Main menu

header

475 26 1de Raluca Grințescu

Este sezonul florilor de salcâm, cunoscute și sub denumirea de băgrin, mălin, rug sau gledicie. Se pot consuma proaspete sau gătite, ca aromatizant în industria parfumurilor, iar în medicina populară au fost folosite drept calmant al tusei. Una dintre rețetele clasice, poate cea mai întâlnită, sunt florile de salcâm în aluat, dar ele pot fi adăugate la prăjituri sau în salate în egală măsură. Încercați o felie de pâine cu miere peste care presărați flori de salcâm. O să vi se pară delicioasă.

Salcâm-beignet

475 26 2Ingrediente: 250 g făină (1 cană), 200 ml lapte, 50 g zahăr granulat sau melasă, 2 pumni cu flori de salcâm, 1 lingură cu rom, 2-3 căni cu ulei vegetal.

Mod de preparare: Dacă simțiți că aveți nevoie să clătiți florile, asigurați-vă că le uscați bine înainte de prăjire. Amestecați toate ingredientele (cu excepția florilor) într-un castron mare, până când veți obține un aluat neted. Încălziți uleiul într-o tigaie adâncă. Scufundați florile în aluat, scurgeți-le ușor și prăjiți-le în loturi (aproximativ trei pe lot) până devin aurii, aproximativ două-trei minute pe fiecare parte. Scoateți-le cu spumiera sau cu un clește de metal și lăsați-le la scurs pe un prosop de hârtie.

Tartă

475 26 3Ingrediente: 3 ouă mari, 4 linguri cu mălai, 235 ml lapte, 120 ml smântână dulce (frișcă lichidă), 3 linguri cu sirop de agave sau miere, coaja de la 1 lămâie,

20 de ciorchini de flori de salcâm.

Mod de preparare: Bateți ouăle cu mălaiul. Adăugați siropul de agave sau mierea, laptele, smântâna și coaja de lămâie. Încorporați florile de salcâm. Încălziți cuptorul la 150 de grade Celsius. Ungeți cu unt și tapetați cu făină o tavă rotundă cu diametrul de 20 cm în care turnați aluatul. Coaceți 45 de minute, până se așază și se rumenește ușor.

Dulceață aromată

475 26 4Ingrediente: 500 ml apă, 300 g flori de salcâm, 300 g zahăr, zeama de la 1 lămâie, 2 plicuri cu zahăr vanilat.

Mod de preparare: culegeți crenguțele cu flori de salcâm. Mare atenție la albine! Desprindeți floricelele de pe ciorchine. La clătiți bine în câteva ape. Faceți un sirop din apă și zahăr. Când clocotește, adăugați florile de salcâm, zeama de lămâie și zahărul vanilat. Lăsați să fiarbă până capătă consistența mierii. Ca să faceți probă, puneți câteva picături pe o farfurie. Dacă se împrăștie pe toată suprafața farfuriei dulceața mai trebuie fiartă. Dacă se adună ca niște cristale, este gata. Turnați dulceața fierbinte în borcănele curate, înfiletați bine capacul și întoarceți-le cu fundul în sus până se răcesc. Această operațiune are rol de a împiedica pătrunderea aerului.

Gogoși

Ingrediente: 10-20 de bucăți de flori de salcâm, 0,5 l lapte, 2 ouă, făină, ulei, praf de copt (1/2 plic), zahăr pudră.

Mod de preparare: faceți o compoziție ca la cătite, din ouă, lapte, praf de copt și făină, însă mai consistentă (cam ca o smântână de consistență obișnuită). Țineți florile de salcâm de codiță și scufundați cu mare atenție în compoziție, eventual turnați peste ele cu ajutorul unei linguri. Se pun pe rând în ulei încins, eventual cu ajutorul unei linguri mari, și se rumenesc exact ca gogoșile, la foc mai mic ca să se pătrundă.

Șerbet

Ingrediente: 1 kg flori de salcâm, 1,2 kg zahăr, 1,2 l apă clocotită, sucul de la 1 lămâie.

Mod de preparare: Florile de salcâm pentru şerbet se recoltează când acestea sunt bine înflorite, la maturitate, fără a fi verzi. Se folosesc numai petalele şi pistilurile cu stamine ale florilor. Acestea se așază într-un vas peste care turnați apă clocotită. Puneți pe foc și fierbeți la foc redus, cu vasul acoperit, până ce lichidul prin fierbere se reduce la jumătate. Lăsați să se răcească și strecurați prin sita în care ați pus și un tifon. Aşteptaţi să se așeze, după care mai filtrați încă o dată, printr-un tifon dublu. Într-un alt vas puneți zahărul și turnați peste el lichidul în care au fiert florile de salcâm și pe care l-ați filtrat de două ori. Amestecați până ce se dizolvă zahărul. Puneți vasul la foc iute și fierbeți. Când siropul este legat luați vasul de pe foc și lăsați să se răcească puțin. Într-un bol puneți sucul de la lămâie și amestecați cu două linguri cu sirop, după care încorporați în tot siropul, puțin câte puțin, amestecând continuu într-o singură direcție, până ce șerbetul devine mat. Se pune apoi în borcane și apăsați cu o lingură de lemn, în așa fel încât să nu rămână goluri între straturi.

Sirop

Ingrediente: 1,5 kg flori proaspete, 1 kg zahăr invertit, sucul de la 1 lămâi,

2 pliculeţe cu vanilie.

Mod de preparare: Florile spălate foarte bine se pun la fiert în apă clocotită, într-un vas foarte curat. După 20 de minute luați vasul de pe foc şi lăsați fiertura la macerat până a doua zi. Separat, într-un vas dezinfectat cu alcool de 70 de grade, preparați siropul din 250 ml apă, în care adăugați zahărul invertit, sucul de lămâie şi vanilia. Vreme de zece minute, fierbeți siropul la foc mare şi îndepărtați toată spuma care se formează în timpul fierberii. Adăugați apoi maceratul şi coaja de lămâie; siropul mai rămâne să fiarbă la foc mic, până când scade la jumătate, după care se toarnă cald în sticle sterilizate, după care astupați ermetic. Acest preparat este un tonic al sistemului nervos.

Lichior

475 26 5Ingrediente: 0,5 l alcool de 45 de grade, 75 g petale și pistiluri flori de salcâm (circa 150 g ciorchini), 1 baton de vanilie, 200 g zahăr.

Mod de preparare: Spălați florile, scurgeți-le de apă și aşezați-le pe un prosop de hârtie, absorbant. Separați petalele și pistilurile de pe ciorchinii cu flori de salcâm și puneți-le într-un borcan împreună cu un baton de vanilie. Turnați peste ele alcoolul și închideți etanș. Puneți borcanul la soare și lăsați-l la macerat 40 de zile. După această perioadă desfaceți-l și adăugați zahărul. Se mai lasă încă trei săptămâni. Ulterior filtrați și puneți în sticle închise ermetic. Acest lichior se mai poate prepara și în următoarea variantă: puneți petalele de flori la infuzat cu alcoolul, timp de o zi. Preparați un sirop din 200 ml apă și

150 g zahăr. După ce siropul fierbe, lăsați complet să se răcească și puneți-l peste infuzia cu petale de salcâm. Ţineţi preparatul la macerat două luni, după care filtrați și turnați-l în sticle închise ermetic.