Main menu

header

cotnari wide

O minune de desert: rahatul

de Dana Purgaru

Desprins parcă din istorisirile orientale „O mie şi una de nopţi”, rahatul a depăşit stadiul de desert, devenind un simbol nu numai pentru Turcia, dar şi pentru bucătăriile din Cipru, Grecia, Serbia, Albania, Maroc şi Algeria, fiind folosit intens şi la noi.

Read more: O minune de desert: rahatul

Delicii din fructe congelate

de Alina Anghel

Unul dintre avantajele marilor oraşe este că aici se pot găsi la supermarketuri practic tot ce vrem şi ce nu vrem din domeniul gastronomic. Am putea include, pe lângă fructele sau legumele uscate, pastele de tot felul şi, mai nou, o gamă variată de legume şi fructe congelate. Cu acestea se pot realiza o multitudine de preparate dulci sau sărate, în funcţie de gustul fiecăruia. În numărul acesta am ales să vă oferim câteva reţete de prăjituri şi de îngheţate cu fructe congelate, ce pot fi consumate chiar şi în Postul Paştelui. Pentru că îngheţata este un desert ce poate fi consumat practic în orice anotimp, aceasta va constitui un deliciu greu de refuzat, dar uşor de realizat.

Read more: Delicii din fructe congelate

Reţete pentru cei alergici la gluten

de Alina Anghel

Boala celiacă sau enteropatia glutenică este o afecţiune a sistemului imunitar, ca un răspuns al corpului la ingerarea glutenului alimentar. Acesta se regăseşte cu precădere în cereale precum grâul, orzul sau secara. Ca urmare, persoanele care suferă de această afecţiune nu trebuie să consume acest tip de cereale sau produse ce au în compoziţie vreun derivat din aceste cereale. Vă oferim câteva reţete pentru preparate dulci, dar şi sărate, ce vă vor ajuta să uşuraţi efectele acestui tip de boală.

Read more: Reţete pentru cei alergici la gluten

Laptele vegetal, înlocuitor sănătos pentru cel animal

de Gabriela Niculescu

Laptele vegetal este ideal pentru cei care au intoleranţă la lactoză, pentru vegetarieni sau pentru cei care ţin post. Este un produs uşor de obţinut, sănătos şi, în plus, „spre deosebire de laptele de origine animală, laptele vegetal nu conţine cazeină, grăsimi animale sau lactoză, ci grăsimi de origine vegetală, nesaturate”, potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Tocmai din aceste motive am ales să vă prezentăm câteva reţete de lapte vegetal şi virtuţile pe care le au acestea dacă le introducem în alimentaţia noastră.

Read more: Laptele vegetal, înlocuitor sănătos pentru cel animal

Dulciuri pentru Postul Paştelui

de Alina Anghel

Învierea lui Hristos este una dintre cele mai mari sărbători a creştinătăţii, un motiv de bucurie pe care o trăim în fiecare an şi pe care o simţim mai puternic atunci când reuşim să ţinem Postul Paştelui. Cu această ocazie vă oferim câteva reţete de dulciuri pe care le puteţi savura la micul dejun, alături de o cană cu ceai sau ca o gustare.

Read more: Dulciuri pentru Postul Paştelui

Aperitive pentru Postul Mare

de Alina Anghel

Posturile sunt asociate, în general, cu o perioadă mai lungă sau mai scurtă de restricţii alimentare. Deşi nu putem prepara mâncăruri ce conţin carne, lapte sau ouă, ne rămân o mulţime de alte ingrediente din care, dacă ştim cum să le combinăm, obţinem preparate ce vor fi consumate cu siguranţă şi după trecerea postului. Pentru aceasta, vă oferim câteva reţete de aperitive calde sau reci, bune de adus la masă familiei, dar şi invitaţilor.

Read more: Aperitive pentru Postul Mare

Şuncă... în stil nemţesc

de Alina Anghel

În popor există o vorbă care zice: „Graba strică treaba”. Este mult adevăr în aceste câteva cuvinte, dar câteodată, în bucătărie, graba poate să ducă la ceva bun. Ajutate doar de câteva ingrediente şi având la dispoziţie doar jumătate de oră sau chiar mai puţin, gospodinele pot prepara multe feluri de mâncare gustoase şi aspectuoase. În această categorie intră şi câteva reţete de pe meleagurile germane, ce sunt uşor şi rapid de preparat, nu necesită multe ingrediente şi reprezintă ceva nou pentru gospodinele şi oaspeţii obişnuiţi cu mâncăruri „ca la mama acasă”.

Read more: Şuncă... în stil nemţesc

Delicatese cu ficat de pui

de Alina Anghel

Fiind o bună sursă de vitamine (A, B, C, D), proteine (19-21 g/ 100 g), grăsime (4 g/100 g), fier (între 4 şi 12 mg/100 g), dar şi zinc, cupru şi seleniu, ficatul de pui este un ingredient uşor de găsit, dar şi de preparat. Vă prezentăm câteva idei de reţete delicioase.

Read more: Delicatese cu ficat de pui

Aroma unui mic dejun perfect: clătitele ruseşti

de Alina Anghel

Pentru un mic dejun rapid, gustos şi sănătos, clătitele ruseşti cu brânză de vaci (syrniki) sunt o opţiune ideală. Acest tip de brânză conţine multe proteine ce sunt asimilate mai uşor de corpul uman decât orice alte proteine de origine animală, dar şi grăsimi sănătoase, acizi ce ajută la prevenirea cancerului de ficat, vitamine şi minerale. În plus, este indicată curelor de slăbire. Vă prezentăm câteva reţete gustoase şi uşor de preparat.

Read more: Aroma unui mic dejun perfect: clătitele ruseşti

Meniuri tropicale din Polinezia

de Adela Stăncescu

Destinaţie turistică foarte apreciată în Uniunea Europeană, Polinezia Franceză oferă vizitatorilor vacanţe de vis, dar şi bucate gustoase, exotice. Meniurile tradiţionale sunt rezultatul unui amestec între bucătăria franceză şi cea asiatică, din care nu lipsesc peştele, fructele tropicale, dar şi carnea de porc sau de pui. În preparatele lor, fie că sunt feluri principale sau deserturi, localnicii folosesc adesea nuca de cocos, după cum veţi observa în reţetele pe care vi le prezentăm.

Read more: Meniuri tropicale din Polinezia

Reţete exotice din Hawaii

de Adela Stăncescu

Dacă nu aţi reuşit să vizitaţi acest Hawaii, numit şi Paradisul Pacificului, şi să gustaţi din delicatesele culinare locale, vă oferim câteva reţete pe care le puteţi încerca acasă. Specialităţile exotice conţin adesea fructe tradiţionale, dar sunt influenţate şi de bucătăriile chineză, japoneză, coreeană, filipineză, portugheză sau spaniolă. Mai cunoscută la noi, pizza Hawaii este uneori considerată o ciudăţenie, din cauza combinaţiei dintre fructe şi preparatele din carne, dar este foarte apreciată în toată lumea.

Read more: Reţete exotice din Hawaii

Salate pe toate gusturile

de Alina Anghel

Chiar dacă este frig, nu înseamnă că nu este binevenită o salată cu legume, mai ales după meniurile grele de Sărbători. Iată câteva idei de reţete excelente, ce pot constitui o trecere uşoară de la mâncăruri fierbinţi şi grase la salatele răcoroase, detoxificante.

Read more: Salate pe toate gusturile

Seminţe vii la farfurie

de Gabriela Niculescu

Fasolea mung este o plantă anuală din familia fabaceelor, cultivată pentru seminţele şi mugurii săi. Conţine multă vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, fier şi potasiu. Albuminele conţinute în seminţe, lipidele şi amidonul sunt foarte uşor asimilabile pentru organism. Când ne simţim slăbiţi în urma efortului fizic sau a oboselii, în general, un adaos foarte benefic la dieta noastră îl constituie lăstarii de fasole mung germinată. Aceştia îmbunătăţesc asimilarea substanţelor care ajung în organism sub forma componenţilor nutritivi.

Read more: Seminţe vii la farfurie

Delicii à la Paul McCartney

20-02-1de Ana Trifan

Paul McCartney, fostul component al legendarei formaţii Beatles, s-a lansat luna trecută într-un domeniu în care publicul e mai puţin obişnuit să-l vadă. Artistul a publicat o carte de bucate numită „The Meat Free Monday Cookbook” („Cartea de gătit pentru lunea fără carne”), în care a adunat reţete de familie, dar a rugat şi prieteni precum Gwyneth Paltrow şi Kevin Spacey să-şi împărtăşească propriile reţete. Artistul nu e deloc necunoscător în ale bucătăriei, aşa că puteţi încerca fără emoţii următoarele reţete luate din cartea sa de bucate.

Read more: Delicii à la Paul McCartney

Scutece dulci pentru Pruncul Iisus

de Anda Postolache

- Tradiţie românească din preajma Crăciunului, ce atestă pioşenia

Pelincile Domnului, scutecele Domnului sau turta cu julfă sunt numele diferite ale unei prăjituri ce se prepară mai ales în mediul rural, în Ajunul Crăciunului. Reţeta diferă nesemnificativ de la o regiune la alta a ţării, în mare fiind asemănătoare şi având acelaşi sens ritualic: întâmpinarea pioasă a Pruncului Iisus.

Read more: Scutece dulci pentru Pruncul Iisus

Savoare la pahar, de Sărbători

de Alina Anghel

Băuturile sunt nelipsite de pe masa noastră de zi cu zi. Putem alege între o multitudine de reţete, cu sau fără alcool, fierbinţi sau reci, dulci sau iuţi. Scorţişoară, cuişoare, cardamom, rom sau votcă sunt doar o mică parte dintre ingredientele ce se regăsesc în multe dintre preparatele alcoolice servite în preajma Sărbătorilor de iarnă în diferite colţuri ale lumii. Chiar dacă multe dintre ele sunt băuturi, acestea pot servi şi ca bază pentru prepararea altor licori savuroase, în funcţie de preferinţe.

Read more: Savoare la pahar, de Sărbători

Bunătăţi cu hrişcă

de Dana Purgaru

Cu toate că în comerţ poate fi găsită la raioanele cu cereale, hrişca nu face parte din această categorie. Seminţele sunt asemănătoare celor de grâu şi se prepară la fel ca orezul sau ca alte cereale, prin fierbere sau înmuiere în apă fierbinte. Este originară din Asia, iar la noi în ţară se cultivă şi se prepară în special în Moldova. Mâncărurile obţinute din hrişcă sunt sănătoase şi săţioase, fiind recomandat ca aceste seminţe să fie consumate cât mai des, deoarece protejează sistemul cardiovascular, apără organismul de infecţii, reduce riscul de diabet, previne apariţia pietrelor la rinichi, susţin ficatul şi sunt de mare ajutor în curele de slăbit.

Read more: Bunătăţi cu hrişcă

Broccoli în bucate

de Dana Purgaru

Broccoli este o legumă din ce în ce mai cunoscută la noi, ce poate fi preparată într-o varietate de reţete. Acestea vor fi atât gustoase, cât şi sănătoase, deoarece bucheţelele verzi, asemănătoare conopidei, sunt o sursă excelentă de vitaminele A, B2 şi C, dar şi de acid folic, fier, potasiu, seleniu şi de sulf. De asemenea, broccoli conţine calciu într-o cantitate aproape echivalentă cu a laptelui. Vă prezentăm câteva idei de preparare a acestei legume, uşor de realizat.

Read more: Broccoli în bucate

Reţete cu roşcove

de Dana Purgaru

Roşcovul (Ceratonia Siliqud) sau carobul - aşa cum mai e numit - este un arbore din familia leguminoaselor, răspândit în zona mediteraneană, inclusiv sudul Europei, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Asia de Vest şi Insulele Canare. Fructele lui sunt nişte păstăi brun-roşcate, ce se coc toamna şi au un gust plăcut, aromat, dulceag, asemănător cu cel de cacao. De asemenea, au o mare importanţă terapeutică şi alimentară, deoarece conţin o cantitate însemnată de fibre, glucide, mucilagii, amidon, vitamine, pectine, zinc şi foarte mult calciu, fiind folosite în special ca detoxificant şi antidiareic, dar şi împotriva gastritei, a enterocolitei şi a colicilor bebeluşilor. La noi, praful de roşcove se găseşte în comerţ, în special la magazinele tip plafar.

Read more: Reţete cu roşcove

Reţete cu „vedetele toamnei“: nucile

de Gabriela Niculescu

Nuca are o utilitate versatilă în gastronomie, fiind un ingredient excelent atât pentru prăjituri, cozonaci sau ciocolată, cât şi pentru salate şi mâncăruri rafinate. Fie că folosiţi miezul întreg, zdrobit sau măcinat, proaspăt sau prăjit, acesta conferă o aromă specială preparatelor. În plus, nucile sunt bogate în acizi graşi Omega-3 şi contribuie la scăderea colesterolului. Un consum moderat de miez de nucă reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, duce la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare, dar şi la întărirea sistemului imunitar, fiind o sursă importantă de fibre, proteine, grăsimi, antioxidanţi, minerale şi vitamine.

Read more: Reţete cu „vedetele toamnei“: nucile

Anca Rusu sau... Prinţesa Polonic

13-02-1de Gabriela Niculescu

- „Aveam în jur de 8 ani la prima experienţă culinară“

Anca Rusu este prezentatoarea Observatorului de week-end al Antenei 1 şi este pasionată de arta culinară. Fiind o persoană foarte activă, nu-i rămâne prea mult timp la dispoziţie pentru gătit, dar iubeşte să-şi primească prietenii la masa pe care a pus preparatele sale... cu dragoste. Aşa a ajuns Prinţesa Polonic, după cum s-a intitulat ştirista, să creeze un site dedicat celor care vor să gătească sănătos, gustos şi fără risipă de timp.

Read more: Anca Rusu sau... Prinţesa Polonic