Main menu

header

489 26 1de Dana Purgaru

Cuprinși de „febra” vieții de zi cu zi putem foarte ușor să omitem una dintre cele mai frumoase perioade a anului: cea în care afinii își etalează frumoasele lor mărgele negre-albăstrui. Bogate în antioxidanți și minerale, dar și pline de savoare, acestea pot fi folosite la foarte multe preparate, de la înghețată și dulcețuri până la sosuri pentru fripturi. Iată câteva dintre propunerile noastre.

Îngheţată

Ingrediente: 2 pahare cu afine, 1 cană cu zahăr, 3 linguri cu suc de portocale, 4 căni cu iaurt cremos, 1 linguriţă cu esență de vanilie.

Mod de preparare: combinați afinele cu zahărul şi cu sucul de portocale și fierbeți cinci minunte, amestecând ocazional. Dați compoziția prin blender și apoi strecurați de semințe printr-o sită. Răciţi și amestecaţi totul cu iaurtul şi cu vanilia. Puneți în forme de înghețată și introduceți în congelator timp de două-trei ore.

Smoothie

Ingrediente: 1 banană, 1 kiwi, 2 căni cu afine, 2 pahare cu lapte rece de soia.

Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele în blender și se servesc dintr-un pahar înalt, cu paiul.

Cu hrișcă

Ingrediente: 100 g hrișcă, lapte de soia sau de migdale, miere, afine.

Mod de preparare: hrișca se lasă la înmuiat în lapte apoi se combină cu câte afine doriţi, se pune într-un bol şi se adaugă miere, după gust.

Pui cu paste şi sos de afine

489 26 2Ingrediente: 1 piept de pui fără os, 150 g afine, 100 g paste, 1 lingură cu zahăr brun, 100 ml vin roşu, 2 lingurițe cu unt, condimente.

Mod de preparare: ungeți carnea cu puțin unt, condimentați-o și introduceți în cuptor până se rumenește. Fierbeți pastele. Separat, puneți și afinele pe foc, împreună cu zahărul și stingeți cu vin. Lăsați să scadă și adăugați restul de unt. Carnea se servește cu sosul de afine și cu paste.

Muşchi de vită cu sos de afine şi cartofi

Ingrediente: 150 g afine, 700 g muşchi de vită, 50 g unt, 2 linguri cu făină, 500 ml lapte, 2-3 fire de cimbru, 500 g cartofi, condimente.

Mod de preparare: untul se pune pe foc, adăugaţi făina şi în final laptele, treptat. Lăsaţi să se îngroaşe, amestecând constant, puneţi afinele şi zdrobiţi-le. Cartofii se coc sau se fierb împreună cu cimbrul. Carnea se porționează, se condimentează și se frige pe grătar, cât să rămână suculentă. Se servește cu cartofi și sos.

Tartă

489 26 3Ingrediente: 1 kg afine, 100 g zahăr, 2 linguri cu făină. Pentru blat: 100 g unt topit, 250 g făină, 1/2 linguriţă cu sare, 1 lingură cu zahăr, 3 linguri cu lapte. Decor: 100 g unt, 4 linguri cu zahăr, 4 linguri cu făină.

Mod de preparare: se amestecă bine ingredientele pentru blat, iar compoziția se întinde într-o tavă de tartă mai înaltă. Afinele se combină cu zahărul și făina și se toarnă deasupra. Se amestecă untul, zahărul și făina şi se creează un decor, după plac. Se introduce în cuptor și se servește rece.

Jeleu

Ingrediente: 500 g afine, 2 mere rase, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu suc de portocale, 1 linguriță cu coajă de lămâie, 1/4 linguriță cu nucșoară.

Mod de preparare: fierbeţi toate ingredientele până când afinele se înmoaie și apoi mai lăsați pe foc zece minute, timp în care amestecați. Se răcește și se pune în borcane.

Compot

Ingrediente: 3 căni cu afine, 1/2 cană cu apă, 3-4 linguri cu zahăr, 1,5 linguri cu suc de lămâie, 2-3 cuişoare.

Mod de preparare: puneți la fiert apa, zahărul, sucul de lămâie și cuișoarele până ce zahărul s-a dizolvat. Scoateți cuișoarele și turnați afinele, care trebuie fierte cinci-zece minute. Compotul se răcește și se pune în borcane, care se fierb la bain-marie pentru conservare.

Dulceaţă

489 26 4Ingrediente: 1 kg afine, 750 g zahăr, 1 lămâie.

Mod de preparare: afinele se pun la fiert, la foc mic, împreună cu zahărul și coaja rasă de lămâie. Se lasă să se lege și se pune în borcane.

Tort de afine și brânză

Ingrediente: 450 g făină, 1 lingură cu praf de copt, 200 g unt, 350 g zahăr, 4 ouă, 3 linguriţe cu esență de vanilie, 200 ml lapte, 1/2 linguriţă cu sare, 700 g afine, 250 g brânză cremoasă, 600 g zahăr pudră.

Mod de preparare: puneți o parte din unt într-un bol și mixați puțin câte puțin cu zahărul până ce obțineți o cremă. Apoi încorporați treptat ouăle și o parte din esența de vanilie. Separat, combinați făina, praful de copt și sarea și amestecați cu ouăle, apoi cu laptele. Adăugați afinele în aluatul cremos și turnați în tava rotundă. Coaceți până ce blatul s-a făcut, lăsați-l la răcit și tăiați-l în două felii. Pentru compoziție, bateți bine untul cu brânza cremoasă, cu esența de vanilie rămasă și cu zahărul pudră, treptat. Ungeți cele două felii de tort cu cremă, puneți-le una peste alta și decorați cu afine din belșug.

Cocteil

Ingrediente: 2 pahare cu afine, 2 pahare cu vodcă, 1 lămâie, 1 pahar cu apă, 2 linguri cu zahăr.

Mod de preparare: puneţi jumătate din afine într-o tavă pentru cuburi de gheaţă, umpleţi cu apă şi lăsaţi la congelator. Din restul de afine şi zahăr preparaţi un sirop. Combinaţi apoi vodca, siropul, zeama de lămâie şi apa, turnaţi în pahar şi adăugaţi cuburile de gheaţă cu afine.

Afinată

Ingrediente: 5 kg afine, 2 kg zahăr, 1,5 litri alcool de 80 de grade.

Mod de preparare: se pune un strat de afine într-un recipient de sticlă de 10 litri, apoi un strat de zahăr și se continuă astfel până se termină fructele. Se leagă sticla la gură cu tifon, se lasă la căldură până ce zahărul devine sirop şi se agită constant. Se toarnă alcoolul, se astupă sticla cu dop de plută, se amestecă și se păstrează în cămară sau în beci.

PONT. Afinele merg foarte bine combinate în reţetele dulci cu prune