Main menu

header

493 26 1de Diana Georgescu

Antonio Passarelli este cunoscut publicului român mai ales drept gaza unor emisiuni culinare remarcabile. Puțini sunt însă cei care știu că el provine dintr-o familie de mari bucătari italieni, bunica sa remarcându-se în mod special în această profesie. Bunica, mama și mătușile sale i-au insuflat dragostea pentru o bucătărie făcută din ingrediente modeste, transformate în preparate nobile și gusturi inegalabile. Lansarea noii emisiuni de la Paprika TV ne-a prilejuit o întâlnire de excepție cu Antonio.

„«Bucătăria» mea este simplă, dar totodată nobilă şi plină de umor”

- De curând, alături de Irina Mohora, ești gazda emisiunii „Rețetele fericirii”, la Paprika TV, de luni până vineri, de la ora 20:00. Ce te-a determinat să aduci bucătăria la televizor?

- Sunt un om trecut prin multe şi îmi plac oamenii, şi pentru asta am dorit să aduc filosofia mea de bucătărie la televizor, o bucătărie simplă, dar totodată nobilă şi plină de umor. Aşa sper să fie percepută.

- Cum a apărut ideea emisiunii și a colaborării cu Irina Mohora?

- Am auzit că Irina este o superbucătăreasă şi că este o tipă extrem de solară, adică veselă, plină de umor, plină de viaţă… şi mi-am spus „de ce să nu încerc”?

- A existat o rețetă propusă de Irina care să te surprindă?

- Sunt greu de surprins, mai ales dacă am aşteptări mari. Irina m-a surprins prin modul în care a ştiut să gestioneze timpul şi spaţiul. Foarte puţini bucătari fac lucrul acesta în mod corect.

„Reţeta mea preferată este ceapa cu slană”

493 26 2- Pe parcursul filmărilor la această emisiune, care a fost momentul cel mai dificil?

- Când am întors o omletă uriaşă!!! Şi m-a făcut să mă ard cu ulei pe deget!!!

- Ai o rețetă favorită?

- Reţeta mea preferată este ceapa cu slană. Nu se vede?

- Care este mediul în care îţi place să găteşti?

- Într-o bucătărie superutilată, curată. Şi, dacă se poate, cu vedere la mare... briza mării ca un aer condiţionat care îţi suflă aer proaspăt şi rece... visez şi eu... Mediul meu este unde pot găti în linişte... Bucătăria are nevoie de linişte...

- Ai un model anume dintre chefi?

- Am mai mulţi, cu unii chiar am şi colaborat: Roberto Carcangiu este unul dintre aceştia. Carlo Cracco este altul. Şi nu cred că mai trebuie să amintesc despre Gordon Ramsay sau Jamie Oliver.

- Eşti carismatic, plin de umor şi un bucătar excelent. Ai un secret al tău folosit în bucătărie pe care doreşti să-l împărtăşeşti cititorilor?

- Da!!! Iubiţi întotdeauna ceea ce faceţi! Veţi transfera iubirea la alţii.

Preparatele favorite ale lui Antonio şi ale Irinei

File de păstrăv cu cartofi şi baby spanac

493 26 3Ingrediente: 200 g file de păstrăv, 3 cartofi, 100 g baby spanac, 3 frunze de salvie, 2 ramuri de rozmarin, 3 căței de usturoi, 1 lămâie, 1 fir de ceapă verde, 100 ml ulei de măsline extravirgin, sare, piper.

Mod de preparare: se pun 40 ml ulei într-o tigaie, se adaugă o ramură de rozmarin, o frunză de salvie și un cățel de usturoi și se lasă un minut, până când uleiul împrumută aroma. Se scot mirodeniile din ulei, se pun cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cuburi de dimensiuni egale și se adaugă sare, piper și puțină apă, lăsându-i la fiert sub capac. Astfel, cu ajutorul aburilor, cartofii vor fi tari și copți. Într-o altă tigaie se pun 60 ml ulei și doi căței de usturoi. Se adaugă spanacul și se lasă câteva secunde în tigaia încinsă. Se condimentează cu puțină sare. Se scoate spanacul, dar se lasă usturoiul, peste care se adaugă o ramură de rozmarin, salvia și firul de ceapă tăiat în bucăți. Se taie fileul de păstrăv, se condimentează cu sare și piper și se pune în tigaie. Se adaugă un strop de zeamă de lămâie și se prăjește la foc mic. După prăjire, peștele se scoate și se servește alături de spanac și de cartofi.

Cremă de iaurt și căpșuni

493 26 4Ingrediente: 300 g iaurt gras, 200 g căpșuni, 100 ml lichior Maraschino, 1/4 lingură cu scorțișoară măcinată, 6 linguri cu zahăr vanilat.

Mod de preparare: se taie căpșunile în sferturi și se pun la macerat cu trei linguri cu zahăr vanilat și lichiorul Maraschino. Iaurtul se pune la scurs în tifon pentru două ore, până devine o cremă. Se adaugă scorțișoara și celelalte trei linguri cu zahăr vanilat și se face o cremă, după care se așază în pahare, iar deasupra se pun căpșunile macerate.

Pere fierte în vin roșu (rețeta Irinei)

493 26 5Ingrediente: 4 pere tari (cu codiță, neapărat), 2 sticle de 750 ml cu vin roșu demisec, 1 lingură cu ghimbir tăiat în feliuțe subțiri, 1 tub cu frișcă vanilată, 4 frunze de mentă proaspătă, 4 batoane de scorțișoară, 1 linguriță cu cuișoare.

Mod de preparare: perele spălate se descojesc, dar trebuie să lăsaţi codițele intacte. La baza perelor se taie o felie, astfel încât să stea drept pe farfurie. Se așază într-o oală încăpătoare și se toarnă deasupra lor vinul roșu. Se adaugă scorțișoara, cuişoarele și ghimbirul tăiat și se lasă la fiert până scade lichidul la o treime. După ce se răcesc perele se servesc ornate cu frișcă și cu frunze de mentă.