Main menu

header

488 24 1de Gabriela Niculescu

Dima Trofim, membrul formației Lala Band, pe care-l știți din serialele „Pariu cu viața” și „O nouă viață”, a împletit talentul artistic cu pasiunea pentru bucătăria japoneză și orientarea către afaceri, iar rezultatul este „Chico Chillout”, un restaurant cu mâncare japoneză, dar și europeană, deschis recent în Centrul Vechi al Capitalei. Deși în copilărie mirosul pregnant de pește l-a făcut pe artist să nu agreeze preparatele culinare ce-l au la bază, acum, cei care au gustat sushi făcut de el pot spune relaxat că Dima este expert în realizarea acestui preparat sănătos. De la el am aflat istoria sushi, dar și câteva rețete incredibil de gustoase.

De la metoda de conservare a peștelui la preparat culinar

488 24 2Sushi este un fel de mâncare specific bucătăriei japoneze. Principalul ingredient este orezul (acrit cu un oțet special), combinat cu diverse alte ingrediente, gătite sau în stare crudă, cel mai adesea cu pește crud.

Sushi este o mâncare relativ nouă chiar și în Japonia. A fost gătită pentru prima oară la începutul secolului al XIX-lea. Cândva, pe vremuri, orezul acrit cu oțet era folosit ca metodă de conservare prin fermentație a peștelui, peștele fiind învelit complet în astfel de orez. De aici a pornit și ideea de sushi. Astăzi, există diverse tipuri de sushi: rulouri înfășurate în foi de alge marine presate, bucăți mici de orez frământate în mână și servite cu pește crud sau icre, bucăți de pește crud presărate peste o farfurie cu orez. Însă trebuie să știți că mai există și variante de sushi în care, în locul orezului, se folosește tofu, care nu este altceva decât brânză din soia.

„Este mâncarea mea preferată”

488 24 3Am vrut să aflăm de la Dima de unde a plecat pasiunea sa pentru mâncarea japoneză și cum a ajuns să fie specialist în sushi. „Sushi este mâncarea mea preferată, aşa pot începe. Am încercat prima dată sushi în Moscova, acum mai mulţi ani. De atunci, am o relaţie specială cu bucătăria japoneză. Am studiat şi am învăţat să pregătesc sushi, obişnuiesc să le pregătesc şi prietenilor mei, însă acum am avansat şi am deschis acest restaurant de profil. Ideea o aveam de multă vreme, dar am implementat-o spontan, cu un prieten de-al meu, pe care îl cheamă tot Dima, şi el pasionat de sushi. Preparăm sushi cu cele mai proaspete ingrediente, dar și mâncare europeană în sosuri pregătite special de bucătarul nostru cu rădăcini ucrainene, pe care l-am adus special pentru talentul său în mâncarea japoneză și în cea europeană. Facem şi livrări, câteodată preiau chiar eu comanda şi fac livrarea, spre surpriza clienților”, ne-a povestit membrul grupului Lala Band.

„Orezul se leagă mai bine dacă rămâne puțin crud”

488 24 4Când Dima a început să aprofundeze tainele realizării unui sushi autentic, se amuza numind acest preparat „un fel de sărmăluțe”. Însă, cum există foarte multe sortimente de sushi care se prepară în moduri diferite, l-am rugat să ne descrie, pas cu pas, modul de realizare al unuia, astfel încât dumneavoastră, avându-l pe acesta drept model, să le puteți face acasă pe celelalte pentru care artistul ne-a oferit ingredientele.

488 24 5„Să luăm drept exemplu sushi Philadelphia clasic, care este unul dintre preferatele mele și se prepară foarte ușor. Conține orez, dar, înainte de a pregăti orezul, se face un sos dintr-un oțet special pentru sushi, zahăr și sare, care se pun într-o tigaie și se fierb, apoi se toarnă peste orez și se amestecă, după care se pune într-un bol special, în care se prepară orezul la abur. Nu este nevoie să fie gătit în proporție de 100%, trebuie să rămână puțin crud, pentru a se «lega» mai bine. Dacă vreți, puteți folosi și foiță de alge presate, dar nu este obligatoriu. Eu o folosesc. Peste foița aceasta se așază orezul, se taie peștele fâșii și se așază peste orez, se pun castravete, cremă de brânză - trebuie să fie întotdeuna Philadelphia, indiferent de tipul de sushi realizat care conține o astfel de cremă -, iar toate aceaste ingrediente se rulează foarte bine și se strâng, pentru că altfel se destramă. Dacă doriți, puteți pune susan și icre peste rulourile tăiate cu un cuțit bine ascuțit”.

14 rețete bogate în vitamine, proteine, Omega 3 și Omega 6

488 24 6Modul de preparare al sushi-ului clasic este relativ similar la toate tipurile, baza fiind mereu aceeași, orezul preparat ca-n descrierea oferită de Dima. Rularea este identică, doar tipurile de pește și ingredientele adăugate suplimentar diferă. Dima ne-a oferit rețetele celor 14 feluri de sushi ce se servesc în restaurantul său, dar nu numai:

488 24 7Sushi Unagi Maki, Sake Maki și Teka Maki (foto 1, 2, 3) au aceeași rețetă, doar peștii folosiți la fiecare diferă, prima conținând anghilă afumată, cea de-a doua, somon, iar a treia, ton, la toate adăugându-se sos unagi („unagi” înseamnă, în japoneză, țipar de apă dulce) și susan;

 

488 24 8Sushi Philadephia (foto 4), pe lângă rețeta clasică, pe care o aveți mai sus, poate fi pregătit cu somon, cremă de brânză, icre tobiko și avocado. „Tobiko” înseamnă, în japoneză, icre de pește zburător. Acestea pot varia, în dimensiune, de la 5 mm la 8 mm, fiind mai mici decât icrele de somon, dar mai mari decât cele de capelin. Acest icre se colorează, pentru a le schimba aspectul, iar în acest proces se folosesc întotdeauna numai ingrediente naturale: cerneală de sepie, pentru cele negre, yuzu (plantă citrică asiatică), pentru cele portocalii, și wasabi, pentru cele verzi. Aceste icre sunt bogate în vitamine, proteine, Omega 3 și Omega 6;

488 24 9Sushi Canada (foto 5) conține anghilă, somon, sos unagi, cremă de brânză, castraveți și susan;

Sushi Ikura (foto 6) are în componența sa somon, icre roșii, avocado și cremă de brânză;

Sushi Okinawa (foto 7) are ton, somon, cremă de brânză, icre tobiko și maioneză;

Sushi Rainbow (foto 8) conține somon, calamar, anghilă, ton, biban, cremă de brânză și castraveți;

488 24 10Sushi Spicy (foto 9) are ton, anghilă, sos picant, castraveți și alge de mare;

Sushi Alaska (foto 10) are ton, cremă de brânză, castraveți și icre tobiko negre;

Sushi Hoate (foto 11) conține scoici, cremă de brânză, avocado, icre tobiko și maioneză;

Sushi California (foto 12) are în componență crevete, castraveți, icre tobiko și maioneză;

488 24 11Sushi Tora-Ebi (foto 13) conține crevete, anghilă, biban, cremă de brânză și maioneză;

Sushi Chico Butterfly (foto 14) conține anghilă, somon, creveți, icre tobiko în toate cele trei culori, ardei gras și cremă de brânză.

Sashimi, miso soup și varietăți de sosuri

Preparatul care nu conține orez, exceptându-l pe cel cu baza de tofu, se numește sashimi. Luați o bucată de file de pește, o tăiați cuburi, o băgați în sosul special și o mâncați. Se poate consuma cu alge marine speciale, pe care artistul le numește, simplu, alge colorate. Au un gust deosebit.

488 24 12Supa japoneză este extrem de sănătoasă și se prepară din bulion fiert cu sos de soia, în care se pun fructe de mare, paste japoneze și alge marine.

De asemenea, salata de alge marine, care este un mix de alge speciale cu gust dulce, crocant și puțin sărat, este foarte bogată în minerale.

488 24 13Sosurile pentru sushi sunt și ele foarte diferite și mulțumesc chiar și cele mai pretențioase gusturi. Spre exemplu, există sosuri sweet and chilli (sosurile dulci-iuți), chilli (cele iuți), preparate cu wasabi, sosuri de soia cu lămâie și miere prăjită, dar acesta din urmă este secretul bucătarului ucrainean.

Tipsuri pentru un produs perfect

488 24 14Sushi este un produs foarte sănătos atunci când este mâncat corect. Tocmai de aceea Dima ne oferă câteva ponturi ca să știm cum să consumăm această specialitate.

  • Pe lângă sushi, care conține peștele crud, pe platou mai trebuie să existe două ingrediente. Primul este ghimbirul, iar cel de-al doilea este wasabi, hreanul japonez.
  • Fiecare sushi are un gust aparte, și atunci când încercați mai multe feluri, este bine să mâncați o feliuță de ghimbir între ele, pentru a vă reîmprospăta aroma și pentru a o simți pe cea a următorului fel de sushi. Acesta este rostul ghimbirului. Apoi, wasabi este un excelent inhibitor al microbilor. În cazul în care ar exista microbi în peștele crud, hreanul japonez nu le-ar permite să acționeze, având capacitatea de a-i distruge.
  • Atunci când preparați sushi, trebuie să lucrați cu produse extrem de bune, pentru a obține un gust autentic. Dima comandă toate produsele din străinătate, pentru că în țară nu se găsesc la calitatea necesară, mai ales la peștele anghilă, căruia i se mai spune și peștele șarpe, sau la fileul de calamar, care se găsește foarte greu.
  • Foița de alge presate, în care se rulează toate celelalte ingrediente, trebuie să fie păstrată în vid. Dacă desfaceți pachetul să scoateți o foiță, iar pe celelalte rămase nu le vidați, ele se vor usca, și când le veți umezi, pentru a le putea lipi la finalul ruloului, vor avea textura unui terci.
  • Peștele folosit la sushi trebuie să provină întotdeauna dintr-un file.
  • Astăzi, în restaurante, sushi se mănâncă folosind bețișoarele, însă la origini el se consuma cu mâna.

„Pentru că este un preparat special, la sushi există o regulă, ori îți place foarte mult, ori nu-ți place deloc, cale de mijloc nu există!“