaj controversat. Pornind încă de la numele său (Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Marqués de Dalí de Pubol) și până la opera suprarealistă sau manierele excentrice, totul atrăgea atenția. Cei mai mulți și-l amintesc totuși pe Dali ca fiind creatorul ceasurilor care se scurg, și foarte puțină lume știe că ilustrul pictor era pasionat și de arta culinară. Mai mult decât atât, artistul spaniol a și publicat o carte de bucate inedite care este republicată acum, după mai bine de 40 de ani de la lansare.

Read more: Cartea de bucate a lui Salvador Dali a fost reeditată

Carnea de oaie, în diferite culturi gastronomice ale lumii

601 26 1de Gabriela Militaru

Carnea de oaie este una dintre cele mai delicioase delicatese care, contrar tradiției românești, poate fi servită nu doar de Paște, ci totul timpul anului. Secretul constă însă în pregătirea sa atentă.

Read more: Carnea de oaie, în diferite culturi gastronomice ale lumii

Ioana Ginghină: „Mâncarea raw-vegan nu este un «atentat» asupra siluetei“

600 26 1de Valeria Roman

Nu este pe deplin convinsă că a venit momentul să renunţe la aragaz şi la cuptor, dar nici nu exclude această posibilitate în viitor! Actriţa Ioana Ginghină (39 de ani) a experimentat de-a lungul timpului reţete raw-vegan, iar marea sa satisfacţie a venit după o masă festivă de Sărbători, când a reuşit să-şi impresioneze invitaţii cu mai multe feluri de mâncare „reinventate”, dar cu mult gust. A început să reducă din intensitatea flăcării maşinii de gătit în urmă cu şapte ani, când şi în România consultanţi de nutriţie au introdus hrana vie, fără preparare termică, iar de atunci a fost cucerită de reuşitele sale. Asta nu înseamnă că vedeta a renunţat complet la carne şi la alte produse animale, ci doar că a limitat consumul şi a devenit o expertă în prepararea dulciurilor fără făină, zahăr şi praf de copt.

Read more: Ioana Ginghină: „Mâncarea raw-vegan nu este un «atentat» asupra siluetei“

Deliciul sezonului rece: muraturile

599 26 1de Carmen Ciripoiu

Nelipsite de pe mesele gurmanzilor, dar și din cămările care nu acceptă să răzbată prin asprimea iernii fără ajutorul borcanelor sau al butoaielor pline cu bunătăți acre, sărate sau chiar dulci în unele cazuri, murăturile, condamnate și adulate în egală măsură, au o vechime impresionantă. Să facem un scurt popas în istoria neprețuitelor… murături.

Read more: Deliciul sezonului rece: muraturile

Secretul perfecţiunii fripturii de vită

598 26 1de Gabriela Militaru

Așa cum există o filosofie despre gastronomie în general, la fel există și o filosofie a fripturii de vită care trebuie însușită cu strictețe pentru a obține un rezultat delicios.

Read more: Secretul perfecţiunii fripturii de vită

Alungaţi monotonia din bucătărie: 10 bunătăţi cu ouă

597 26 1de Dana Georgescu

Vă numărați printre cei care adoră să mănânce ouă, dar v-ați plictisit să le gătiți numai sub formă de ochiuri, de jumări sau de omletă? Iată câteva idei, ușor de pus în aplicare, ce vă pot ajuta să ieșiți din această monotonie gastronomică.

Read more: Alungaţi monotonia din bucătărie: 10 bunătăţi cu ouă

Aromoterapeutul Cornelia Decu Chaumont: „Utilizarea uleiurilor esenţiale în gastronomie este de viitor“

596 26 1de Anca Lăpuşneanu

Uleiurile esenţiale sunt minunate pentru cei care ştiu să le utilizeze şi să le combine. Se folosesc în terapii, în psihiatrie, în cosmetică, dar şi în mâncare. Să lucrezi cu aromele este o ştiinţă care se învaţă şi se respectă cu exactitate pentru a da rezultate bune. Aromoterapeutul Cornelia Decu Chaumont (medalion) a locuit 25 de ani în Franţa, unde a făcut cunoştinţă cu lumea uleiurilor esenţiale. Ea este şi prima care a pus bazele unei Şcoli de Aromoterapie Ştiinţifică în România. Este psihoterapeut, aromoterapeut și nutriționist şi ne-a împărtăşit câteva informaţii despre o latură mai puţin cunoscută: uleiurile esenţiale în mâncare.

Read more: Aromoterapeutul Cornelia Decu Chaumont: „Utilizarea uleiurilor esenţiale în gastronomie este de...

Reţete exotice (II)

595 26 1de Raluca Grințescu

V-ați săturat de cartofi prăjiți, friptură la grătar și salată? Vă prezentăm câteva rețete ușor de preparat, dar deosebit de delicioase și puțin cam… exotice.

Read more: Reţete exotice (II)

Reţete exotice (I)

594 26 1de Raluca Grințescu

V-ați săturat de cartofi prăjiți, friptură la grătar și salată? Vă prezentăm câteva rețete ușor de preparat, dar deosebit de delicioase și puțin cam… exotice.

Read more: Reţete exotice (I)

Îngheţată sănătoasă, făcută în casă

593 26 1de Cătălina Tăgârţă

Dacă în trecut îngheţata conţinea doar lapte, zahăr, fructe şi poate ouă, în timpurile noastre, acest deliciu perfect pentru zilele toride poate conţine anumite ingrediente surprinzătoare, deloc benefice organismului uman. Pe ambalajul acestui desert puteți citi: dietil glicol (o substanţă chimică ieftină folosită ca emulgator în loc de ouă), piperonal (un produs chimic ce imită aroma de vanilie, dar care este folosit și pentru a distruge păduchii), aldehidă C 17 (folosită pentru îngheţata cu aromă de cireşe), acetat de etil (folosit pentru a oferi aroma de ananas, dar care este și agent de curăţare utilizat pentru articolele din piele), acetat acrilic (utilizat pentru aroma de banane - este şi un solvent pentru vopsea), acetat de benzil (folosit pentru aroma de căpşuni - este un solvent al azotaţilor), și lista poate continua. Pentru a fi siguri că le dați copiilor înghețată sănătoasă, cel mai bine ar fi să o preparați în casă. Iată câteva rețete simple.

Read more: Îngheţată sănătoasă, făcută în casă

Minunea fermentată a gastronomiei coreene: Kimchi

592 26 1de Raluca Grințescu

Kimchi este o garnitură tradiţională coreeană picantă, acră şi sărată, preparată dintr-o mare varietate de legume fermentate, asezonate cu condimente şi mirodenii. Ingredientele comune includ: varză chinezească, ridichi, usturoi, ardei roşu, ceapă verde, ghimbir, sare şi zahăr. Cele mai gustoase kimchi sunt stocate în temperatura camerei timp de aproximativ şase luni pentru a ajunge la o aromă completă. Kimchi se serveşte alături de orice preparat, însă este, de asemenea, un ingredient principal în multe dintre preparatele coreene tradiţionale, cum ar fi tocană de kimchi (kimchi jjigae), supă de kimchi (kimchiguk), orez prăjit cu kimchi (kimchi bokkeumbap), clătite cu kimchi (kimchijeon).

Read more: Minunea fermentată a gastronomiei coreene: Kimchi

Dovlecei în fel şi chip

591 26 1de Dana Georgescu

Vremurile în care pe tarabele din piețele noastre se găsea un singur fel de dovlecei au apus. Odată cu pătrunderea în grădinile fermierilor români a semințelor de pe alte meleaguri, am aflat și noi că această minunată legumă, originară din America, sățioasă și sănătoasă, are la fel de multe forme, culori, lățimi și lungimi ca și chipurile din jurul nostru, un motiv în plus de a ne bucura și mai mult de ea.

Read more: Dovlecei în fel şi chip

Desertul cu nostalgie: checul

590 26 1de Adrian Barna

Checul reprezintă unul dintre cele mai simple şi gustoase deserturi pregătite de zeci de ani în gospodăriile româneşti. De chec se leagă cele mai multe dintre amintirile aniversărilor, onomasticilor şi sărbătorilor autohtone. Cine nu rememorează cu plăcere mesele îmbelşugate în jurul cărora se adunau, cu diverse ocazii, familia şi prietenii apropiaţi, ce se încheiau adesea cu platouri pe care stăteau, frumos aşezate, felii de chec cu rahat, cacao sau cu diverse fructe? Iată câteva reţete care să vă inspire pentru următoarea ocazie în care vă doriţi să pregătiţi un desert… cu nostalgie.

Read more: Desertul cu nostalgie: checul

Cocteiluri cu şampanie

589 26 1de Gabriela Militaru

Vara este în toi și nimic nu este mai potrivit pentru a domoli canicula ca un cocteil delicios. Adăugați șampanie la cupa preferată și obțineți o băutură fină ce poate fi servită în orice moment al zilei.

Read more: Cocteiluri cu şampanie

Delicii cu caise

588 26 1de Dana Purgaru

Așa cum o poveste bună ne încântă sufletul timp de câteva zile și ne hrănește imaginația, caisele, aceste fructe cu gust dulce-acrișor, delicat, alintă papilele gustative și ne oferă o senzație de satisfacție care durează. Prin puterea alchimiei din oală însă, magia ce se petrece atunci când băgăm în gură un astfel de fruct bine copt, zemos, plin de sănătate poate fi exploatată în fel și chip. Iată câteva idei de rețete ce vor pune și mai mult în valoare savoarea micilor fructe înrudite cu prunele, ce provin din zona Chinei și sunt pline de vitamine, minerale și fibre alimentare.

Read more: Delicii cu caise

Nicio zi fără omletă!

587 26 1de Raluca Grințescu

Este micul dejun perfect: rapid, simplu de făcut, hrănitor şi extrem de versatil. Din două ouă puteți face nişte omlete surprinzător de gustoase. Nu mai aveți niciun pretext să săriți peste micul dejun. Avem pentru dumneavoastră șapte reţete simple şi rapide cu care să vă începeți ziua.

Read more: Nicio zi fără omletă!

Dulciuri arăbeşti de vară

586 26 1de Raluca Grințescu

Din ţinuturile muntoase ale Marocului până în deşerturile fierbinţi ale Peninsulei Arabiei şi din cel mai mare oraş al Africii, Cairo, şi până în agitatul Bagdad, cultura şi bucătăria arabă şi-au lăsat urme adânci asupra acestor ţinuturi, transformând ceea ce era odinioară hrană servită de nomazi în corturile din deşert într-una dintre cele mai delicioase şi sănătoase bucătării ale lumii. Astăzi vom face un periplu mai… dulce.

Read more: Dulciuri arăbeşti de vară

Reţete arăbeşti răcoroase

585 26 1de Raluca Grințescu

Din ţinuturile muntoase ale Marocului până în deşerturile fierbinţi ale Peninsulei Arabiei şi din cel mai mare oraş al Africii, Cairo, şi până în agitatul Bagdad, cultura şi bucătăria arabă şi-au lăsat urme adânci, transformând ceea ce era odinioară hrană servită de nomazi în corturile din deşert într-una dintre cele mai delicioase şi sănătoase bucătării ale lumii. Să gustăm și noi câteva dintre rețetele lor mai fresh, numai bune pentru sezonul estival.

Read more: Reţete arăbeşti răcoroase

Cocteiluri delicioase pentru o vară toridă

584 26 1de Gabriela Militaru

Vara a venit cu pași repezi și ar fi bine să o cinstim cum se cuvine: cu câteva rețete de cocteiluri savuroase. Lăsați-vă purtați de imaginea unei după-amieze călduroase în care tot ce aveți nevoie pentru ca peisajul să fie perfect este un pahar cu o licoare aromată. Singura dilemă ar fi ce cocteil să alegeți. Nu-i nimic, le puteți încerca pe toate!

Read more: Cocteiluri delicioase pentru o vară toridă

Meniul care aduce fericirea

583 26 1de Dana Purgaru

Se spune că nu trăim pentru a mânca, ci mâncăm pentru a trăi. Din când în când însă e bine să uităm de această zicală și să ne răsfățăm cu preparate deosebite atât pe noi, cât și pe oaspeții care ne șed alături la masă. Iar pentru ca succesul să fie garantat, iată și un mic secret: chimia. Cum așa? Ei bine, cunoscând efectul pe care îl pot produce în corp anumite alimente putem trișa puțin și prepara bunătățuri care chiar vor aduce fericirea în corpul și în sufletul mesenilor, deoarece conțin din belșug declanșatorii hormonilor recunoscuți pentru îmbunătățirea stării de spirit. Vă prezentăm o idee de meniu realizat tocmai în acest scop.

Read more: Meniul care aduce fericirea