Main menu

header

481 26 1de Alina Anghel

E vară, e cald, nu aveţi chef să gătiţi prea mult şi nici să preparați mâncăruri grele, cu multă grăsime. Nu mai este nevoie acum de aceste lucruri, căci nu mai facem atât de mult efort precum iarna. Dar pofte avem în toate anotimpurile, indiferent de câte grade ne arată termometrul. Aşa că alegem să ne satisfacem una dintre ele: cârnaţii - preparatul gastronomic atât de cerut lângă un pahar cu bere. Pentru a-i prepara vara folosiți mai puţin carne de porc şi mai multă carne de pasăre şi peşte. Da, aţi auzit bine: pasăre şi peşte. Carnea de curcan, una dintre opţiuni, are cea mai mare concentraţie de proteine şi cel mai scăzut nivel de grăsimi, fiind astfel alegerea ideală pentru a prepara o masă uşoară, dar gustoasă. Cea de peşte, a doua opţiune, este cea mai bună sursă de proteine de calitate, având totodată o mare cantitate de vitamine, minerale şi grăsimi bune, ce ajută inima şi scade colesterolul. Carnea de pui, ultima opţiune, este şi ea, la fel ca şi celelalte două tipuri de carne, plină de proteine şi de vitamine.

Cârnaţi italieni din carne de curcan

Ingrediente: 600 g carne de curcan, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras roşu, 2 căţei de usturoi, 1/2 linguriţă cu boia dulce, 2 linguriţe cu sare, 1/2 linguriţă cu piper măcinat, 1 lingură cu amestec de oregano, cimbru, maghiran şi fenicul, 1 linguriţă cu zahăr tos, intestine de oaie sau de porc.

Mod de preparare: carnea de curcan, usturoiul şi ardeii se trec prin maşina de tocat cu sită măruntă. Se pun într-un bol şi se amestecă împreună cu boiaua dulce şi sarea, zahărul tos, piperul şi amestecul de plante condimentare. Se amestecă bine, ca să se omogenizeze ingredientele, se pune pasta obţinută în intestine de oaie sau de porc, se formează cârnaţi şi, după ce au stat la rece minimum o oră, se pot prepara. Se servesc simpli, cu piure de cartofi sau cu o salată de roşii cu usturoi şi busuioc.

Cârnaţi de pui cu busuioc şi roşii

481 26 2Ingrediente: 1 kg carne de pui, 2 linguri cu sare, 1 linguriţă cu piper, 1 lingură cu usturoi pisat, 4 linguri cu busuioc verde tocat, 100 g roşii uscate în ulei, 2 roşii proaspete, 100 ml oţet de mere cu miere, 200 ml ulei de măsline, 200 ml vin roşu sec, intestine de porc.

Mod de preparare: într-un bol mai mare se pun carnea de pui tocată, usturoiul, sarea şi piperul, busuiocul, roşiile proaspete şi roşiile uscate tocate mărunt, vinul, uleiul şi oţetul. Se frământă totul, se umplu intestinele de porc cu amestecul, se lasă la frigider o oră, apoi se pot prepara fripţi sau prăjiţi. Se servesc cu o salată de varză roşie cu ceapă sau cu piure de mere şi orez.

Minicârnaţi de curcan cu seminţe de dovleac şi merişoare

481 26 3Ingrediente: 700 g carne de curcan, 1 ou, 50 g merişoare, 50 g seminţe de dovleac, 2 cuişoare, 1/2 linguriţă cu seminţe de coriandru, 1 linguriţă cu sare, 1/4 linguriţă cu piper, 2 căţei de usturoi, 100 ml ulei de măsline, intestine de oaie.

Mod de preparare: carnea de curcan se dă prin maşina de tocat, prin sită deasă, şi se pune într-un bol. Se adaugă oul, merişoarele întregi sau tocate, seminţele de dovleac prăjite, seminţele de coriandru şi cuişoarele măcinate. Se presară sarea şi piperul, se adaugă usturoiul pisat şi uleiul de măsline. Se amestecă totul bine, se lasă la rece două ore, apoi se umplu intestinele, se modelează cârnaţii şi se introduc la rece sau se pot prăji. Se servesc cu salată de pere cu brânză cu mucegai sau cu piure de dovleac.

Cârnaţi de somon la aburi

481 26 4Ingrediente: 700 g fileuri de somon, 2 ouă, 4 linguri cu griş, 1 legătură de mărar, 1 legătură de ceapă verde, 1 lămâie, 1 ardei iute, sare, piper, hârtie de copt, ulei de măsline.

Mod de preparare: fileurile de somon se curăţă de oase şi piele, se taie bucăţele şi se toacă mărunt cu maşina de tocat. Se amestecă apoi cu sare şi piper după gust, împreună cu ouăle, grişul, mărarul tocat mărunt şi ceapa verde tăiate inele potrivit de subţiri. Se adaugă puţin ulei şi suc de lămâie şi se amestecă bine, până se încorporează toate ingredientele. Se modelează sub formă de cârnaţi, se pun pe hârtie de copt, apoi se fierb la abur, într-un aparat special sau deasupra unei oale cu apă. Se servesc cu piure de broccoli, varză de Bruxelles gătită la aburi, amestecată cu sos de peşte şi ardei iute tocat.

Cârnaţi picanţi de pui cu limete

Ingrediente: 1 kg carne de pui, 1 linguriţă cu sare, 100 ml ulei de măsline,

1 lingură cu sos de soia, 1 lingură cu sos de ardei iute, 1 linguriţă cu boia dulce,

1 linguriţă cu zahăr brun, 1 linguriţă cu chimen măcinat, piper, intestine de porc.

Mod de preparare: carnea de pui se taie bucăţele şi se pune într-un bol împreună cu sarea, sosul de soia, uleiul, sosul de ardei iute şi boiaua dulce. Se adaugă zahărul, chimenul şi piper după gust. Se amestecă foarte bine, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru o zi. Se toacă totul cu un robot de bucătărie sau se trece prin maşina de tocat carne, se umplu intestinele de porc, se modelează cârnaţii şi se pot prepara imediat sau se lasă să se usuce jumătate de zi.

Cârnaţi de peşte cu usturoi

Ingrediente: 700 g fileuri de peşte, 150 g miez de pâine, 150 ml lapte dulce, 1 ceapă albă mare, 4 căţei de usturoi, 60 ml ulei de măsline, 2 ouă, sare, piper.

Mod de preparare: fileurile de peşte se verifică de oase, se dau prin maşina de tocat împreună cu ceapa şi usturoiul, se amestecă apoi cu uleiul, miezul de pâine înmuiat în lapte, ouăle, sare şi piper după gust. Compoziţia rezultată se modelează sub formă de cârnaţi, se înfăşoară în hârtie de copt şi se fierbe la aburi 30 de minute. Se servesc ca atare, cu salată de varză albă, cartofi sau orez fiert.

Indiferent ce tip de carne alegeţi, important este să cumpăraţi carne de calitate, eventual de la producători locali, care pot demonstra că animalele sau peştele au fost hrănite cât mai natural, ferindu-vă astfel de toxine