Main menu

header

478 26 1de Dana Purgaru

Spre deosebire de alte bucătării, cea scandinavă nu excelează la capitolul abundență, însă bucatele tradiționale din nordul Europei sunt savuroase și reprezintă cu adevărat ceva deosebit, ce vă poate scoate din monotonia preparatelor obișnuite. În plus, orice gospodină va fi lăudată de familie și de invitați dacă va servi o specialitate de la poalele ghețarilor.

Supă de pește Fiskesuppe

Ingrediente: 400 g pește fără os, 1,5 l supă de legume, 100 ml smântână, 200 ml vin alb, 1 ceapă tocată, 3 căţei usturoi tocaţi, 2 roşii coapte tocate, 1 morcov tăiat fâșii sau rondele, ulei de măsline, turmeric, sare și piper.

Mod de preparare: puneți la fiert supa de legume. Separat, căliți ceapa și usturoiul în ulei de măsline, apoi adăugați morcovul tăiat. Când supa fierbe, puneţi în ea acest amestec împreună cu roșiile și vinul, iar peste 10-15 minute vărsați smântâna și peștele și mai lăsați supa pe foc până ce carnea e făcută.

Chifteluţe Kottbullar

Ingrediente: 500 g carne tocată de porc şi vită, 250 ml lapte, 75 g pesmet,

1 ou, 1 ceapă tocată, 1 linguriţă rasă cu ienibahar, 200 g unt, sare, piper.

Mod de preparare: căliți ceapa în puțin unt și înmuiați pesmetul în lapte. Separat amestecaţi carnea tocată cu oul, ceapa călită, pesmetul cu lapte, sare, piper şi ienibahar și frământați totul foarte bine. Adăugați apă, după caz. Formați chifteluțe mici și prăjiți-le. Se servesc cu sos de merişor cu piure și cartofi fierți.

Cartofi acordeon Hasselback

478 26 2Ingrediente: 4 cartofi mari, 1 lingură cu unt, sare, piper.

Mod de preparare: alegeți cartofi lunguieți și mari și spălați-le bine coaja. Tăiați-i în rondele foarte subțiri, dar nu până la capăt, astfel încât cartofii să-și păstreze forma. Puneți-i în tavă, presăraţi sare şi piper, apoi turnați pe fiecare o lingură cu unt topit. Introduceți în cuptor timp de oră.

Ruladă cu pește Kalakukko

478 26 3Ingrediente aluat: 500 ml apă,

1/2 linguriţă cu sare, 100 g unt, 900 g făină de secară, 300 g făină de grâu. Ingrediente compoziție: 1 kg pește proaspăt, 200 g șuncă, sare.

Mod de preparare: pentru aluat se amestecă făina cu sarea, se toarnă apă în mijloc și se adaugă untul topit. Se frământă un aluat mai tare, ce se întinde într-o foaie groasă, rotundă, gros de circa un centimetru și se așază într-o formă rotundă, pe hârtie de copt, însă nu uitați să ridicați marginile. Tăiați peștele și șunca în cuburi sau fâșii, presărați sare, amestecați și puneți în mijlocul aluatului, pe un pat de făină. Coaceți în cuptor, până ce coca devine aurie, apoi înveliți tava în folie de aluminiu și mai coaceți până ce compoziția e gata. După ce scoateți rulada din cuptor înveliți-o într-un prosop ca să nu se întărească.

Varză cu miel Farikal

478 26 4Ingrediente: 900 g carne de miel,

2 verze mijlocii, 1/4 cană cu făină albă,

1 linguriţă cu sare de mare, 4 linguriţe cu boabe de piper, 1,5 cană cu apă fiartă.

Mod de preparare: varza se taie fâșii mari, iar carnea cubuleţe. Se pune carnea într-o tavă, apoi varza, se presară făină, piper, sare și se toarnă apa clocotită. Se introduce în cuptorul încins și se lasă o oră și jumătate sau până ce carnea e gata.

Pește cu cartofi Kalalaatikko

Ingrediente: 300 g scrumbie proaspătă, 800 g cartofi, 80 g ceapă, 50 g ulei, 130 g lapte, 2 ouă, 1 lingură cu făină, sare, piper.

Mod de preparare: cartofii se taie în bucăţi şi se pun într-o cratiță unsă cu grăsime. Scrumbia se taie în cuburi şi se pune pe cartofi. Se presară ceapa tocată, apoi făina, se toarnă uleiul şi se pun sarea şi piperul, după gust. Se înăbuşă la foc mic. După ce e gata, se toarnă ouăle bătute cu lapte, apoi se coace în cuptor zece minute.

Salată cu creveţi Skagenröra

Ingrediente: creveţi mici semipreparați, 1 ceapă roşie, smântână, maioneză, mărar, 1 lămâie, pâine prăjită în unt, frunze de salată.

Mod de preparare: puneți într-un castron, pe un pat de frunze de salată, ceapa tocată, creveții tăiați în bucăți, mărarul mărunțit şi pâinea prăjită în unt. Amestecați smântâna şi maioneza în cantitatea dorită, turnați în castron și adăugați zeama de lămâie.

Clătite Raggmunk

478 26 5Ingrediente: 500 ml lapte, 4 cartofi, făină, sare, piper, 1 ou, șuncă, ulei, gem de afine sau de coacăze.

Mod de preparare: cartofii se dau pe răzătoarea mare. Faceți un aluat moale din lapte, ouă şi făină, apoi adăugați cartofii raşi, sare şi piper după gust. Prăjiți feliile de șuncă în ulei și dați-le deoparte. În uleiul rămas puneți câte o lingură din compoziție și întindeți uniform câte o clătită pe care o rumeniți pe ambele părți. Se servesc calde cu șuncă și gem.

Tartă cu brânză Västerbottenostpaj

Ingrediente pentru blat: 300 g făină, 125 g unt, 1 lingură cu apă, 1/2 linguriţă cu sare. Pentru umplutură: 3 ouă, 1/2 linguriţă cu sare, 200 g smântână groasă, 150 g brânză tare sau parmezan, piper.

Mod de preparare: faceți un aluat din făină, unt, sare și apă. Puneți-l într-o tavă rotundă, pe foaie de copt și ridicați marginile aluatului, faceți găuri cu furculița, apoi introduceți în frigider. Bateți ouăle cu sarea și piperul, puneți brânza rasă și smântâna, după aceea amestecați până se omogenizează şi turnați în tavă, peste aluat. Introduceți în cuptor până se rumenește.

Băutură Glogg

Ingrediente: 1,5 l vin roşu, 150 g coajă rasă de portocală, 150 g praf de scorţişoară, seminţe de cardamom pisat, cuişoare zdrobite, 50 g migdale măcinate, 50 g stafide, zahăr cubic, 150 ml coniac.

Mod de preparare: puneţi vinul pe foc, adăugaţi coaja de portocale, scorţişoara, cardamomul şi cuişoarele şi fierbeţi 15 minute. Adăugaţi migdalele şi stafidele şi mai fierbeţi 15 minute. Dați vasul deoparte, puneţi deasupra lui un grătar, așezați pe el cubuleţele de zahăr, stropiţi-le cu coniac şi flambaţi-le. După ce zahărul s-a caramelizat adăugați-l în vin şi amestecaţi până se dizolvă. Serviți fierbinte.