Main menu

header

cotnari wide

Delicii cu marţipan

de Alina Anghel

Aromele prăjiturilor preparate în casă de mame sau de bunici nu le uităm niciodată. Mai ales dacă au ingredient cu un gust sau cu un miros puternic, ce le depăşeşte pe celelalte. Scorţişoara, lămâia, portocala sau cuişoarele sunt doar câteva dintre aceste ingrediente. Printre cele mai des folosite regăsim cacaua sau marţipanul, pasta de migdale ce este un dulce în sine, putându-se consuma ca atare sau ca umplutură la diverse preparate.

Read more: Delicii cu marţipan

Tainele florilor comestibile

de Gabriela Niculescu

Trandafirii şi florile de portocal au fost folosite de-a lungul timpului în multe preparate culinare ale Orientului Mijlociu, iar florile de cireş şi crizantemele sunt folosite în bucătăria japoneză. Cu toate acestea, ştiaţi că atât în floră spontană, cât şi cultivată sunt aproape 100 de plante care au flori comestibile? Ele arată bine în grădină şi adaugă atât culoare, cât şi gust oricărui preparat din domeniul gastronomic. Însă trebuie să fiţi atenţi la consumul acestora, pentru că nu toate florile sunt comestibile, unele dintre ele fiind toxice.

Read more: Tainele florilor comestibile

Sufleuri de... suflet

de Dana Purgaru

Bucătăria franceză este recunoscută pentru rafinamentul preparatelor sale. Una dintre specialităţile tipice de pe Valea Loarei este sufleul, un amestec ce are la bază combinaţia de ouă bătute foarte bine, făină şi... mult suflet.

Read more: Sufleuri de... suflet

Exotisme cu creveţi

de Alina Anghel

De-a lungul timpului, marea a fost şi continuă să fie o sursă importantă de hrană. „Fructele” sale - creveţii, crabul, homarul, stridiile, midiile, caracatiţa sau calamarul - au devenit parte din bucătăria multor popoare. Creveţii se servesc cruzi - la sushi sau preparaţi - în salate, în mâncăruri cu peşte, ca aperitive, pané, pe grătar sau în sos de lapte de cocos. Deşi pare un ingredient exotic, îl găsim aproape la toate magazinele şi poate fi pregătit uşor de oricine. Câteva reţete vă pot ajuta să descoperiţi gustul minunat al acestui ingredient.

Read more: Exotisme cu creveţi

Meniuri apetisante din Sardinia

de Alina Anghel

Este greu să legi gastronomia Sardiniei de un singur loc, ingredient, metodă de gătit. O masă tipică începe cu antipasti (aperitive): prosciutto, brânză, caracatiţă, salam, măsline, murături, scoici sau peşte, gătite de obicei în sos marinara sau sos de nuci cu usturoi. Apoi, ca prim fel: „sa fregula” (un tip de paste rotunde, servite în supă de peşte cu scoici), „malloreddus” (paste mici, preparate cu şofran şi servite cu roşii, sos cu cârnaţi şi brânză pecorino), „culingionis” (paste ravioli din aluat realizat din făină de griş dur, cu umplutură de cartofi şi mentă) şi „panadas” (plăcinţele rotunde umplute cu legume, carne sau anghilă). Al doilea fel adus la masă este de obicei un preparat din carne sau peşte: miel, porc, capră sau iepure. Un fel de mâncare interesant este „sa cordula”, un fel de rulou realizat din intestine de miel, fript sau copt în cuptor. O altă specialitate locală este „sanguinaccio” (un cârnat preparat din carne şi sânge de porc, asemănător sângeretelor româneşti), servit fiert sau copt, cu sos de zahăr şi coacăze. Vă prezentăm şi noi câteva delicii locale.

Read more: Meniuri apetisante din Sardinia

Bucate exotice cu tapioca

de Alina Anghel

Unul dintre ingredientele cel mai des folosite în America de Sud este amidonul obţinut din cassava sau manioc, plantă ce poate ajunge până la o înălţime de trei metri. Prin uscarea şi apoi tratarea industrială a rădăcinii de cassava sunt obţinute mai multe produse, cele mai folosite fiind făina şi nişte bobiţe alb-gri, numite perle de cassava sau tapioca.

Read more: Bucate exotice cu tapioca

Supe de pe mapamond

de Alina Anghel

În această perioadă pieţele abundă de legume şi fructe proaspete. Toată lumea devine adepta mâncărurilor cât mai uşoare din punct de vedere caloric, dar şi din punctul de vedere al gătitului. Asta, deoarece, cu cât căldura este mai mare, cu atât gospodinele „fug” de aragaz, pregătind mai mult salate. Totuşi, din când în când se cere a fi preparată şi servită şi câte o supă. Supe rapide, uşoare şi prietene ale portofelului celor care le pregătesc, acestea sunt reţetele pe care vi le propunem astăzi.

Read more: Supe de pe mapamond

Deserturi cu seminţe sau nuci

de Gabriela Niculescu

Seminţele şi nucile de orice gen şi-au dovedit eficienţa pentru sănătate, fiind utile şi în perioadele de post. Vă propunem câteva reţete dulci care să le includă, unele care se pot prepara foarte uşor, fără foc, iar altele ce pot fi realizate într-un timp scurt. Două specialiste în nutriţia bio ne-au împărtăşit câteva reţete minunate. Cornelia Marin ne-a oferit reţetele bomboanelor raw, iar Alina Varadi ne-a furnizat reţeta unui tort cu seminţe de cânepă, pregătit fără foc.

Read more: Deserturi cu seminţe sau nuci

Salate cu nucuşoare de cedru

de Cristina Cristache

În faimosul poem epic Ghilgameş, zeiţa iubirii, Inanna, îndrăgostită nebuneşte de chipeşul Ghilgameş, îi propune să-i fie soţ zicând: „Fii tu soţul meu şi eu voi fi a ta soţie!… Vino în a noastră casă, cu miros de cedru. Mi-am îmbălsămat trupul cu uleiul şi odorul cedrului, mireasma lui te va face să zâmbeşti şi-ţi va oferi fericire”. Atât de preţuite erau produsele obţinute din pinul siberian, cunoscut sub denumirea de cedru sau arbore de pâine. Acele acestuia erau folosite ca remedii cu multe secole înainte de Hristos, iar extractele din frunze şi fructe, la comprese şi prişniţe. Nucuşoarele de cedru însă au fost şi pot fi în continuare utilizate în gastronomie, bucurându-ne astfel atât de gust, cât şi de proprietăţile curative. Iată câteva reţete de salate uşor de preparat.

Read more: Salate cu nucuşoare de cedru

Atenţie! Coaja citricelor este periculoasă

de Gabriela Niculescu

Supermarketurile abundă în fructe precum portocale, lămâi, minole sau mandarine. Par, şi uneori chiar sunt, delicioase, au multe vitamine şi un preţ acceptabil dacă le comparăm cu merele, spre exemplu. Puţină lume cunoaşte însă că, din păcate, în coaja acestora se află substanţe care nu au ce căuta la masa noastră. Fructele exotice sunt aduse din ţările de origine în containere speciale. Pentru a fi protejate de alterare pe parcursul transportului şi în depozite, coaja lor este tratată cu substanţe chimice care nu afectează pulpa fructelor, însă este toxică. Aşadar, gospodinele nu ar trebui să o folosească în aluatul prăjiturilor.

Read more: Atenţie! Coaja citricelor este periculoasă

Îngheţate savuroase

de Daniela Anton

Cel mai savurat desert pe timp de vară, îngheţata, este un energizant natural. Conform unui studiu al cercetătorilor americani, îngheţata, ca şi alte dulciuri, acţionează asupra centrilor plăcerii din creier, mecanismul fiind exact acelaşi ca atunci când ascultaţi muzica preferată.

Read more: Îngheţate savuroase

Secretul cinei uşoare şi rapide

de Alina Anghel

Cina este cea mai controversată masă a zilei. Pe de o parte, e bine să fie servită cât mai devreme, pentru a nu lăsa alimentele să se digere în timpul somnului, îngreunând astfel procesul de odihnă. Pe de alta, specialiştii recomandă ca felurile consumate seara să fie uşoare, deoarece corpul nu mai are nevoie de prea multă energie. Pe lângă acestea, intervine şi lipsa de timp, poate şi de chef, după o zi de muncă. Aşadar, prepararea cinei devine o adevărată provocare şi, de aceea, vă venim în ajutor cu câteva reţete.

Read more: Secretul cinei uşoare şi rapide

Secretul pâinii de casă

de Cătălina Tăgârţă

Vă e dor de pâinea de casă, aburindă şi gustoasă, pe care o făcea bunica? Ei bine, dacă vreţi să mâncaţi ceva la fel de bun şi mai sănătos decât multe dintre produsele aflate pe piaţă, atunci ce-aţi zice să pregătiţi ingredientele şi să vă apucaţi de frământat? Puteţi urma reţeta de pâine de casă cu maia proprie din cartea „Nu hrăni cancerul”, scrisă de medicul Pavel Chirilă în colaborare cu Mădălina Popescu şi Cristela Georgescu.

Read more: Secretul pâinii de casă

Alternative sănătoase la fast-food

16-02-1de Dana Purgaru

Cine spune că felurile de mâncare emblematice pentru hrana fast-food nu pot fi sănătoase sau la fel de gustoase chiar dacă nu au carne şi nici nu sunt fierte ore în şir sau prăjite? Ligia Pop (foto - www.ligiapop.com), autoare şi raw food chef, vă dezvăluie câteva dintre secretele de preparare ale alternativelor la felurile recunoscute ca fiind un „Bau-Bau” al alimentaţiei. Acestea vor fi o încântare atât pentru oaspeţi, cât şi pentru copiii pofticioşi, care vor putea mânca oricât, fără să existe teama că se pot îngrăşa sau îmbolnăvi.

Read more: Alternative sănătoase la fast-food

Reţete care ţin bolile la distanţă

12-02-1de Cătălina Tăgârţă

Alimentaţia ne poate îmbolnăvi şi tot ea ne poate vindeca. De la această premisă a pornit medicul Pavel Chirilă când a scris cartea „Nu hrăni cancerul”, împreună cu Mădălina Popescu şi Cristela Georgescu (foto). Pe lângă sfaturile legate de alimentaţie şi rolul acesteia în prevenţia şi menţinerea sănătăţii, la sfârşitul lucrării sunt oferite şi câteva reţete naturiste extrem de sănătoase. Vegetariană strictă şi mamă grijulie, Cristela Georgescu le asigură copiilor săi hrană sănătoasă, variată, echilibrată nutritiv. „Le prepar copiilor mei reţete delicioase şi sănătoase, fiindcă ştiu cât de importante sunt hrana şi educarea preferinţelor alimentare încă din primii ani ai vieţii. Reţetele din carte sunt create şi testate cu succes de mine şi copii, dar şi de cititorii blogului meu: www.cristelageorgescu.ro, deci pot fi preparate şi consumate cu încredere”, a spus aceasta. Iată câteva reţete sănătoase, nutritive şi apetisante!

Read more: Reţete care ţin bolile la distanţă

Reţete inedite cu păpădie

de Alina Anghel

Păpădia este un detoxificant natural al ficatului, ajutată în această acţiune de taraxacină şi insulină, bună de altfel şi pentru diabetici, deoarece contribuie la scăderea glicemiei în mod natural. Pe lângă funcţia depurativă şi detoxificantă, păpădia are proprietăţi coleretice şi colagoge, astringente, hipoacidifiante, alcalinizante, stomahice şi mineralizante. Este originară din Europa şi Asia de Vest şi cuprinde circa o sută de specii. În Franţa şi Germania este regăsită ca plantă de cultură, francezii preparând din această plantă de leac o mulţime de reţete savuroase.

Read more: Reţete inedite cu păpădie

Bucate de pe Muntele Athos

14-02-1de Dana Purgaru

- Călugărul Epifanie Mylopotaminos a gătit în România

După ce s-a dedicat artei culinare ce respectă tradiţiile moştenite din monah în monah şi pe care a deprins-o timp de zeci de ani pe Sfântul Munte Athos, călugărul Epifanie Mylopotaminos a adunat 126 de reţete străvechi într-o carte de bucate. Două dintre acestea au fost prezentate în avanpremieră în România cu ocazia recentei vizite a monahului pe meleagurile noastre.

Read more: Bucate de pe Muntele Athos

Invitaţie pe tărâmul bucătăriei armene

de Alina Anghel

Istoria bucătăriei armene este mai veche de două mii de ani, acest popor reuşind să păstreze şi să consolideze tradiţiile şi caracteristicile bucătăriei naţionale. Ca să găteşti mâncăruri armeneşti ai nevoie de răbdare, căci sunt unele preparate ce se realizează cu multe zile sau luni înainte. Vă oferim câteva idei de reţete cu care vă veţi impresiona familia şi oaspeţii.

Read more: Invitaţie pe tărâmul bucătăriei armene

Cum să preparaţi acasă conserve cu peşte

de Alina Anghel

Pentru a se feri de E-uri, din spirit de economie sau pentru plăcerea de a servi ceva preparat în casă, multe gospodine prepară conserve, în special toamna. Dar există câteva astfel de bucate ce se pot realiza tot timpul anului. Cele mai numeroase combinaţii pot fi făcute din peşte - de apă dulce sau apă sărată, în sos de tomate sau marinată cu ulei şi oţet şi aşa mai departe. Acestea se pot consuma ca atare, dar de cele mai multe ori ajung în farfurie ca garnitură la o salată de cartofi sau la o plăcintă cu aluat de pâine. Vă oferim câteva dintre cele mai interesante astfel de reţete.

Read more: Cum să preparaţi acasă conserve cu peşte

Sosuri gustoase şi aromate

de Alina Anghel

De cele mai multe ori, atunci când preparăm un anumit tip de mâncare, mai ales fripturi sau legume fierte, simţim că parcă ceva lipseşte. Ceva care ar completa gustul mâncării, ajutând-o să fie mai gustoasă şi chiar mai aspectuoasă. Astfel, apelăm la sosurile de legume sau fructe, ingrediente ce nu ar trebui să lipsească din cămara niciunei gospodine. Pentru cei care doresc să le prepare acasă, vă prezentăm câteva reţete ce vor fi de mare folos.

Read more: Sosuri gustoase şi aromate

Trei torturi speciale

de Gabriela Niculescu

Tradiţia sărbătoririi evenimentelor speciale din viaţa noastră include şi un tort. Cu cât i se acordă mai multă atenţie, cu atât este mai apreciat, şi cum preparatele „hand made” sunt preferate în locul celor cumpărate din cofetărie, noi vă oferim câteva reţete deosebite.

Read more: Trei torturi speciale