Main menu

header

477 26 1de Raluca Grințescu

Este sezonul socului… să curgă socatele, siropurile de soc cu mentă, gheața, înghețata din flori de soc și alte bunătăți ce conțin flori de soc. Utilizarea în bucătărie a socului este împărțită astfel: în primul rând, sunt prelucrate florile de soc, pe de altă parte se utilizează boabele. Florile de soc sunt cel mai frecvent utilizate pentru prepararea siropurilor, dar poate fi obținută și șampanie de soc.

Socată aromată

Ingrediente: 14 flori de soc, 10 l apă rece, 1 lămâie - coajă şi zeamă, 1 linguriţă cu sare de lămâie, 1 linguriţă de oţet, 100 g zahăr ars şi 1 kg zahăr, stafide.

Mod de preparare: pentru socată aromată amestecați toate ingredientele timp de două zile. Se filtrează şi se pune în sticle de 2 l, în care adăugați câte două-trei stafide.

Cocteil cu soc şi şampanie

477 26 2Ingrediente: sirop de soc, gheaţă, şampanie (sau prosecco), frunze de mentă, felii de castraveţi.

Mod de preparare: pe fundul unui shaker puneți câteva cuburi de gheaţă, umpleți jumătate din cantitate cu şampanie, amestecați bine, adăugați o măsură cu sirop de soc şi serviți în pahare. Acest cocteil merge foarte bine cu nişte felii proaspăt tăiate de castraveţi sau cu mentă.

Limonadă din flori de soc

Ingrediente: 3 l apă, 3 linguri cu flori de soc, 360 g zahăr, 3 lămâi.

Mod de preparare: turnați apă rece într-un borcan de trei litri. Adăugați zahărul, florile de soc precum şi sucul şi coaja rasă de la trei lămâi. Amestecați bine şi acoperiți borcanul cu o farfurioară. Lăsați la fermentat aproximativ trei zile. Apoi puneți limonada în sticle şi păstrați la frigider.

Gem de agrişe cu flori de soc

Ingrediente: 1,2 kg agrişe mai necoapte, 7 flori mari de soc, 1 kg zahăr,

2 esenţe de vanilie (sau 1 lingură cu vanilie preparată în casă), 1 linguriţă cu unt.

Mod de preparare: curățați agrişele la ambele capete, cel mai uşor e să folosiţi un cuţit. Se spală bine în câteva ape. Tăiaţi cât puteţi de mult din codiţele florilor de soc şi legaţi-le bine într-o bucată de tifon. Ungeți fundul unei oale mari cu unt, puneţi agrişele şi în mijloc pacheţelul cu soc. Turnați deasupra 200 ml apă rece. Se fierbe pe foc mediu 15 minute, până se înmoaie agrişele foarte tare. Cu instrumentul de zdrobit cartofii zdrobiţi agrişele care au mai rămas întregi. Amestecaţi din când în când. Turnaţi zahărul deasupra, amestecaţi bine şi continuaţi să fierbeţi încă 15 minute, până ce zahărul e dizolvat complet. Amestecaţi din când în când. Scoateţi tifonul cu soc, îl stoarceţi bine şi îl aruncaţi. Daţi focul la maximum şi fierbeţi 10 minute, amestecând continuu. Protejaţi-vă mâna cu care amestecaţi, fiindcă gemul stropeşte destul de tare şi vă puteţi arde. Puneţi o linguriţă cu gem pe o farfurioară din congelator, lăsaţi la congelator un minut să se răcească şi apoi testaţi consistența. Dacă gemul nu e legat (e moale când îl atingeţi şi curge pe farfurie) mai fierbeţi cinci minute, tot pe foc mare. Faceţi iar testul cu farfurioara şi dacă nu e gata repetaţi fierberea de cinci minute. Faceţi acest lucru până gemul ajunge la consistența dorită. Opriţi focul şi adăugaţi vanilia. Spălaţi cinci borcane de 300 ml, uscaţi-le şi băgaţi-le la cuptorul încins la 200ºC aproximativ 20 de minute, să se sterilizeze. Puneţi gemul în borcanele sterilizate, ştergeţi gura borcanului dacă s-a murdărit, puneţi capacele şi strângeţi-le bine. Întoarceţi borcanele cu fundul în sus şi ţineţi-le aşa 10 minute, să se facă vid. Puneţi borcanele încă fierbinţi sub o plapumă şi lăsaţi-le să se răcească peste noapte. Păstraţi-le la loc răcoros, în pivniţă sau în cămară.

Clătite cu flori de soc

Ingrediente: 15 buchețele flori de soc, 250 ml lapte, 125 ml apă minerală,

2 ouă, 1 praf de sare, 1 praf de zahăr,

1 praf de zahăr vanilat, făină integrală, ulei vegetal.

Mod de preparare: amestecaţi laptele, apa, făina, sarea, zahărul simplu şi cel vanilat într-un castron şi amestecaţi bine. Încingeţi uleiul într-o tigaie. Scufundaţi un bucheţel cu flori de soc în aluat, acoperindu-l bine. Prăjiţi în tigaie, apăsându-l uşor pentru a deveni puţin plat. Când începe să se întărească întoarceţi-l pe cealaltă parte. Repetaţi procesul cu restul de buchețele.

Cheesecake cu flori de soc şi sos de fructe de pădure

Ingrediente: 115 g caise deshidratate, 50 g ananas deshidratat, 75 g fulgi de migdale, 3-4 linguri cu lichior de caise pentru însiropat, aluat aşezat într-o formă de tartă cu diametrul de 23 cm, 3 albuşuri, 700 g brânză proaspătă de vaci,

70 g zahăr, 2 linguri cu flori de soc uscate. Pentru sosul din fructe de pădure: 115 g mure, fragi, zmeură sau orice alt tip de fructe de pădure, 1 lămâie, 55 g zahăr pudră.

Mod de preparare: caisele şi ananasul deshidratat împreună cu fulgii de migdale se pun într-un bol. Turnați pe deasupra lichior de caise, încât să le acopere puţin. Acoperiți și lăsați la macerat minimum patru ore. Albuşurile se bat spumă tare. Cuptorul se preîncălzește la 190ºC. Într-un vas mai mare amestecați brânza de vaci, zahărul, fructele deshidratate, care au stat la macerat, florile de soc. Toate se amestecă până ce compoziţia se omogenizează. Această compoziţie se amestecă uşor cu albuşurile bătute spumă. Turnați apoi compoziţia în formă rotundă de copt. Se coace 45 de minute până la o oră, până ce capătă o culoare galben-arămie. În timp ce prăjitura se coace, pregătiți sosul de fructe de pădure. Într-un bol, amestecați cu ajutorul unui mixer fructele roşii cu sucul de la o lămâie şi cu zahărul. Se amestecă bine, după care se strecoară. Prăjitura se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească. După ce s-a răcit, se serveşte cu sosul din fructe de pădure.

PONT. Socul conține mai multe vitamine, inclusiv vitaminaele A, B1, B2, B3 și C. O asemenea combinație de vitamine și substanțe fitochimice (flavonoid, quercetinaă) oferă florii de soc proprietăți cum ar fi: antiinflamator, anticancer și antiviral. Florile de soc sunt un diuretic eficace, laxativ și respingător de insecte.

Îngheţată de soc

477 26 3Ingrediente: 500 ml frişcă lichidă, 10 flori de soc, 200 g zahăr pudră, 170 g răbarbăr curăţat, 200 ml vin alb, zeama de la 3 lămâi, 1 ou, 4 linguri cu zahăr pudră.

Mod de preparare: puneți la fiert, într-o cratiţă, vinul, răbarbărul şi florile de soc. Lăsați la fiert 10 minute, după care luați de pe foc şi acoperiți vasul. Lăsați la infuzat 30 de minute. În acest timp bateți albuşul cu două linguri cu zahăr pudră. Pe baie de aburi mixați un gălbenuş cu două linguri cu zahăr pudră, până când compoziţia se întăreşte. Se bate frişca şi se amestecă apoi cu 200 g zahăr pudră. Strecurați infuzia de soc - folosiți doar zeama, fără florile de soc şi răbarbărul. Amestecați apoi toate ingredientele: în frişca bătută cu zahărul adăugați albuşul bătut spumă, gălbenuşul cu zahărul, sucul de soc strecurat, zeama de lămâie. Omogenizați bine compoziţia şi puneți vasul la frigider pentru patru-şase ore. Apoi puneți compoziţia la maşina de îngheţată.